Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

„ Olaj lenne a tűzre Szaddám Huszein mai kivégzése”

Az iraki alkotmány és az iszlám is tiltja Szaddám ünnepnapon való kivégzését: a szombat viszont ilyen Irakban. A Magyarországon élő Al-Farman Husszein szerint a hatalomváltás előtt „nem ilyen lovat akartak”: egyre nagyobb a korrupció, a közbiztonság rossz, a pénzek eltűnnek. Szaddámot kivégzés helyett életfogytiglani börtönre ítélné.
Szaddám Huszein iraki diktátorra jogerősen is kimondták a napokban a halálos ítéletet. Azóta több időpont is felmerült a kivégzés végrehajtásáról: amerikai bejelentés szerint már az új évet sem éri meg Szaddám.
A felesége révén mosonmagyaróvári kötődésű Al-Farman Husszein huszonnégy éve él Magyarországon. Szaddám rezsimje elől menekült el Irakból, majd külföldről irányította az ellenzéket: ő az iraki Független Demokratikus Párt megyei elnöke.

Felkorbácsolná az érzelmeket

– Bár jó néhány hónapja nem voltam már Irakban, ottani családtagjaimmal, barátaimmal gyakran beszélek telefonon, így ismerem a helyzetet. Szaddám ellen harcoltam, ám több okból sem értek egyet azzal, hogy ma szeretnék kivégezni. Ünnepnap van, s az iraki alkotmány és az iszlám is tiltja, hogy ekkor végezzenek ki valakit. Olaj lenne a tűzre a mai ítélet-végrehajtás: felkorbácsolná az érzelmeket sok embernél. Jó néhányan, akik kívánták Szaddám halálát, már más állásponton vannak: nem a diktátor megítélése változott, hanem inkább a közhangulat, hisz az ország állapotában nincs előrelépés. Három év alatt a közbiztonság egyre rosszabb lett, az életszínvonal csökken, az infláció 56 százalékon áll, a korrupció olyan magas lett, hogy a statisztika szerint csak hét országot előzünk meg. Azt sem tudja senki, hogy mi történt az olajeladásból származó 24 milliárd dollárral.

Már az emberei sem akarják

– Aki Szaddámot támadta, azt a diktátor kivégezte: akkoriban nem volt szunnita–síita kérdés. Most viszont van. Sok iraki politikus még igazgató sem lehetett volna sehol, ám az amerikaiak bejövetelével pozícióba kerültek, s ők kiélezik az ellentétet a két népcsoport között. Mivel Szaddám is szunnita volt, azt hirdetik: ők a felelősök a kialakult helyzetért. Ez persze nem igaz. Több mint két évtizedig vártam, hogy Szaddám uralma véget érjen, ám a mostani állapotok is elkeserítőek: ennek legfőbb haszonélvezője Irán. Amikor az amerikaiak elfogták Szaddámot, miért nem repítettek golyót rögtön a fejébe? Csak púp lett a hátunkon. Azóta sok idő telt el, s a diktátor hívei egyre többen lettek. Bár a bírósági tárgyalása során próbálták a nemzetközi szabályokat betartani, ám sok hibát vétettek. Úgy vélem: ha már három évig életben hagyták, nem kellene most kivégezni: életfogytiglani börtönbüntetést kaphatna. Ez az ország egységének érdeke. Szaddám nem érdekel senkit, ő már nem jöhet vissza. Öcsém is mindig azt mondja: őt már az emberei sem akarják.

Iszlám rendszert kaptak helyette

– Sajnos a síita milícia mögött Irán áll, akik kivégzik az iraki szakembereket: eddig például negyven vadászpilótát gyilkoltak meg. 2003 óta kétmillió iraki hagyta el az országot, többségük vállalkozó vagy „szellemi tőkével bíró” ember. A múlt hónapban 108 ezer iraki költözött másik városba, s 2004 óta 12 ezer iraki rendőrt öltek meg. Megszabadultunk egy szélsőséges nacionalista rendszertől, s kaptunk helyette iszlám szélsőségest. Mindenki azt akarta, hogy Szaddám hatalma véget érjen, de nem ezt várta folytatásként. Nem épült egyetlen emeletes ház sem, nem tudjuk, hová lett az újjáépítésre szánt 56 milliárd dollár, a szélsőségesek és az al-

Kaida rettegésben tartja az embereket. Nem tudni, mi lesz később, nem túl rózsás a közhangulat. Sajnos éppen azok nincsenek hatalmon, akik harcoltak a diktátor ellen: ők most tehetetlenek. Úgy vélik: nem Szaddámot kell kivégezni, hanem víz, villany, kenyér és munka kell az embereknek. Félek, hogy ha kivégzik, az csak olaj lesz a tűzre – mondta Al-Farman Husszein.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondok közepette

kosárlabda

A két ünnep között sem tétlenkednek az élvonalban szereplQ SEAT Foton… Tovább olvasom