Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

11,5 milliárd a légimentés korszerűsítésére

11,5 milliárd forintot szán a kormány a légimentés fejlesztésére, további 3,5 milliárd forintot pedig a mentésirányítási rendszer korszerűsítésére. Az ezekről szóló uniós pályázatokat várhatóan kora ősszel írják ki.
A pályázatok célja egyrészt az ellátatlan területeken a légimentés feltételeinek megteremtése, másrészt a meglévő légimentő bázisok fejlesztése - számolt be közleményében az Egészségügyi Minisztérium.

Az egészségügyi tárca a múlt csütörtöki helikopter-baleset után áttekintette a légimentés jelenlegi helyzetét. Közleményében a minisztérium emlékeztetett, hogy hosszú éveken át korszerűtlen Mi-2-es gépeket használtak és 2006-tól kezdődött meg a fejlesztés. Jelenleg már nyolc modern helikopter látja el a feladatokat, a gépek pedig a legmodernebb orvostechnikai eszközökkel vannak felszerelve.

Hazánkban jelenleg hat légimentő bázis üzemel: Budaörsön, Miskolcon, Pécsett, Debrecenben, Sármelléken és Balatonfüreden. Hamarosan már hét lesz, hiszen a szentesi légibázis építésére kiírt közbeszerzési eljárásban ezen a héten eredményt hirdetnek. Ez még decemberig felépül, így megoldódik a dél-alföldi régió ellátása is véglegesen.

Az Egészségügyi Minisztérium beszámolt arról is, hogy 2002 és 2006 között átlagosan évi 700 millió forint jutott a légimentésre, illetve 600 millió az úgynevezett nagyjavításra. 2006-ban már 800 milliót, 2007-ben 1,3 milliárdot, míg idén már 1,5 milliárd fordítottak erre a célra.

Idén az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 11,5 milliárd forintos uniós pályázatokat írnak ki a mentés és a légimentés fejlesztésére, a mentésirányítási rendszer korszerűsítésére pedig további 3,5 milliárd forintot hat régió számára. Hasonló célra a közép-magyarországi régió 600 millió forintot fordíthat.

Olvasóink írták

  • 2. csanyiv 2008. augusztus 05. 02:00
    „Már ne haragudj, de mi köze van a balesetnek a fejlesztésekhez? Azt ugye nem gondolod, hogy emiatt kezdik el? Mert a döntéssel nem "megvárták" a balesetet, csak ennek kapcsán tartottak egy sajtótájékoztatót. A program 2006 januárjában indult el, de ebben a balesetben éppen egy olyan friss beszerzésű, korszerű EC 135-ös helikopter pusztult el, mint amilyeneket európaszerte használnak a légimentő szolgálatok és amilyeneket mi is tervezünk még vásárolni. Ilyen kerül majd a szentesi, a szekszárdi és talán a pápai légimentőbázisra, ha elkészül. De a műszaki hiba miatti lezuhanástól ez sem fog megvédeni senkit a jövőben...”
  • 1. 4 2008. augusztus 04. 22:22
    „Gratulálok, de ehhez a döntéshez miért kelett megvárni,hogy egy méregdrága helikopter lezuhanjon és ,hogy két munkáját becsülettel végző ember meghaljon?
    Mit csinálnak ott a minisztériumban?? Egymás zsebét tömködik, vagy mégis mit?? magyarázat gondolom nincs, és nem is veszik át a külföldi példát, ahol ilyen esetekben az érintett miniszter lemond, itt ugyan is jutalmat kap!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kómaközpont épül a kiszemelt filmgyár helyén Pécsett

Filmgyár helyett kómaközpont épül Pécsett, a volt mecseki szénbányák héthektáros területén. Egy… Tovább olvasom