Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

1200 minta az őssejtbankban

Lehet, hogy hamarosan felhasználják az egyiket a több mint 1200 minta közül az elsőként indult hazai őssejtbankban.

Folyamatosan gyűlnek a minták a tavaly év elején elsőként létrehozott hazai őssejtbankban, úgyhogy az idén már bővíteni kellett a tárolókapacitást – tudtuk meg dr. Balogh Istvántól, a Krio Intézet vezérigazgatójától. Mint arról a Weborvos is beszámolt, az intézet és a BAZ Megyei Kórház Gyermekhematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztálya 2004. év elején nyitotta meg közösen Magyarország első köldökzsinórvér eredetű őssejtbankját.

Az elmúlt másfél évben több, mint 1200 őssejtminta fagyasztását végezték el, az ország számos pontjáról beérkezett minták 95%- át hosszú távon tárolják Budapesten és Miskolcon.

Bár a bankban egyelőre „saját célra" gyűjtik a betétesek a teljes köldökzsinórvért, illetve az abból szeparált őssejteket, már az induláskor alapot hoztak létre a jövőbeni közösségi sejtbank kialakítására. Mivel a szerződések értelmében mód van a tárolt minták felajánlására is, jövőre – a tervek szerint - már mint donorbankhoz is fordulhatnak az Intézethez a terápiát vezető orvosok. A befolyt tárolási díjak egy részéből gyógyászati alapítványokat is támogattak, illetve új szolgáltatásként a bank átvállalja azon babák köldökzsinórvérének fagyasztási és tárolási költségeit, akiknek nagyobb testvére daganatos beteg.

Az ügyfél a tárolás költségeit önkéntes egészségpénztári keretből is fedezheti, az intézet már 16 egészségpénztárral áll szerződéses kapcsolatban.

Mint megtudtuk, egy betegen született kislány terápiájának megtervezéséhez már kikérték a banki adatokat, így elképzelhető, hogy a részére tárolt őssejteket a közeljövőben felhasználják. A BAZ Megyei Kórház csontvelőtranszplantációs osztályán már tíz esetben éltek az őssejtátültetés terápiás lehetőségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael megelőző csapást mérne Iránra

Izrael azt fontolgatja, hogy megelőző csapást mér az iráni atomlétesítményekre. A hírt, mely szerint… Tovább olvasom