Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Tomboló vihar: többen súlyosan megsérültek Mezőhegyesen

Óriási pusztítást végzett a péntek délutáni vihar a Békés megyei Mezőhegyesen. Az eső elmosott egy fesztivált, tönkretett több házat. A viharban tízen megsérültek, köztük több gyerek is. A helyiek azt mondták: ilyen pusztítást még soha nem láttak.
Kora délután csapott le a vihar Mezőhegyesre. A helyiek zöld színű felhőkről, és soha nem látott mennyiségű jégről számoltak be: helyenként 20 centis jég lepte el az utcákat.

A Mezőhegyei Ménes területén éppen lóverseny zajlott, amikor a hatalmas vihar elérte a települést. A lovak megvadultak a villámlástól, és a tornádó jellegű vihartól. Volt, amelyik elpusztult, a ménes egy része pedig egyszerűen elszaladt ijedtében, és eltűnt. A beszorult lovakat a kennelekből kellett kivágni, mert beszorultak.

12 ember sérült meg a lóversenyen.
12 ember sérült meg a lóversenyen.
Fotó: baon.hu

A versenyen 12 ember sérült meg: négyen súlyosan, nyolcan pedig könnyebben. Közülük 11-et vittek kórházba a mentősök. Egy sérült azonban nem kérte, hogy ellássák. A szegedi klinikán lévő egyik sérültre azt mondta az orvos, hogy soha nem látott még ilyen, jégeső okozta sérüléseket. A fiatal nő az orvos szerint úgy néz ki, mintha súlyosan megverték volna.

Pusztító vihar, jégeső Mezőhegyesen.

Az erős szél több utcában leszakította a tetőket, betörte az ablakokat, kidőltek a fák, közülük sokon nem is maradt levél. A vihar következtében legalább tíz ember megsérült, többüket a mentők vitték el. A környező többszintes házak ablakait betörte a jég.

Mezőhegyesen is pusztított a vihar.
Mezőhegyesen is pusztított a vihar.
Fotó: baon.hu

A város a távolból úgy látszik, mintha gőzölögne: a jég párolog el az utcákról. Volt olyan, álló autó, amit a menetiránnyal szembe fordított a szél. A Mezőhegyesi Ménesnél most mindent törmelék borít, de már tart a kárelhárítás.

Olvasóink írták

 • 10. lamatic 2010. június 19. 11:59
  „"természeti jelenség volt, amit senki nem tudott előre" Ez nem igaz. Mindenki aki kicsit gondolkodik tudja hogy ez lesz, egyre több. És ennek egy oka van, az pedig az hogy kevés a fa! Ugyanis csak a fa tudja felfogni az szelet, és mérsékelni hogy ne tomboljon óránként 100 km/óra felett. Ezt az őseink is tudták csak hát ők persze gondolkodtak és nem csak írogattak. Az az érzésem mire rájövünk hogy fákat kell ültetni már késő lesz.”
 • 9. haresz 2010. június 19. 09:56
  „Mezőhegyest azért kapták fel, mert az illetékesek marhák voltak és megsérült pár ember+elhullott 1-2 ló. Biztos a pusztába nem látták, hogy jön a vihar. Nekem a munkásokat kellett lerángatni az állványról. "Há úgy is elmeggy." Egyesek még mindig nincsenek tisztában a természettel.”
 • 8. h65535 2010. június 19. 09:49
  „Ja, úgy vannak a drága illetékes urak, hogy a falusi suttyókat szétverheti a vihar... pedig van ellenszere ennek is, igaz nem olcsó, de még olcsóbb mint az a kár, ami keletkezett.
  A kedves DM Ambrózfalvát, Pitvarost, Csanádalbertit, Csanádpalotát meg sem említi... köszönjük a teljes tájékoztatást!”
 • 7. szgy 2010. június 19. 09:45
  „Ha ezeket a dolgokat valaki komolyan venné, elmaradthatott volna a 2006-os tüzijáték tragédia. És, hogy ne menjünk ilyen messzire, a "MégsemCsapBeleAVillámKissBéAttilába" Bánk bán-előadás is érhetett volna csúf véget, ugyanaznap, ugye.”
 • 6. szgy 2010. június 19. 09:40
  „@3: Igen. Azért van vörös riasztás. Vagy, legalább, nézzék, hogy mit csinál a vihar - fél órával korábban már majdnem biztosan látszik, hogy le fog csapni.

  Az ilyen riasztásoknak kellene, hogy következménye legyen, nem azért adják ki, mert attól lesz jó kedvük. Már reggel 10 centis jeget ígértek, ami nem vicc.

  Persze jó lenne, ha nem régiónként adnák ki a riasztást, mert az is egy nagy marhaság. Kb. Debrecentől Bajáig, az ugye túlzás. Mikroklimatikus körzetekre kellene fölosztani az országot, és azokban kellene kiadni a riasztásokat, akkor komolyan is lehetne ezeket venni.”
 • 5. 1131 2010. június 19. 09:37
  „Mezőhegyesen és környékén...
  Például Pitvaros is kapott annyit, mint Mezőhegyes, ha nem többet! :(”
 • 4. Mike3 2010. június 19. 09:35
  „szegény lovak és fák :( mindig a védtelenek járnak rosszul :(
  jól szétcsesztük a bolygót!”
 • 3. szentgyuri 2010. június 19. 09:25
  „Pepe!
  Az első mondataiddal egyetértek, de komolyan gondolod, hogy olyan dolgokat kérsz számon a szervezőktől, amit lehetetlen teljesíteni. Egy lokálisan megjelenő természeti jelenség volt, amit senki nem tudott előre. Az egész Dál-Alföldön le kellett volna fújni az összes rendezvényt? Gondolkozz egy picit mielőtt hülyeségeket írsz!!!”
 • 2. achilleus 2010. június 19. 09:24
  „Szörnyű katasztrófa. Ugyanakkor felháborító, hogy az OMSZ ilyen és ehhez hasonló esetekben az sms-riasztások piacán kizárólagosságra törekszik, más piaci szereplőket rémhírkeltéssel vádol:

  SAJTÓKÖZLEMÉNY Kiadja: Időkép Üzleti Szolgáltatások Kft. Időpont: 2010. június. 18. 17:00 Azonnali közlésre - Az Időkép internetes időjárási szolgáltató határozottan visszautasítja az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által 2010. június 18-án kiadott közleményt, mely szerint infrastrukturálisan és szakértői szinten alkalmatlan volna viharjelzési figyelmeztető előrejelzések szolgáltatására. A sajtóközleménnyel ellentétben a havi félmillió nézőt elérő Időkép rendelkezik saját, budapesti telepítésű, nagy hatósugarú, a Nemzeti Hírközlési Hatóság által meteorológiai radarként elismert lokátor percenként frissülő radarképével, másodpercenként frissülő villám-lokalizációs rendszerrel, mintegy 250 általános célú, valós idejű meteorológiai mérőponttal, illetve égkép-figyelő kamerával, valamint diplomás, szakképzett meteorológusi felügyelettel, amelyek együttesen teszik a szakmailag megalapozottá az ultra-rövidtávú előrejelzéseket. Az Időkép határozottan visszautasítja azt, hogy a kiadásra kerülő SMS-ek pánikkeltőek vagy riogató jellegűek volnának; éppen ellenkezőleg, céljuk az anyagi károk és esetleges személyi sérülések megelőzése az érintett régiókban. Az Időkép felhívja a figyelmet, hogy az OMSZ-OKF közlemény egyes mondatai kimerítik az üzleti hitelrontás, a jó hírnévhez fűződő személyiségi jogok megsértését, és a rágalmazás bűncselekményét, valamint a tisztességtelen piaci magatartás (OMSZ) fogalmát. Tekintettel arra, hogy ezen megalapozatlan megállapítások másodközlése híresztelésnek minősül, felhívjuk az OMSZ-OKF által kiadott sajtóközleményt továbbközlő hírügynökségeket és egyéb, a sajtóközleményt átvevő médiumokat, hogy vegyék ezt figyelembe a másodközlés esetén.
  Az Időkép megteszi a szükséges lépéseket.”
 • 1. pepezozo 2010. június 19. 08:51
  „Nagyon sajnalom a serulteket, a lovakat, es egyutterzek azokkal, akiknek a javait elverte a vihar. Nem tudom azonban nem felvetni, hogy miert kellett egy ilyen esemenyt voros riasztasnal, a met.hu radarterkepen jol kovetheto, jol lathatoan kiveteles erossegu vihar kozeledtevel megrendezni? Volt riasztas a helyszinen? Figyelmeztettek a jelenlevoket? Ma mar egy internetkepes mobiltelefonrol is lehet kovetni a viharokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadás várható a Hármas-Körösön

Egy napon belül megkezdődik az apadás a Hármas-Körösön, ám csütörtökig még további hét centimétert… Tovább olvasom