Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

12 módosító javaslatot nyújt be az MSZP a pénztártörvényhez

Nemet mond a Fidesz a törvénymegerősítő népszavazási kezdeményezésére az MSZP a február 11-én várható szavazáson az egészségbiztosítási törvény zárószavazásán viszont igennel szavaz a frakció - jelentette be az MSZP frakcióvezetője, a párt hétfői évindító frakcióülés után.
Lendvai Ildikó hozzátette, két képviselő jelezte, hogy távol maradna vagy nemmel szavazna az egészségbiztosítási törvény megismételt zárószavazásán, a frakció azonban ezt nem támogatja. Kökény Mihály, a hétfői frakcióülés után bejelentette: 12 módosító indítvánnyal körülbelül 60-65 ajánlási ponton módosítják az egészségbiztosítási törvény-javaslatot. Ezek szerint az OÉT delegálhatna jelöltet az egészségbiztosítási pénztárak felügyelő bizottságaiban, a vizitdíj és kórházi napidíjjal kapcsolatban viszont nem nyújtanak be módosító javaslatot.

A szocialisták egyebek mellett rögzítenék azt is, hogy a pénztárak 2009. február 1-én kezdik meg működésüket területi alapon, vagyis nem lesz tagtoborzás az indulás előtt, mindenki ahhoz a társasághoz kerül, amelyikhez területileg tartozik, az első tagátlépés időpontját ugyanakkor előrehozzák 2009. tavaszára. Ekkor lenne lehetőség biztosítót váltani, ha valaki mégiscsak más társasággal szeretne szerződni.

Az MSZP egyebek mellett egyik módosító javaslata kitér arra is, hogy a pénztárak felügyeleti bizottságaiba közösen egy képviselőt delegálhat majd az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkaadói oldala. A biztosításfelügyeleti tanácsba pedig mind a munkavállalók, mind a munkaadók egy-egy tagot delegálhatnának majd. A módosító javaslatokban egyértelműen rögzítik majd a pénztárak feladatait és a kisebbségi részvények értékesítésének szabályait is.

Lendvai Ildikó a frakcióülés azt mondta, a "képviselői felelősséggel való visszaélésnek" tartják a Fidesz törvénymegerősítő népszavazási kezdeményezését. A politikus szerint nem véletlenül nem élt senki ezzel a módszerrel, ők sem, amikor ellenzékben voltak és amikor az Orbán-kormány tett olyat, amivel adott esetben ők nem értettek egyet. "Vállaljuk a felelősséget az egészségbiztosítási törvény tartalmáért" - mondta a szocialista politikus, aki szerint a törvényben rögzítik a nemzeti kockázatközösséget, megakadályozzák az ország kettészakadását és azt, hogy bárki kiszoruljon a rendszerből.

A politikus kitért arra is, hogy Karsai Józsefen és Farkas Imrén kívül senki sem jelezte, hogy távol maradna, vagy nem szavazna az egészségbiztosítási törvény voksolásán. A frakció azonban nem támogatja ezt, így ha nem az egységes álláspontnak megfelelő igennel szavaznak, akkor a frakció etikai bizottsága dönt majd arról, éri-e valamilyen szankció őket ezért - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános vitára hívja az SZDSZ a Fideszt

Nyilvános vitára hívja az SZDSZ a Fidesz politikusait a népszavazással kapcsolatban. Horn Gábor, a… Tovább olvasom