Bács-Kiskun hírek

2010.05.10. 16:18

Milliárdos adócsalást derítettek fel pénzügyőrök

Két, különösen nagy értékű adócsalást derítettek fel a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának nyomozói - közölték a szervezet vezetői Székesfehérváron sajtótájékoztatón hétfőn.

Az egyik eset egy országokon - Magyarország mellett Ausztrián, Lengyelországon és Szlovákián - átívelő, különösen nagy értékű adócsalás volt, melynek során az érintett cégek 2007-től kezdve napjainkig mintegy 5 milliárd forint értékben ruházati termékeket importáltak Törökországból az EU területére - mondta Pálla József pénzügyőr ezredes, parancsnok. Az importált termékek után nem fizettek általános forgalmi adót, melynek mértéke az elsődleges adatok alapján egymilliárd forint.

A nyomozás adatai szerint a külföldről érkező vámáru vámkezelése, szabadforgalomba bocsátása az általános forgalmi adó megfizetésének felfüggesztése mellett Ausztriában és Szlovákiában történt, Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok nevére.

Annak érdekében, hogy a magyarországi cégek mentesüljenek az adófizetési kötelezettségük alól, az osztrák vámhatóságokhoz fiktív fuvarokmányokon azt igazolták vissza, hogy az árukat Lengyelországban bejegyzett cégeknek szállították ki. A jelenlegi adatok alapján azonban a kamionok nem érkeztek meg a címzett lengyel cégekhez, hanem azok többnyire Magyarországra kerültek.

Az árukat egy, mintegy 9 cégből álló, jól szervezett kereskedelmi hálózat értékesítette tovább: úgy, hogy nem csak az import utáni áfát nem fizették meg, hanem a cégek árbevétele után sem fizették meg az azt terhelő adót.

Szajkó Béla pénzügyőr őrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának parancsnoka elmondta: a nyomozás során az érintett magyarországi cégek székhelyein házkutatások voltak, ahol tárgyi bizonyítékokként iratokat és cégbélyegzőket foglaltak le.

A cégek nevében eljáró személyek közül eddig hármat hallgattak ki gyanúsítottként. A gyanúsítottak jelenleg szabadlábon védekeznek. A nyomozók az eljárás adatai alapján azt látják, hogy a gyanúsítottak köre várhatóan bővülni fog - jegyezte meg.

A másik esetben két budapesti székhelyű, számítástechnikai termékek importálásával, forgalmazásával foglalkozó gazdasági társaság között közel 1,5 milliárd forint értékű számítástechnikai eszközértékesítés történt még 2007-ben. Az árut értékesítő gazdasági társaság semmilyen bevallást nem tett, csak a meg nem fizetett áfa 300 millió forintot tesz ki - mondta a parancsnok.

Az áruk értékét banki úton egyenlítették ki, az átutalt összegeket azonban - naponta 5-10 millió forint értékben - felvették az eladó cég bankszámlájáról. A felvett összegek az adó megfizetése nélkül kerültek a gyanúsítottakhoz.

Az ügyben két, nem magyar állampolgárságú személyt gyanúsítottak meg - tette hozzá Pálla József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!