Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

„ Akár királycsináló is lehet az MDF”

A Magyar Demokrata Fórum Nagy Tamást, a József Attila Gyermekvédelmi Központ nemrégiben kinevezett igazgatóját indítja polgármesterjelöltként az októberi önkormányzati választásokon. A jelölteket bemutató sorozatunkban terveiről és esélyeiről kérdeztük a politikust.
– Akik nyomon követik a politikai eseményeket, ismerhetik Önt, hiszen tavasszal az országgyűlési képviselői mandátumért szállt ringbe. Mégis lehetnek olyanok, akik kevésbé ismerik. Kérem, mutatkozzon be röviden!
– Sopronban születtem a belvárosban, a szüleim jelenleg is ott élnek. Minden ehhez a városhoz köt, a Berzsenyi-gimnáziumba jártam, a tanárképző főiskola elvégzése után Sopronban helyezkedtem el pedagógusként, majd a sportcentrum igazgatója és az élvonalban negyedik helyen végzett férfi kosárcsapat elnöke lettem, később pedig vállalkozó. A sporttól nem szakadtam el, a 10. születésnapját ünneplő Tigrisek-sportiskola vezetője vagyok. Jelenleg a József Attila Gyermekvédelmi Központban dolgozom igazgatóként.
– Azt nyilatkozta, ezen a területen rengeteg a tennivaló. Ki végzi el a sok munkát, ha megválasztják a város első emberének?
– Ha polgármesternek választanak, mérlegelem, hol tudom jobban kamatoztatni a szaktudásomat, a képviselőséggel pedig sem jogilag, sem szakmailag nem összeegyeztethetetlen az igazgatói megbízatás.
– Mi van a vállalkozásaival?
– Azokban csak résztulajdonos vagyok, a gyakorlati munkákból két éve fokozatosan kivonultam.
– Mióta tagja az MDF-nek?
– Először 1988-ban csatlakoztam a Magyar Demokrata Fórumhoz, akkor még mozgalom volt, amikor pedig átalakult, nem léptem be a pártba. Két éve megkeresett Dávid Ibolya elnök asszony és felkért, legyek az MDF országgyűlési képviselőjelöltje. A pártba ezt követően léptem be.
– Az utóbbi években sokat változott az MDF, a rendszerváltó tagokból alig maradtak. Hogyan definiálható most ez a párt?
– Nem jó az a megállapítás, hogy megváltozott a Magyar Demokrata Fórum. Éppen ez a párt az, amely legkevésbé ment át más politikai területre. Gondoljunk csak a Fideszre és az SZDSZ-re mint rendszerváltó pártra! Nézzük meg, hogy ők honnan indultak és hová érkeztek, milyen elveket vallottak akkor és most! Az MDF továbbra is a konzervatív közepet képviseli, úgy, ahogy a rendszerváltás idején.
– A nagy nevek mégis elhagyták, többek között az alapító, Lezsák Sándor is.
– Ez igaz. Ezzel együtt azt gondolom, rossz politikai döntés volt, amikor annak idején úgy határoztak, hogy az MDF a Fidesszel együtt indul. Ez a politika oda vezetett, hogy a fórum a Fidesz szatellitpártja lett. A legutóbbi választások előtt a tagság nagy többsége úgy határozott, tizenkét év után önállóan méretjük meg magunkat. A választók bizalmat szavaztak, így önálló parlamenti párt lett az MDF, ami igazolja a jelenlegi vezetés álláspontját.
– Mi történt itt, helyben?
– Sopronban is jelentős változások történtek a belépésem óta. Vannak régi, alapító tagjaink és sok fiatal is csatlakozott hozzánk.
– Hányan vannak a régiek?
– Mindössze 20–25 körüli a taglétszámunk, mi nem vagyunk nagy gyűjtőpárt. Talán az egynegyede régi, a többi új tag.
– Mit képviselnek az újak?
– A tagok érkezése részint az országgyűlési választásokhoz, részint az én belépésemhez köthető. Azok csatlakoztak hozzánk, akiknek tetszik a konstruktivizmusunk, a tárgyalókészségünk és hogy kizártuk a gyűlölködést és az acsarkodást. Szimpatikus nekik az a konzervatív, ugyanakkor korszerű vonulat, amit az új vezetés képvisel.
– Indult az országgyűlési választásokon is. Hányadik lett?
– Harmadik.
– Psszel mire számít? Bronzérmet akkor sem osztanak.
– Valóban nem kerültem be a parlamentbe és bronzérmet sem kaptam, ugyanakkor olyan politikai lehetőséghez jutottam, amivel tudom a városomat szolgálni. A munkámat elismerve az MDF országos vezetése úgy döntött, delegál az Országgyűlés turisztikai és sportbizottságába. Így első kézből jutok információkhoz a pályázati lehetőségekről és segíthetem ezen a két területen a soproniakat. Bízom benne, hogy az előttünk álló választáson jelentős politikai tényezővé válik Sopronban az MDF, és meghatározó lesz a következő közgyűlésben. Sőt, talán még „királycsináló” helyzetbe is kerülhet.
– Ehhez hány MDF-es képviselő kell a közgyűlésbe?
– A célunk, hogy legalább három jelöltünk önkormányzati képviselő legyen. Ha sikerül, döntő befolyásunk lehet a koalíciós tárgyalásokra. Azt tartom fontosnak, hogy tudatosuljon az emberekben, ezen a választáson sincs elveszett szavazat. Minden voks bekerül egy nagy kalapba. Így a listáról akkor is be tudják juttatni jelöltjeinket a közgyűlésbe, ha az egyéni körzetet nem az MDF-es induló nyeri.
– Ki vezeti a listát?
– Az első helyen én vagyok, a második dr. Payer Erzsébet volt alpolgármester, a harmadik pedig dr. Oszvald Ferenc Nándor egyetemi adjunktus.
– Ezek szerint nemcsak polgármesterjelölt, hanem egyéni körzetben is indul.
– Igen, a belvárosi 1-es körzetben. Fontosnak tartom, hogy ezzel is kifejezésre juttassam: ha nem sikerül a polgármesteri tisztet elnyernem, a városért akkor is szeretnék tenni.
– Úgy fogalmazott, hogy akár királycsinálók is lehetnek. Kiből csinálnának királyt?
– Aki a legtöbb programpontunk megvalósítását vállalja.
– Koalíciós tárgyalásokat is folytatnak?
– Minden jelentős politikai szereplővel folytattunk tárgyalást. Volt, akivel több pontban értettünk egyet, másokkal kevesebben. Egyetlen olyan politikai erő sincs, amellyel legalább egy-két pontban ne lehetne a város érdekében közös nevezőre jutni.
– A szocialistákhoz is csatlakoznának?
– Megítélésünk szerint mi, jobboldaliak fogunk győzni, de adott esetben – szigorúan a programok mentén – egyes kérdésekben akár még őket is tudjuk támogatni. A Magyar Demokrata Fórum bebizonyította az országgyűlési választásokon, hogy ő a legjobb helyzetelemző, és az ígéretei – a többi pártéval ellentétben – a mai napig tarthatók.
– Azt mondja, jó helyzetelemzők. Dávid Ibolyának valóban voltak figyelemre méltó megállapításai a választások időszakában. Itt helyben nem sok hasonlóra emlékszem.
– A soproni helyzetet ugyanolyannak értékeljük, mint az országosat. Ugyanannyira eladósodott a város, mint az ország.
– Mennyire vannak tisztában a város gazdálkodásával?
– Igyekeztünk tájékozódni szervezetünk szakemberei segítségével. Amikor az országgyűlési választásokra készültünk, beleláttunk a helyi politikába és a gazdasági problémákba is. Egyébként is itt élünk, látjuk a hibákat, többek között a kereskedelemben, a turizmusban, és mi a kivezető utat is tudjuk. Igyekeztünk úgy összeválogatni a jelöltjeinket, hogy minden területnek legyen szakértője. Meg kell nézni a honlapunkat (www.sopron-mdf.hu), ott témakörönként dolgozzuk ki a megoldási javaslatokat. Ide várjuk az észrevételeket is.
– Mik a problémák?
– Bár már keveset beszélünk róla, mert az előző önkormányzat igyekezett elsimítani az ügyet és nem megfelelő hangsúlyt adni a felelősségnek, a Globex-ügy még mindig beárnyékolja a város közéletének tisztaságát. A 3,5 milliárd, amit elvitt a Globex – plusz amit még elköltöttek a pénz visszaszerzésére –, nagyon hiányzik a városnak. A jelenlegi adósság is körülbelül ekkora. Megjegyzem, azok közül, akik erről tehetnek, többen még most is ott ülnek a közgyűlésben.
– Folytassuk a helyzetértékelést!
– Fontos problémának látom, hogy a városvezetés, a képviselők és a lakosság között nagyon rossz az információáramlás. Nem lehet előre tudni, mikor melyik utcát bontják fel. A vállalkozók nem kapnak előre értesítést – például az Újteleki utcában –, hogy másfél évre lezárják. A Deák tér felújítását akkor tudják meg az emberek, amikor a reklámtáblákon kiteszik a futurista elképzeléseket. A demokráciának éppen a lényege hiányzik, hogy közösen hozzuk meg a döntéseket. Hátulra kötötték a lovakat, úgy próbálják meg tolni a szekeret. Ha mi odakerülünk, a döntések előtt konzultálunk a soproniakkal. A tájékoztatás hiánya vezetett oda, hogy nem érzik a város lakói magukénak az útfelújításokat.
„ Úgy gondolják, a városvezetés »kampányszőnyeget« fektet. Négy év alatt kellett volna szép nyugodtan elkölteni ezt a pénzt. Akkor nem lenne ekkora dugó és nem csak a választási kampányra készülnének az utak.”
– Egy beruházást elő kell készíteni: meg kell szerezni a pénzt – többnyire pályázatból –, műszaki terveket készíteni, kiírni és értékelni a közbeszerzési pályázatot. Ez meglehetősen hosszadalmas folyamat. Más városokban sem megy gyorsabban.
– Érdekes, hogy ezek a folyamatok mindig a választási kampányokra érnek be.
– Most éppen a legnagyobb káosz közepette lesz a voksolás.
– Azt azért lehet kommunikálni, hogy elindult valami. Én úgy gondolom, ne a politikai aktualitás miatt csináljunk pozitív dolgokat, hanem egy koncepció alapján folyamatosan.
– Amennyiben nyer, vagy az MDF meghatározó tényezője lesz a közgyűlésnek, mit szeretnének megvalósítani?
– Mivel sejthető, hogy nem mi adjuk a többséget az önkormányzatban, ezért nyolc olyan területet választottunk ki, amit képviselni szeretnénk. Ha ezeket sikerül megvalósítani, úgy gondolom, nyugodtan állhatunk a választóink elé négy év múlva. Régóta mondom már, hogy a városba kell egy élményfürdő. Erre az Európai Uniótól lehetne pénzt szerezni. Az élményfürdő hosszú távon meghatározná Sopron turizmusát, és nem lenne az, hogy a nyári nagy melegben kiürül a város, mert elmennek a környező településekre – sokan Ausztriába – fürdeni. A sport területén egy könnyűfémszerkezetes edzőcsarnok megépítését szeretném elérni. Ennek megvan a realitása, több párt képviselőjével beszéltem, mindegyikőjük azt mondta, jó ötlet – és mivel a bekerülési költsége sem nagy egy ilyen épületnek –, támogatni fogják. Ez az utánpótlás-nevelés és a szabadidős sport céljait szolgálná. Sopron számára kitörési pont lehet a kerékpáros-turizmus. A környező településekkel közös, sőt az országhatáron átnyúló projektekben is lehet gondolkodni. Ehhez kapcsolódhat a borturizmus is. A negyedik terület: mivel úgyis mélygarázsok épülnek, a belvárosban három ingyenes, környezetbarát autóbuszt kellene indítani ötperces időközönként a vasútállomás, Mátyás király utca, Várkerület, Ógabona tér, Erzsébet utca útvonalon. Ez egyrészt környezetbarát megoldás lenne, másrészt a finanszírozása is részben megoldható a buszon lévő forgó reklámfelületek értékesítéséből és a kereskedelem fellendüléséből várható adóbevétel emelkedéséből. Lehetne népszerűsíteni az útvonal mentén lévő üzleteket, vendéglátóhelyeket, ami a belváros hagyományos kiskereskedelmét is fellendítené. Ötödik területként azt az országos programot emlí tem, amit Katona Kálmán MDF-es politikus dolgozott ki és ami az energiatakarékos gázkészülékekre való áttérést tűzte célul. A régi, korszerűtlen kazánok cseréjéhez lehet európai uniós pénzekre pályázni és ötvenszázalékos állami támogatást is szeretnének kiharcolni. Ezzel a programmal a gázfogyasztásban negyvenszázalékos megtakarítás érhető el. A távhőszolgáltatóknak a biogázra és az energiafűre kellene átállniuk. Így már nem lenne olyan veszélyes a gázáremelés. A hatodik pontban azt mondjuk, Sopronban ne csak elkerülőút épüljön, hanem bevezető út is. Itt arra gondolok, ne csak egy csövön – nevezetesen a Győri úton – keresztül lehessen bepréselődi a városba. Épüljön meg Harka felől egy út, ami a Lövérekbe vezet. Készüljön el az északnyugati bekötő út, amin az Ágfalvi út és környéke közelíthető meg.
– Már célegyenesben vagyunk, most jön a hetedik.
– Valóban, és itt maga az ügy is célegyenesben van. Országos programunk volt, hogy az MDF felszólította a mobilszolgáltatókat, támogassák a hallássérülteket ingyenes SMS-lehetőséggel. Ha az ingyenességet nem is, de azt sikerült elérnünk, hogy szeptember elsejétől nagyon kedvezményes áron küldhetnek SMS-t. Családi indíttatásból is fontosnak tartom a hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők támogatását, a rájuk való odafigyelést. Ezt a demokrácia fokmérőjeként is szokták emlegetni. A nyolcadik programpont a legdrágább elképzelésünk, ezt a ciklus végére szeretnénk megvalósítani. Azt mondjuk, ne csak a lakótelepeken legyen meg az egyharmad-egyharmados támogatási kedvezmény a lakások energiatakarékos felújítására, hanem nézzük meg a belvárosi lakásokat is. Katasztrofális állapotban vannak. A belváros rehabilitációja kulturális értékmentésnek is tekinthető, erre egészen biztosan lehet Európai Uniós forrást szerezni. A művészetek M ekkájává lehetne tenni a belvárost, ha fiatal művészeket hívnánk ide és segítenénk letelepedésüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtra készen a válogatott

A csütörtökön kezdődő 35. sík vízi kajak-kenu világbajnokság előtti utolsó sajtóeseményét tartotta… Tovább olvasom