Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

100 ezres ösztöndíjat kapnak a rezidensek, ha maradnak

A rezidenseknek vállalni kell, hogy tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt.

Havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésbe, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt.

A kormány erről szóló, múlt heti döntését Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár jelentette be pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szócska Miklós elmondta, hogy a Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj révén pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhat a fizetésén felüli nettó százezer forintos támogatásra, amelyet november elsejétől öt éven keresztül folyósítanának.

Kiemelte: a kormány döntése értelmében ez a bérfejlesztés a szakorvosképzésben részt vevőkre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a szakorvosokat tanító orvosok támogatását is növelik. Ez utóbbi konkrét összegét később jelentik be – közölte az államtitkár, hangsúlyozva: gondoskodni fognak arról, hogy ezeket a támogatásokat valóban megkapják az érintettek.

Mint mondta, a mostani bejelentésükkel elsősorban azoknak üzennek, akik az idén végeztek és itthon szeretnének maradni; ez "egy első lépés". Szócska Miklós hozzátette, hogy az ország gazdasági teljesítőképességének a függvényében a bérrendezést az egész rezidenstársadalomra szeretnék kiterjeszteni.

Az államtitkár jelezte, hogy lesznek még intézkedések az emberierőforrás-krízis kezelésére, ezen belül a bérezés javítására, de erről további információkat nem közölt, azt mondta, nem kíván ígérgetésekbe bocsátkozni.

Páva Hanna elmondta: a szerződésben a rezidenseknek vállalniuk kell, hogy az ötéves szakképzést követően még legalább ugyanannyi ideig, amíg támogatásban részesültek, vagyis összesen tíz évig társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi intézményben dolgoznak Magyarországon. A polgári szerződésben azt is vállalniuk kell, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát – szögezte le a helyettes államtitkár.

Közlése szerint szerződésszegés esetén a szakorvosoknak kamatostul, de arányosan vissza kell fizetniük a kapott összeget.

A helyettes államtitkár kifejtette: a mostani programban elsősorban azok pályázhatnak, akik most szerezték meg a diplomájukat és novemberben kezdik meg szakorvosképzésüket; túljelentkezés esetén a tanulmányi eredmény, esetleg egyéb egyetemi és kórházi aktivitás alapján lehet elnyerni ezt a támogatást.

A pályázati pénz odaítéléséről az összeget folyósító Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal, az egészségügyi államtitkárság, valamint a rezidensszövetség képviselőiből álló bizottság dönt majd.

Réthelyi Miklós szerint a szakorvosjelöltek ilyen jellegű támogatása már "egy régóta esedékes lépés" volt. Ezzel együtt a szaktárca az egész szakorvosképzés megújításával szeretné biztosítani a magyar egészségügy utánpótlását – tette hozzá a miniszter.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. medik11 2011. július 21. 11:50
  „Nekem most kéne belépnem a rezidens képzésbe és bizony rosszul esik, hogy a közvélemény ennyire ellenem van. Egy éve státuszban dolgozom, mert nem voltam hajlandó belépni tavaly ebbe a bizonytalan képzésbe, röghöz kötni magamat. Pedig bennem él a hazaszeretet, mert magyarnak születtem, büszke vagyok rá és itt akarok élni, dolgozni, gyógyítani, mert erre esküdtem föl, de nyomorogni úgy, hogy elvileg a társadalom "elit, értelmiségi rétegébe" tartozom, köszönöm szépen, nincsen kedvem. Nekem senki ne beszéljen tisztes szegénységről amikor diákmunkában is ugyanezt az 500 ft körüli órabért kaptam, mint most. És ahelyett, hogy valami javulna, az elmúlt évben csak csökkent(!) a fizetésem ahelyett, hogy nőtt volna. Tisztában vagyok vele, hogy mindenki alul van fizetve ebben az országban, ezért nem is azt várom el, hogy nyugati szinten fizessenek nekünk, viszont az utcaseprővel nem érzem magamat azonos szinten és arányában igenis a többszörösét akarom annak keresni, mert én már letettem valamit az asztalra. Aki nem hiszi, megvan a lehetőség, jelentkezzen az orvosira, de végezze is el! Szeretnék lassan családot alapítani így közel a 30-hoz, de még egy albérletet sem lehet ebből a bérből fenntartani, a nővérszállóról meg azonnal repülök, ha besikerül egy gyerek!! A kormányzás a jelenlegi tendenciával azt fogja elérni, hogy még én is elmegyek külföldre, mert ott az első havi béremből annyit keresek, mint itthon egy év alatt. Tudom, hogy nincsen kolbászból a kerítés, de még így is többre fognak becsülni. Már keresem is a nyilatkozatot és még a héten el is küldöm a Rezidens Szövetségnek. Az én szememet nem szúrták ki ezzel az "első lépéssel". Ennek csak annyi a lényege, hogy egymásnak ugrasszák az orvosokat. Ahogy a francia király mondta: Divide et impera! (Oszd meg és uralkodj!)”
 • 25. adamantium 2011. július 16. 08:55
  „18. hahaha62 2011.07.15. 21:03
  először utána kellene nézni pár dolognak:
  az orvosi egyetem szemeszterekre van osztva nem trimeszterre.
  a rezidens ugye 129 bruttót keres, ehhez hozzájön a 100 az 229 ezer, egy (osztályos ?) főorvos min 250 bruttót kap, a prof meg 500 bruttót. 4-5 ezer nettó ügyelet nélkül max norvégiában vagy luxemburgban marad meg
  19. Teo 2011.07.15. 22:22
  te hallottál olyanról, hogy piacgazdaság meg szabad munkaerőpiac, európai únió, schengen ...? vagy a középkorban élsz, az orvosok nem jobbágyok vagy rabszolgák, neked is pont ugyanannyi lehetőséged lett volna ingyen orvosit végezni mint másnak, ha eszed lett volna hozzá. jelen állapotokban mindenki oda megy dolgozni ahol a legtöbbet adják és ez így normális
  24. zest 2011.07.16. 06:14
  németországban azért hiányzik 20 ezer orvos mert a német orvosok ezrével mennek skandináviába, svájcba, luxemburgba, angliába, amerikába, senki nem tiltakozik mert ez egy civilizált ország ami felfogja, hogy ilyen az élet, aki többet fizet az kapja meg a munkaerőt, és nem izgatják túlzottan magukat mert tárt karokkal várják a külföldieket (pl magyarokat, de magyarországgal ellentétben ők elismerik az orosz meg ukrán diplomát is). hol vannak azok a diktatúrák, mert én még ilyenről a kommunizmus után nem hallottam. lehet, hogy rosszabb ízű a kenyér de 10-20 szor annyi pénzed van rá, aki meg 20 évet él ott az soha nem engedi vissza a gyerekét a nyomorba, hacsak nem oktatási céllal, hogy "látod fiam innen indultam"”
 • 24. zest 2011. július 16. 06:14
  „13-nak
  ,,Hol kerül 1 millába az egyetem? Mert Németországba ingyenes.."
  Amikorra a "zember" nagykorúvá válik (18-21 év) már azt is tudnia kellene (illene), hogy az életben "semmi sincs ingyen" , mert valakinek/valakiknek mindig fizetnie kell az "ingyért" ... !!! Valószínűnek tartom egyébként, hogy a német adófizetők is tiltakoznának az ellen, hogy az országukban "ingyért" tanuló diplomásaik külföldön kamatoztassák tudásukat... ha ebben mégis tévednék, akkor irány NÉMETORSZÁG ... ott biztosan tárt karokkal várják a sok diplomásnak készülő OKOS magyart is ... :)

  "Amúgy miért csak a "zorvos fizessevissza!"?"
  Ne csak a "zorvos" fizesse vissza!!!! Fizesse vissza a "tudós" mérnök is meg a tanár is, ha - egyetemi tanulmányai befejezése után - külföldön szeretne ´rezidenskedni´.

  Megjegyzem: Tudok egy-két ´olyan´ országról is, ahol egy végzős egyetemista (orvosi, tanári diplomával) csak vidéken (ritkán lakott) helyen kezdheti el a ´gyakorló´ éveket. ... 3-5 év "gyakorlás" után viszont ott helyezkedik ahol akar (vagy ahova felveszik).

  Továbbá... az internet lehetővé teszi manapság azt, hogy a külföldre vágyó magyarjaink jobb betekintést nyerjenek az általuk ´álom országnak´ tartott helyek mindennapjaiban... olvashatnak (akár kérdezhetnek is az ott élő ´polgároktól´ ), akik majd felvilágosítják őket arról, hogy ´ott sem minden arany, ami fénylik´. .. és ha valaki még úgy sem tud dönteni az MENJEN nyugodtan és szerezzen magának tapasztalatot ... 15-20 év után valószínű rájön majd arra, hogy "jéééé´ még mindig ´idegennek´ számít egy jobb hely megpályázásánál ... és igaz, hogy valamivel nagyobb szelet kenyérre szelheti fel a reggeli szalámi adagot, de az íze valahogy mégsem olyan, mint az OTTHONi. ... a gyerekek közben felnőnek (egyetemista korban kerülnek) és egy-két (valamikor rezidens´ ) szülőknek talán még az is eszébe jut majd, hogy mégis csak "érdemesebb" lenne a gyereket valami magyar egyetemre beíratni ...”
 • 23. 6664 2011. július 16. 05:27
  „10. adamantium 2011.07.15. 16:55 Sajnos, ott a pont!! :-))”
 • 22. Ferrer 2011. július 15. 22:36
  „19. Teo
  Ha elvégeznéd az orvosit, és egy minimálbérnél alig nagyobb összeggel megdobnának, ugyanezt gondolnád-e? Vagy még mindig a kádári elvek élnek bennünk ("minden munka ugyanaz") és közben várunk a nagy Rendszerváltásra?”
 • 21. Ferrer 2011. július 15. 22:29
  „Hát, ez még így se túl korrekt üzlet a befektetett idő/energia/pénz után, amit az orvostanoncok befektetnek a tanulásba, de legalább valami. Beláthatja mindenki, hogy nem valamiféle hazatagadás miatt távoznak az orvosok külföldre vagy fogadnak el hálapénzt..”
 • 20. Larsson 2011. július 15. 22:24
  „Az 5 év is kamu, mert ők úgy tudom csak az első évet tudták garantálni, de akárhogy is számolom max 2,5 évre tervezhetnek, annak ellenére, hogy minden választási törvényt is saját szájízre fognak szétbarmolni...”
 • 19. Teo 2011. július 15. 22:22
  „Vicc kategória ez az ország!!!
  Az adó fizetők pénzén kitaníttatják a leendő orvosokat, nem hogy ösztöndíjat nem érdemelnek, de az egyetem elvégzését követően kötelezni kellene őket , hogy minimum 10 évig csak itthon dolgozhatnak.

  Nem fogadhatnak el hálapénzt??? Az máshol korrupciónak nevezik, és büntetendő.”
 • 18. hahaha62 2011. július 15. 21:03
  „13. dokmed 2011.07.15. 18:10

  Oxford fizetős akár 30000 font trimeszterenként....egyébként az ismerős orvosok itt jót röhögtek...többet fog keresni egy rezidens , mint egy osztályos főorvos vagy prof.....na ne...ismét értelmes nyilatkozatok egyike !Itt havi 4-5 ezer netto euro megmarad.....az elfekvőben például 2-3-4 betegre kell felügyelni.....nem pedig ügyelni + 3 osztály együtt.......nagy különbség !”
 • 17. Saltomortale 2011. július 15. 20:49
  „A másik amiről nem szól a fáma, hogy az intézkedés a rezidensek kb. 20%-át érinti. Ha pedig az egészségügyben dolgozók (nővérek, szakorvosok) egészére vetítenénk ki ez sokkal kisebb arány. Ez az egész csak a gondok megoldását késlelteti, várhatunk újra 50 vagy ki tudja hány évet, amíg végre normalizálódik a helyzet. és valódi megoldás születik az ügyben, nemcsak a gondok megoldásának elódázására futja.”
 • 16. palika9 2011. július 15. 19:53
  „Miért alakulna jól az ország teljesítőképessége? Már 30 éve válság van és gazdaság nélkül az is marad örökre.”
 • 15. deszkás 2011. július 15. 19:38
  „A "legnagyobb gond" az apróbetűs részben keresendő. "és nem fogadhat el hálapénzt"... Tőlem nem is kap,mert nincs miből.”
 • 14. Saltomortale 2011. július 15. 18:17
  „Mi van akkor, ha az ország teljesítőképessége nem jól alakul? Aláírják a szerződést, röghöz kötik őket és közlik, hogy nincs pénz, de neked maradni kell? Azt sem értem, hogy most évente kell pályázni vagy egyszer? Vajon milyen szempontok alapján mondják meg az egyik pályakezdőnek, hogy kaphat a másik meg nem? Nekem nem tűnik egy átgondolt, kiforrott dolognak. Sok itt a "kiskapu", a részletkérdés, a bizonytalanság. Nem hinném, hogy idén már működne a dolog.. Az utolsó percben, pánikban meghozott döntések tudjuk milyen jók..”
 • 13. dokmed 2011. július 15. 18:10
  „12- nek:
  Hol kerül 1 millába az egyetem? Mert Németországba ingyenes! Csak a béna érettségi jegyeknek kell összejönni.
  Senki se mutat SOHA egy SZÁMLÁT, TÉTELESEN mennyibe is kerül egy orvos kiképzése. Kétlem a sokat emlegetett tízenmilliókat. Mutassanak egy számlát, adják oda a diplomával együtt- akkor elhiszem- de ne a médián keresztül hergelljék a "dögöljön meg a szomszéd tehene" hozzállású okos magyarokat...
  Olyan ez, mint a hálapénz. A kormány, média, okos lakosság azt mond/hisz/ gondol, amit akar.
  Amúgy miért csak a "zorvos fizessevissza!"?
  Mérnök, vízvezetékszerelő, utcaseprő, tanár, pizzafutár, pincér, hentes, stb?
  Vagy úgy egyáltalán: miért nem zárjuk le a határokat?”
 • 12. zest 2011. július 15. 17:56
  „Szerintem minden külföldre szerződött rezidensnek kellene havi 200 ezer forintot visszafizetnie az államnak (min.10 évig) .. aki ezek után menni akar az menjen nyugodtan oda ahova akar. Aki pedig ezt ´pofátlanságnak´ tartja az nyugodtan menjen és végezze el az egyetemet ott ahol havi 1 millióért rezidenskedhet...”
 • 11. DMagóg 2011. július 15. 17:09
  „Nem értek én már semmit!

  "Mikola: Ha a Fidesz kormányra kerül, lesz pénz az egészségügyre"
  Hazudott? Elképzelhetetlen. Nem tudta mit beszél?
  Hová lett? Ja, kapott egy jutalom falatot!”
 • 10. adamantium 2011. július 15. 16:55
  „nevetséges, ilyen erővel szembe is köphetnék őket. ki az a bolond aki aláírja, hogy öt évig kap havi 100 ezret ami ugyan ösztöndíj, de azt is tudni kell, hogy ha valakinek az ösztöndíj mellett más adózandó keresete van akkor az ösztöndíj összege növeli az adóalapot, tehát nem is 100 ezer az a havi 100 ezer és itt marad 10 évig, amiből a 2. öt évben havi 100 ezerből tengődhet a paraszolvencia reménye nélkül. tehát 6 millió bruttóért eladja az életét 10 évre. külföldön legalább 1 millió a havi bruttó, tehát ezt az összeget fél év alatt keresné meg. nevetségesebb és aljasabb ötlettel elő se állhattak volna. de majd jövőre kapkodnak ha nem lesz orvos, de nekik kellett”
 • 9. sved 2011. július 15. 16:24
  „A Magyar Rezidens Szövetseg par perccel ezelött sajtoközlemenyben utasitotta vissza, hogy ezzel az ajanlattal kiszurjak a szemuket es berviszalyt szitsanak az orvosok között.
  Bravo, rezidensek, igy tovabb!!!”
 • 8. sved 2011. július 15. 16:16
  „Ne felejtsuk el azt se, hogy ez az ösztöndij csak az elsö öt evre vonatkozik, utana meg öt evig kell maradni a szerzödesuk ertelmeben, de arra az idöre nem garantalnak semmifele bert, igy az lehet a minimalber is!
  Mellesleg jol kitalaltak Orbanek, hogy nem fizetesemelest adnak (mert az vegkepp kiboritotta volna a bilit az egeszsegugyben ld 1.hahaha629) hanem egy "palyazhato ösztöndijat".
  Amugy meg kommunikacios fogas az egesz, mostantol elmondhatjak, hogy "megtettuk az elsö lepeseket az orvosok itthontartasa erdekeben, es ezeket tovabbi intezkedesek fogjak követni a gazdasagi helyzet fuggvenyeben, a kidolgozando eletpalyamodell alapjan". Majd figyeljetek Szijjartot meg Szocskat!”
 • 7. dokmed 2011. július 15. 15:51
  „Az ösztöndíj nevében is benne van- az nem fizetés!
  <moderálva személyeskedés>”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kombájnnal ütközött a szemközti sávba áttért sofőr - meghalt

Meghalt egy kisteherautó vezetője, amikor járművével összeütközött egy kombájnnal péntek reggel Pécel és Maglód között. Tovább olvasom