Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

12 milliárd forint kihelyezésével indul a pólusprogram

A 7 régió 8 városában induló pólusprogram idén ősszel 12 milliárd forint forráskihelyezéssel indul. A pólusvárosok elsőként a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretéből pályázhatnak innovációs parkok kialakítására.
A pólusprogram célja, hogy a magyar gazdaság súlypontját a tudáson alapuló, magas hozzáadott értéket képviselő tevékenységre helyezze és elősegítse klaszterek kialakítását - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) végrehajtását felügyelő eseti bizottság ülésén - tudósít az MTI.

A program komplex módon közelíti meg a gazdaságfejlesztést, a forrásokat a gazdasági, a társadalmi megújulási és infrastruktúra, a regionális és az E-közigazgatás operatív programokból teremtik elő. A tervek szerint a pólus programban 2007-2013. között 500-600 milliárd forint áll majd rendelkezésre az Új Magyarország Fejlesztési Tervben.

A források három lehetséges formában állnak majd rendelkezésre: elkülönített konstrukcóban, ami csak a pólusprogramra irányul, egyéb pályázati kiírásokban plusz pontot kaphatnak a klaszterben pályázók. Lehetőség lesz arra, hogy a programban szereplők igényeiket különböző intézményekhez, szervezetek fejlesztéseihez, szolgáltatásaihoz építsék be.

A bizottság ülésén rész vettek a pólusprogramban érintett városok képviselői, akik ismertették elképzeléseiket. Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) regionális fejlesztési kollégiumának elnöke szerint a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességét kellene növelni a pólusprogramban a kutatás-fejlesztés, innováció támogatásával.

Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselő, a bizottság elnöke szerint továbbra sem látszik, hogy a regionális operatív programokból és az ágazati programokból hogyan áll majd össze a pólusprogram.

Horváth Zsolt fideszes képviselő fontosnak tartja, hogy a pólusvárosoknak ne egymással kelljen versenyezniük, hanem a hasonló programok esetén tartalmi együttműködés valósuljon meg.

Harangozó Gábor európai parlamenti magyar képviselő arra hívta fel a pólusvárosok figyelmét, hogy az Európai Unió önálló keretprogramok révén is támogatja a versenyképesség növelését, a kutatás-fejlesztést, ezért érdemes indulniuk ezeken a pályázatokon is és nem csak az ÚMFT forrásaira célszerű építeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldre költözhet a Filmmúzeum, a Sport1 és a Viasat3

A tévécsatornák kivonulnak az országból, ha az ORTT nem változtatja meg azon döntését, mely szerint… Tovább olvasom