Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

13 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma június-augusztusban

7,5 százalékos volt a munkanélküliség idén június-augusztusban, ez 0,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
A vizsgált időszakban 317 ezren voltak munka nélkül, 13 ezerrel többen, mint tavaly, a foglalkoztatottak száma 3 millió 914 ezer, ez 31 ezerrel kevesebb, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A jelentéséből az is kiderül, hogy a nemzetközi összehasonlításban használt 15-64 évesek közt a foglalkoztatási ráta 57,1 százalék volt a vizsgált időszakban, ami 0,5 százalékpontnyi csökkenés egy év alatt.

A munkanélküliek 19,6 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, ez 0,6 százalékponttal magasabb, mint a megelőző évben. A pályakezdőknek tekinthető korosztály körében a munkanélküliségi ráta 19,8 százalék volt 2008 június-augusztusban.

Az adatokból az is kiderül, hogy a munkanélküliek 50,3 százaléka legalább egy éve keresett állást, a munkanélküliség átlagos időtartama 19 hónap volt a vizsgált időszakban.

Az Eurostat által publikált, regisztrációs adatok alapján a munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő júliusban az EU-15 tagországában 6,7 százalékos, az EU-27 tagországában 6,6 százalékos, míg Magyarországon ez a mutató 7,5 százalékot tett ki.

Olvasóink írták

  • 3. 4 2008. szeptember 29. 23:27
    „DÜBÖRÖG A GAZDASÁG !!!”
  • 2. zoltanz 2008. szeptember 29. 15:19
    „A pedagógusok ezrével lesznek munkanélküliek a nyári hónapokra. Az iskolák így takarékoskodnak. Van üres álláshelye, arra 10 hónapnyi, határozott időtartamra kinevezi a közalkalmazottat, az elfogadott költségvetésében 12 havi bér-és járulékai vannak beállítva, abból 10 hónapnyit kell fizetnie, a megmaradt 2 havi kitakarékoskodott bért tudja jutalomra, túlórapótlékra, stb. költeni. Ennek történetesen nincs köze az állam betartós finanszírozási politikájához, ezt régen is, mindig is így csinálták az intézményekben. Mert aki költségvetési rend szerint gazdálkodik, ugyanúgy ügyeskedik, mint a másik szféra. Nagyon sok esetben a munkavállalót le se szarja a vállalkozó. Gondolok itt arra, hogy abban a pillanatban, amint megbetegszik egy alkalmazott, a munkaadó lihegve hajt arra, hogy rávegye a szerencsétlent a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére.”
  • 1. Horton 2008. szeptember 29. 10:59
    „Lesz ez még több is........sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs bocsánat az ózdi mészárosnak!

– Nagyon megbántam, amit tettem – zokogta Ádám, aki jól ismerte áldozatait. Megtört az… Tovább olvasom