Békés megye hírek

2010.06.20. 15:44

Mezőhegyes, a jég verte város

Mezőhegyes - Pénteken déltájban tornádószerű vihar söpört végig Békés megye déli részén – főleg a Mezőhegyes és Battonya térségében. Fákat csavart ki, épületeket rongált meg a hatalmas jégeső és szélvihar. Riporterünk a hétvégén a helyszínen járt.

Farkas Anikó

A június 18-ára szervezett mezőhegyesi éves díjugratóverseny katasztrófába torkollott. A lovaspálya egy fedetlen terület, így a versenyre látogatóknak nem volt hova menekülniük a dió nagyságú jégdarabok elől. A vihartól megrettent lovak komoly sérüléseket okoztak a megnyugtatásukra a karámba siető gondozóiknak. Az Országos Mentőszolgálatnak 4 súlyos és 11 könnyebb sérültet kellett ellátnia. A viharnak nem volt halálos áldozata, a legsúlyosabb esetet a szegedi klinikán ápolják – tudtuk meg a mentésirányítási csoport vezetőjétől, Vajda Zoltántól.

Mezőhegyes, a jég verte város. Fotó: Csabai János, Farkas Anikó. (galéria)


Kiderült az is, OMSZ-tól független szervezet által biztosított mozgóőrség logisztikailag nem volt megfelelően felkészülve a sérültek önálló ellátásához, a békés megyei mentésirányításhoz sem érkezett meg – a mozgóőrség részéről kötelező – előzetes bejelentés a lovasrendezvény egészségügyi ellátásával kapcsolatban. A kárelhárítás azóta folyamatosan tart, a környék lakosai döbbenten veszik tudomásul a soha nem látott vihar okozta veszteségeket. A Ménesbirtok Zrt. 8000 hektáros termőterületének 80 százaléka ment tönkre, a társaság kára az elsődleges felmérés szerint meghaladja a 2 milliárd forintot. A vihar a betakarítási időszak előtt érte el a térségét, így az ehhez kapcsolódó munkalehetőségek is csökkennek.

Hétfőn Mezőhegyes benyújtja vis major igényét a kormányhoz, mert olyan jelentős károk keletkeztek a településen és környékén, hogy azokat a Békés megyei kisváros saját erejéből képtelen felszámolni.

Mezőhegyes, a jég verte város Fotó: Csabai János, Farkas Anikó (galéria)Képeink pénteken a lovasverseny helyszínén, illetve a hétvégén a mezőhegyesi temetőben és annak környékén készültek. Előbbieket Csabai János, utóbbiakat a szerző készítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!