Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Réczi László lefényképezett egy terroristát Münchenben

Kiskunfélegyháza – Mestersége címere: világbajnok birkózó, lakatos, gépésztechnikus, ügyvéd, zöldségtermesztő, panziótulajdonos, politikus. Ráadásul az 1972-es müncheni olimpián még meg is örökítette a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet egyik tagját. Interjú Réczi Lászlóval.
- Világbajnok, olimpiai bronzérmes, a hetvenes években hatszor is felállhatott a dobogóra birkózó világversenyen. Sportpályafutása kapcsán aligha lehet hiányérzete.
- Elégedett és elégedetlen vagyok egyszerre. Szép eredményeket értem el a birkózószőnyegen, büszkeséggel tekintek a rangos nemzetközi versenyekről hazahozott érmeimre. De a lehetőségeimhez képest még többet kihozhattam volna magamból. Akár olimpiai bajnok is lehetnék. Az 1976-os montreali játékokon nagyon sokat fogyasztottam a mérlegelés előtt, ez kivette az erőm. Egymás után jöttek a mérkőzések, nagyon elfáradtam a végére. Azt hittük, hogy délután fejeződik be a program és úgy volt, hogy kapok majd vitamin-injekciót, mielőtt szólítanak, hátha attól újból erőre kapok. De több meccset is áttettek délelőttre, kimerültségemben úgy kellett összekaparni.

- Korábban az 1972-es, müncheni olimpián is részt vett. Mit érzékelt az izraeli sportolók elleni palesztin merényletből?
- Közvetlen közelről éltem át a borzalmakat. Az olimpiai faluban éppen az izraeliekkel szembeni épületben laktam. A szobám ablakából még le is fényképeztem egy gyanús alakot. Fegyver volt nála, később kiderült, a terroristák egyike volt. Nagy kár, hogy emiatt maradt emlékezetes az első olimpiám.

Réczi László. Fotó: Gyöngyösi Balázs
Réczi László és a doktori diploma.
Fotó: Gyöngyösi Balázs

- Azért a civil élete sem átlagos: hogyan lesz egy lakatosból ügyvéd?
- Mindig azt vallottam, hogy több lábon kell állni, sokat kell tanulni és dolgozni az előbbre jutáshoz. Először valóban a lakatosszakmát sajátítottam el, majd gépésztechnikusi oklevelet szereztem. Mindig is vonzott a továbbtanulás, bevallom, a doktori cím is motivált. A példa adott volt, egyre több sportoló ment egyetemre, például Hegedűs Csaba az ELTE jogi karára került be. Ezen felbuzdulva vezetett az utam Szegedre, a JATE-ra. De akkor is kacsingattam jobbra-balra, amikor már ügyvédként dolgoztam: a feleségem szüleitől ellestem a zöldségtermesztés fortélyait, a kertészetünk pedig hozott annyit a konyhára, hogy abból építettük fel a ma is működő családi panziót.

- Milyen emlékezetesebb eseteket emelne ki ügyvédi pályájáról?
- Hosszasan sorolhatnám, de nehéz sorrendet felállítani. Elmesélem azt, amikor először találkoztam jogos védelmi helyzettel, még a pályám elején. Kiderült, hogy a kocsmai verekedésben késsel megtámadott védencem, ha előbb veri orrba az őt inzultálót, minthogy kirúgja a kezéből a kést, nem eshet bántódása. Mármint jogilag. Csakhogy fordított volt a sorrend és a támadó orra eltört. Bírósághoz fordult: végül megállapították, hogy a jogos védelmi helyzet megszűnt abban a pillanatban, hogy a kés már nem volt a másik fél kezében.

Munkában. Hetvenévesen is dolgozna. Fotó: Gyöngyösi Balázs
Munkában. Hetvenévesen is dolgozna.
Fotó: Gyöngyösi Balázs

Akinek kávét főzött Vitray Tamás

- 1976-ban Vitray Tamás volt a sportközvetítés vezetője Montrealban – elevenít fel egy anekdotát Réczi László. - A tévések központja egy laskásban volt a városban, oda hívtak három sportolót riportra: Magyar Zoltánt, Kőszegi Györgyöt és engem. Vitray fogadott minket, udvariasan megkérdezte, hogy kérünk-e kávét. Zoli és Gyuri nem kért, én viszont igen. Mondta Vitray, hogy akkor főzni kell gyorsan, mert kifogyott a készlet. Így még inkább ragaszkodtam a csésze feketéhez, hogy majd elmondhassam otthon: külön nekem főzött kávét Vitray Tamás.
- Belekóstolt a politikába is, többször indult országgyűlési választásokon, volt alpolgármester. Mit várt és mit kapott ettől a világtól?

- Párton kívül politizáltam, hangsúlyozom. Összemossák a nevem az SZDSZ-szel, a párttal azonosítanak, talán ennek tudható be, hogy a díszpolgári előterjesztésemkor valahogy mindig hiányzik egy szavazat. Összességében mindenképpen hasznos tapasztalatokat szereztem a politikában: megismerhettem a szervezetek belső működését, döntési mechanizmusát.

- Sportolóként és civilként is tartalmas életet élt. Mi a három legemlékezetesebb pillanat?
- Nagyon szigorú, képtelenség így összezsúfolni mindent. Ha mégis muszáj: a házasságkötésem és ehhez kapcsolódóan a gyermekeim születése az első. Amikor Göteborgban megnyertem a világbajnoki döntőt 1977-ben, maga a svéd király, Károly Gusztáv adta át az aranyérmet. Legyen ez a második. És a harmadik: a doktori diploma átvétele. Az is felejthetetlen, amikor az első ügyfelem belép hozzám, mint a frissen végzett ügyvédhez.

- Hatvanharmadik évét tapossa: milyen tervei vannak még?
- Legalább hetvenéves koromig dolgoznék. Ehhez végre barátságot kell kötnöm az informatikával, hiszen körülvesz a modern technika és nehéz lépést tartani. Egyébként pedig a lányom már férjhez ment, a fiam is megnősül a nyáron: a nejemmel most már várjuk az unokákat. Készülök a nagypapai szerepre.

Olvasóink írták

 • 8. aranydombi 2012. július 18. 20:56
  „Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Gratulálok a múltban elért sikereihez és további jó egészséget kívánok pályafutása és élete további részéhez.
  Tisztelettel Sághy László
  /ma voltam az Ön irodájában egy tanya megvásárlásának ügyében és szívesen hallgattam müncheni élményeiből /”
 • 7. cibuska 2010. január 06. 19:37
  „Ámbátor lehet hogy nem olvassa el ezt
  De a mai napig nagyon büszkék vagyunk rá,Félegyháziak
  Elkerülve Szegedre is jó érzés ilyen spotemberekről olvasni és tudni mint Ő.
  Mészáros Zoltán/cibus/”
 • 6. igazságkereső 2010. január 06. 14:12
  „Kivánom,hogy elképzelései idős kora ellenére megvalósuljon.Jó egészséget kivánok az Úrnak!”
 • 5. Strat-n 2010. január 06. 13:46
  „Jó kérdés: Hogyan lesz egy lakatosból ügyvéd? Viccelni akart?”
 • 4. AntoniusXXI 2010. január 06. 13:35
  „Az is baj, hogy egy közepes vagy gyenge képességű focistára százszor annyian emlékeznek, mint egy világklasszis birkózóra...”
 • 3. AntoniusXXI 2010. január 06. 11:09
  „Biztos söröztek is Vitrayval Montrealban, csak a kávé jobban hangzik, ha az imázsépítést is szem előtt tartjuk.”
 • 2. benzol 2010. január 06. 11:09
  „jó hogy azt írják hogy lefotózta a terroristákat, csak a fotót nem mutatják. Én meg lefotóztam John Lennon gyilkosát. Nagy dolog...”
 • 1. lila 2010. január 06. 09:12
  „Remek birkozó volt, a jelek szerint az élet más területein is megállta a helyét. Csak gratulálni lehet hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsikének továbbra is csak álom a tüdőátültetés

Romlott a súlyos beteg kiskunfélegyházi asszony állapota. Tovább olvasom