Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

110 milliárd forint megújuló energiahordozók terjesztésére

A következő hét évben 110 milliárd forint használható fel a Környezetvédelmi és Energetikai Operatív Program keretében megújuló energiahordozók terjesztésére és energiahatékonyság-javító programok megvalósítására.
Az Európai Unió tagjainak 2020-ra 20 százalékkal kell növelniük a teljes energiafogyasztáson belül a megújuló energiahordozók használatának arányát. A bioüzemanyagok esetében pedig 10 százalékos növekedés az elvárás - közölte Dióssy László, a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára.

Magyarország, a közösség többi tagjához hasonlóan szintén vállalta, hogy az 1990-es mértékhez képest 20 százalékkal csökkenti széndioxid kibocsátását.

A politikus elmondta, hogy a célok teljesítése érdekében a pályázati rendszer a megújuló energiák használatára, a fosszilis energiahordozók arányának csökkentésére kívánja sarkallni az energiatermelőket. Ugyanakkor a teljes adórendszer áttekintése során zöld ösztönzőket honosítanak meg.

Ezek nem jelentenek majd pluszterhet a vállalkozások számára, hanem, a tervek szerint a foglalkoztatásra rakódó adók egy részét váltják ki. A közbeszerzések során szintén az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyeznek a zöld szempontok érvényesülésére.

Dióssy László arról is szólt, hogy a bioüzemanyagok terjedése a gazdasági, a zöld és a földművelési tárcák közötti szorosabb együttműködést igényel. Ugyanis például a bioetanol terjedése azzal fenyeget, hogy egy aszályos időszakban nem terem elegendő kukorica a bioetanol üzemek és az állattenyésztés igényeinek egyidejű kielégítéséhez.

Ebben a helyzetben ösztönözni kívánják a szárazságtűrő kukoricafajták ültetését, illetve öntözőrendszerek kiépítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyereketető - Hogyan adjuk be a gyereknek?

Életmód - Mennyi badarságot vagyunk képesek mondani akkor, amikor csemeténk elkezd finnyáskodni:… Tovább olvasom