Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

135 milliárd forint uniós támogatásról döntött a kormány

A Kormány döntött az uniós támogatású kiemelt projektekről. 2007. júliusában 258 kiemelt fejlesztést fogadtak el, amit újabb 71 követett. Az összesen közel 135 milliárd forint európai uniós támogatást osztanak el.
A Kormány döntött az uniós támogatású kiemelt projektekről. 2007. júliusában 258 kiemelt fejlesztést fogadtak el, amit újabb 71 követett. Az összesen közel 135 milliárd forint európai uniós támogatásból többek között fel- és újjáépülnek a gyógyturizmust szolgáló termálfürdők, megújulnak a királyi városok műemlékei, újabb utak kerülnek átadásra, folytatódik a kórházak fejlesztése, Záhonyt Európa keleti kapujaként gazdasági központtá fejlesztik, illetve jelentős összegeket fordítanak a polgárok kényelmét szolgáló e-közigazgatás kiépítésére.

A kiemelt projektek olyan nagy beruházások, amelyek országos és/vagy régiós jelentőségüknél fogva nem fértek bele egy pályázati kiírásba sem, ezért speciális eljárásrend alapján dönt a kormány az elfogadásukról. (Eddig 156 pályázati kiírás történt, a leköthető források összege közel 1200 Mrd Ft.) A kormány a független szakmai zsűri javaslata, valamint a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület véleménye alapján 100 projektet értékelt most, és további 47 fejlesztést fog elbírálni január folyamán. A döntés lehetett támogató, továbbfejlesztést javasló vagy elutasító.

A kormány 71 projektet támogatott, 16 fejlesztést továbbgondolásra javasolt és 13 esetben úgy döntött, hogy a fejlesztés pályázati úton valósítható meg, illetve nincs összhangban az ÚMFT céljaival. A támogatott projektek egy része a turizmus fejlesztését szolgálja. Ilyen például a büki gyógyfürdő fejlesztése, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely és Királyi Sétány építése, a máriapócsi bazilika rekonstrukciója, vagy a nyíregyházi állatkert fejlesztése.

A támogatások közül összegét és gazdasági jelentőségét tekintve is kiemelkedik a Záhony és térségének gazdasági fejlődését szolgáló infrastruktúra-csomag, amely megvalósulása után a város Európa keleti kapujává válhat. Folytatódik a közlekedés fejlesztése, melynek keretében felújítják a Margit-hidat, ezen kívül számos alsóbbrendű út felújítása is megtörténik, főként a hátrányos helyzetű térségekben (mint például az Ormánság). A most elfogadott projektek egy része az e-közigazgatás fejlesztését szolgálja, míg jut támogatás a megkezdett kórházi fejlesztések folytatására is.

Ezzel az újabb kormánydöntéssel már csak azon múlik közel 330 projekt sorsa, hogy a projektgazdák a szükséges terv-dokumentumokkal mikorra készülnek el, és mikor lehet velük a támogatási szerződéseket megkötni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láncfűrésszel támadt a Rendészeti Szakközépiskola diákjaira

Motoros láncfűrésszel támadt egy budapesti férfi a miskolci Rendészeti Szakközépiskola diákjaira. Az… Tovább olvasom