Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

130,7 milliárd forint illetéket szedett be 2007-ben az APEH

Tavaly november végéig több mint 130,7 milliárd forint illetékbevétel keletkezett, ebből mintegy 15,6 milliárd forint novemberben - derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján közzétett adatsorokból.
A Pénzügyminisztérium nyilvántartása szerint 2006-ban november végéig a költségvetés illetékbevétele 96,4 milliárd forint volt, novemberben 10,1 milliárd. Az idén a befizetések közel hatvannégy százaléka (83,5 milliárd forint) a háztartások, mintegy harminchat százaléka (47,2 milliárd forint) a vállalkozások befizetéseiből származott. A pénzforgalmi bevétel - ami figyelembe veszi a túlfizetéseket, visszatérítéseket, függő és átfutó tételeket is - 85,5 milliárd forint volt a tavalyi első tizenegy hónapban. A legnagyobb illetékbevétel az ingatlan-átruházások (94,7 milliárd forint) és a gépjármű-átruházások (18,7 milliárd forint) kapcsán keletkezett.

A háztartások ezen a két címen mintegy 52,7 milliárd, illetve 15,7 milliárd forint illetéket róttak le, de az öröklési illeték is sok pénzt, közel 10,4 milliárd forintot vett ki a lakosság tárcájából. Ajándékozási illetékre közel 2,3 milliárd, bírósági eljárási illetékekre több mint 1,7 milliárd, államigazgatási eljárási illetékekre mintegy 684 millió forintot költöttek a háztartások. A vállalkozások befizetései között a legnagyobb tétel szintén az ingatlan-átruházási illeték (közel negyvenkétmilliárd forint) volt.

Gépjármű-átruházási illeték címén közel hárommilliárd, bírósági eljárási illeték gyanánt mintegy 1,2 milliárd, államigazgatási eljárási illeték címén 809 millió forintot fizettek ki, míg öröklési illetékre 158 millió forintot költöttek a vállalkozások. A november végéig képződött illetékbevételből közel 74,3 milliárd forintra a központi költségvetés, mintegy 56,2 milliárd forintra az önkormányzatok jogosultak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Transzporterbe rohant egy terepjáró az M1-esen: két halott

Egy transzporterbe rohant nagy sebességgel egy terepjáró az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető… Tovább olvasom