Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

12 tbc-gyanús esetet találtak Faddon

Kilenc faddi gyermek és három felnőtt esetében merült fel a tbc-fertőzés gyanúja a szekszárdi tüdőgondozóban végzett vizsgálatok után. A Tolna megyei községben valószínűleg áprilisban a teljes lakosság bevonásával tartanak szűrővizsgálatot.
A gyermekeket a Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi tüdőgyógyászati részlegére szállították, egy, már korábban kezelt asszonyt a szekszárdi kórházban ápolnak, három felnőtt pedig a jövő héten fekszik be a kórházba - mondta a szekszárdi tüdőgondozó vezetője az MTI-nek. A 9 gyermekről még nem bizonyosodott be, hogy megbetegedtek tbc-ben, a diagnózishoz további röntgen- és bronchoszkópos vizsgálatra van szükség. A felnőttek esetében viszont a röntgenvizsgálat elváltozást mutatott ki.

Mint mondta, hatvan faddi lakos vett részt a szűrésen, akik között olyan önkormányzati dolgozók, szociális munkások is voltak, akik kapcsolatba kerülhettek a beteggel, de tbc-gyanú csak a beteg családjában merült fel.

Fülöp János, a 4800 lakosú Fadd független polgármestere az MTI-nek elmondta: az ÁNTSZ hétfőre ígért tájékoztatást az eddigi vizsgálatokról, amelyet szórólapokon juttatnak el minden háztartásba. "Kértem, hogy nyugtassák meg a lakosságot; az látszik, hogy csak a beteg legszűkebb családi köre fertőződött meg, nem kell tartani tömeges járványtól" - mondta a település vezetője, hozzátéve, hogy tudomása szerint a tisztiorvosi szolgálat áprilisra tervezi helyben a teljes lakosság szűrését.

Az eddigi szűrővizsgálatokat azután végezték el, hogy Faddon egy hétgyermekes asszony betegedett meg fertőző tüdőgümőkórban. A tbc-gyanús esetek között van a nő hét gyermeke is. Az ÁNTSZ korábban az MTI-vel közölte: 2010-ben várhatóan kötelezővé teszik a tüdőszűrést Tolna megyében, miután tavaly csaknem megkétszereződött a tbc-s betegek száma, bár nem éri el az előírt, 25 százezrelékes arányt. A szekszárdi tüdőgondozó adatai szerint 2009-ben a megyében huszonegyen betegedtek meg tbc-ben.

Olvasóink írták

  • 3. maros50 2010. február 07. 21:26
    „Ez az igazi népegészségügyi programja a szocialistáknak. Hajrá!”
  • 2. dodó 2010. február 07. 20:53
    „Terror, tetvek, hepatitisz, TBC... Köszönjük Emese!”
  • 1. 751510 2010. február 07. 19:04
    „Rasszista TBC!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női csonkítás egy soproni szépségklinikán?

A női nemi szervek tiltott csonkítását is végzik "intim műtét" címén egy soproni szépségklinikán -… Tovább olvasom