Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

12 milliárdos APEH-fogás nagy ügyekben

Az év első 9 hónapjában az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága több, mint 12 milliárd forint értékű adókülönbözetet állapított meg néhány nagy ügycsoportban.
A jellemzően ÁFA-csalások között toronymagasan, 8 millliárd forint értékben a számítástechnikai cikkekkel folytatott ügyletek állnak. Egyetlen társaságnál 1,3 milliárd forint elkövetési értéket állapítottak meg - értékelte tevékenységüket Juhász István, a Kiemelt Adózók Igazgatóságának vezetője.

Az országos hatáskörű szervezet több nagykiterjedtségű visszaélésbe botlott fennállásának első évében. Az elrendelt vizsgálatok száma ugyan csak 614 volt az első 9 hónapban, de akadt olyan bűncselekmény-sorozat, amelynek hálózatában 36 cég vett részt. Az ÁFÁ-val történő visszaélések sorában az APEH felgöngyölített egy 12 céget magában foglaló autókereskedelmi bűnszervezetet, amely külföldről behozott gépkocsik értékesítésekor 1,3 milliárd forint ÁFÁ-t "takarított meg". Ebben az ügyben egyedül 1500 autó vett részt. Ugyancsak 1,3 milliárd forint ÁFÁ-t nem fizetett meg az a kiterjedt, több, mint másfél ezer társaságot magában foglaló hálózat, amely kozmetikai termékek és tisztítószerek forgalmazásával foglalkozott.

A kiemelt ügyek igazgatóságának másik nagy területe az úgynevezett rapid csoportok működtetése. Ezekben két adóellenőr mellett egy pénzügyőr végez rajtaütésszerű vizsgálatokat vendéglátó helyeken, piacokon, és - újabban - autóbontókban is. A rapid csoportok ügyeinek körülbelül 40 %-a a nyugtaadási kötelezettség betartásának ellenőrzése.

Juhász István elmondta, hogy igazgatóságukon az ügyenkénti elkövetési érték minimum félmilliárd forint körül van, egy-egy vizsgálat során átlagosan 5-6 céget ellenőriznek, és az eddig elindított 614 vizsgálatból 496 a közép-magyarországi régióba tartozik. Jellemző a kiemelt ügyekre az is, hogy az APEH-ben egy revizor országos átlagban naponta 733 ezer forint adóhiányt állapít meg, a központosított ellenőrzések során ez az összeg másfél millió forint. A Kiemelt Adózók Igazgatóságán jelenleg 150 revizor dolgozik, jövőre ez a szám várhatóan 200-ra emelkedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A látás hónapja: ingyenes vizsgálat a megyében hat helyen

A látás hónapja kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szemvizsgálatokon való… Tovább olvasom