A megye legszebb épületei között van az öt zsinagóga

2022.06.11. 00:00

Az építészettörténet kincsei

Csongrád-Csanád megyét öt zsinagógája – két szegedi, egy-egy vásárhelyi, szentesi és makói – miatt is érdemes felkeresni. Bár jelenleg csak a vásárhelyi és a szegedi új zsinagóga ad otthont heti rendszerességgel liturgikus eseményeknek, valamennyi épület látogatható.

delmagyar.hu

A szegedi új zsinagóga

Ez az ország második, Európa negyedik legnagyobb zsinagógája. A Baumhorn Lipót építész és Löw Immánuel, „a tudós rabbi” álmodta meg a monumentális épületet: 48 méter hosszú, 35 méter széles, 48,5 méter magas, belmagassága pedig 32 méter. Ólomüveg ablakai Róth Manó munkáját dicsérik, a kupolát Róth Miksa tervezte. A 1903. május 19-én felszentelt zsinagóga 1340 ülőhelyével ma már nemcsak a rendszeresen zajló liturgiáknak, hanem komoly- és könnyűzenei programoknak is otthont ad. Belső terét az elefántcsont-, az arany és a kék színű díszítések páratlan összhangja uralja. Az eredeti világítás és fűtés gázzal működött, ma napelem is működik az épület oldalán: az örökmécsest táplálja energiával.

Forrás: Frank Yvette

Makó ortodox zsidó gyülekezeti háza és temetői

Évtizedekkel ezelőtt Makón két zsinagóga állt. Az egyik az 1914-ben Baumhorn Lipót tervei szerint épült, nagy méretű neológ zsinagóga volt, de azt 1965-ben lebontották. A másikért viszont érdemes ellátogatni a történelmi zsidó városrész szívébe, ugyanis ez Magyarország második legnagyobb ortodox zsinagógája. Az 1895 körül romantikus stílusban épült, egyhajós épület harmonikusan illeszkedik a mellette álló egyszerű, klasszicista lakóházhoz, amelyet többek között téli imateremként használtak. A zsinagóga jellegzetessége a kétszintes női karzat, a belső udvarban pedig emlékpark található a mártírok emléktábláival. Az épület az elszármazott makói ortodox zsidók fontos zarándokhelye.

Karnok Csaba

Forrás: Karnok Csaba

Könyvtár a szentesi zsinagógában

A megye legszebb könyvtára a szentesi, amely 1998-ban költözött a város felújított zsinagógájába. Az 1868–1872 között épült imaház Knábe Ignác tervei alapján valósult meg. A gazdagon tagolt homlokzat és a míves épületbelső romantikus stílusegységet alkotott. A női karzatot kígyós, kannelúrás, karcsú öntöttvas oszlopok tartották, a padvégeken architektonikus díszítést alkalmaztak, a színes ablaktáblák az adományozó családok szimbólumait jelenítették meg. Az egyik benyílóban emlékszobát alakítottak ki, ahol a hitközség tarthatja megemlékezéseit, és itt dokumentálják a zsidók mártíromságát.

Szecesszió Hódmezővásárhelyen

A városban szépségével, egyedi stílusával csalogat a Szent István téri zsinagóga. Azon kevés hazai zsidó imahely közé tartozik, amely berendezésével együtt maradt meg. A városi zsidóság számára 1852–1857-ben emeltek új épületet, amelyet 1906 és 1908 között Müller Miksa tervei alapján alakítottak át mai formájára. A mór stíluselemeket is felhasználó eklektikus, impozáns térhatású zsinagóga jellegzetes szecessziós díszítésű. A bejáratot optikailag óriásivá növelő, kör alakú üvegablak uralja a homlokzatot. Az előtérben egy márvány emléktábla és egy jelképes fekete síremlék idézi fel a második világháború idején deportáltak és a mártírok alakját. Ugyanazon a telken, amelyen a zsinagóga áll, annak Szeremlei utcai oldalán áll az egykori zsidó iskola eklektikus épülete, benne a Magyar tragédia 1944 című állandó kiállítással, amely emléket állít a holokauszt áldozatainak.

Karnok Csaba

Forrás: Karnok Csaba

A régi zsinagóga jelene

Lipovszky Henrik és testvére, József alkotása az 1837–1843 között felépített, jó állapotban fennmaradt régi zsinagóga, amely Szeged legszebb klasszicista stílusú műemléke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!