Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

14 egyházat ismer el az Országgyűlés

Elfogadta a Ház keddre virradó éjszaka az új egyházügyi törvényt, amellyel tizennégy egyházat és vallásfelekezetet ismert el az Országgyűlés. A többi vallási közösség egyházzá nyilvánításáról a parlament kétharmados többséggel dönthet majd.
A KDNP-s politikusok jegyezte, ám a szavazás előtt néhány órával az alkotmányügyi bizottság által alapvetően átírt, a lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek jogállásáról szóló javaslatot 254 igen szavazattal, 43 nem ellenében fogadták el a képviselők. A jelenlévő ellenzéki politikusok nemmel voksoltak.

A jogszabály értelmében az Országgyűlés a következő egyházakat ismeri el: Magyarországi Katolikus Egyház, Magyarországi Református Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus, Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye, Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje, Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete, Magyarországi Baptista Egyház, Hit Gyülekezete. (Az utóbbi az egyetlen, amely a kereszténydemokrata képviselők által jegyzett törvényjavaslatban nem szerepelt a bevett és elismert egyházak között.)

A KDNP eredeti javaslata még három kategóriát rögzített: a bevett, illetve elismert felekezeteket, a jelentős közcélú tevékenységet ellátó egyházakat, amelyekkel a kormány megállapodást köt, illetve további olyan egyházakat, amelyek országos lefedettségűek, illetve világvallásokhoz kötődnek, és jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek.

Az utóbbi két kategóriát azonban végül nem vezették be, s a törvényben csak az említett 14 egyházat rögzítették. A jogszabályban nem nevesített és nem kategorizált vallási közösségek egyházi nyilvántartásba vételéről az eredetileg tervezett Fővárosi Bíróság helyett a parlament dönthet majd, kétharmados többséggel. A kérelmet az egyházakkal való kapcsolattartásért felelős miniszternek kell benyújtani, aki azt az Országgyűlés elé terjeszti.

A nyilvántartásba vételi kérelem akkor nyújtható be, ha az egyesület elsődlegesen vallási tevékenységet végez; ha tanításának lényegét tartalmazó hitvallással és rítussal rendelkezik; ha legalább húsz éve szervezett formában, egyesületként működik Magyarországon; ha az alapszabályát, létesítő okiratát, belső törvényét, szervezeti és működési szabályzatát vagy azoknak megfelelő más szabályzatot elfogadta; ha a szervezet az ügyintéző és képviseleti szerveit megválasztotta; valamint ha tagjai nyilatkoznak arról, hogy az általuk létrehozott szervezet tevékenysége nem ellentétes az alaptörvénnyel, jogszabályba nem ütközik, valamint nem sérti más jogait és szabadságát. A legalább ezer tag meglétére vonatkozó kritériumot az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti módosító javaslata törölte.

A kormány a törvény alapján egyháznak nem minősülő, közfeladatot ellátó szervezetekkel legkésőbb december 31-ig megállapodást köthet.

A törvény szerint az egyházakkal való kapcsolattartásért felelős tárcavezetőnek a Ház elé kell terjesztenie annak az egyháznak a megszüntetésére vagy törlésére vonatkozó javaslatot, amely felhagy a tevékenységével, és vagyonáról nem rendelkezik. Jogutód nélkül akkor szűnik meg egy egyház, ha feloszlását legfőbb szerve kimondta. Az a korábban javasolt passzus azonban, hogy a bíróság - majd a módosítások nyomán a parlament, illetve miniszter - törölheti a nyilvántartásból azt az egyházat, amelynek tevékenysége az alaptörvénnyel ellentétes, jogszabályba ütközik, illetve amelynek tényleges tevékenysége alapján a nyilvántartásba vétel nem történhetett volna meg, nem szerepel a jogszabály végső változatában. Ellenzéki képviselők a záróvitában azt kifogásolták, hogy így nincs törvényes mód az esetlegesen közösségellenes egyházak megszüntetésére, feltéve, hogy egyszer már elismerték őket. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint azonban ez a vallási közösségek működésének garanciája.

A jogszabály keretet biztosít ahhoz, hogy "az állam a közösségi célok érdekében együttműködjön az egyházzal". Garantálja továbbá, hogy az egyházak az állam által fenntartott nevelési és oktatási intézményekben - a tanulók és a szülők igényei szerint - hitoktatást tarthatnak, továbbá a felsőoktatási intézményekben hitéleti tevékenységet folytathatnak. A hitoktatás költségeit - külön törvény, illetve az egyházakkal kötött megállapodások alapján - az állam biztosítja, míg a közoktatási intézmény köteles a dologi feltételeket és más, kötelező iskolai foglalkozásokkal nem ütköző időpontot, az egyház pedig hitoktató, illetve hittanárt biztosítani.

Az egyházak a kormánnyal kötött megállapodás alapján külön jogszabályban meghatározott rendben végzett tábori lelkészi, valamint börtön-és kórházlelkészi szolgálatot vagy más speciális szolgálatot is végezhetnek.

A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. macs 2011. július 13. 13:36
  „Tudja valaki, hogy a Methodista Egyház miért maradt ki?”
 • 29. ipeti 2011. július 13. 11:30
  „Ferrenek igaza van. ha tényeket akarsz lépj be...megtudod.”
 • 28. info 2011. július 13. 09:05
  „Ha azt szeretnénk, hogy egy kis pénzünk legyen, írjunk egy könyvet. Ha azt szeretnénk, hogy egy csomó pénzünk legyen, létrehozunk egy vallást.”
 • 27. Admin07 2011. július 13. 08:39
  „A politikusok megmondják, hogy ki miben hihet? Az állam beavatkozik a vallási életbe? Igen, ez történt a Római Birodalomban is. Üldözésük egyetlen hitbélinek mondható oka, hogy az egyistenhívő keresztények (ahogy a zsidók is) idegenkedtek istenként elismerni a mindenkori római császárt.

  Ha egy római polgár keresztény hitre tért, szakított az állam isteneivel, és elutasította a császár személyének vallásos tiszteletét is, tehát elvileg államellenes bűncselekmény címén bárhol és bármikor büntetni lehetett volna a birodalomban. Ezen a jogcímen üldözte például Domitianus császár a keresztényeket, még szenátori rangú előkelőségeket is kivégeztetett. Sőt 200 táján Septimius Severus császár külön törvényben tiltotta meg az áttérést akár a zsidó, akár a keresztény hitre.

  A legkegyetlenebb üldözést Diocletianus császár indította. 303-ban kiadott rendelete már nemcsak személyek ellen szólt. Le kellett rombolni a keresztény templomokat, be kellett szolgáltatni és le kellett égetni a szentírás könyveit és az egyéb vallásos iratokat.”
 • 26. papsajt 2011. július 13. 06:10
  „ez nagyon gusztustalan volt.

  politikai alapon döntöttek nem hozzáértő emberek!

  vagy ennyi teológusunk van?

  nem védem a szektákat és biznisz egyházakat, de én nem értek hozzá , ezért nem vállaltam volna a szelektálást tudományos alapon.”
 • 25. Ferrer 2011. július 13. 01:18
  „3. gyukolac
  Azt hiszem, te kevered a pszichológusokat a pszichiáterekkel. A szcientológus "egyház" nem egyház, hanem egy sci-fire épült piramisjáték. Ez a tény. Meg Hubbard bácsi híres idézete is az: ""If you want to make a little money, write a book. If you want to make a lot of money, create a religion."”
 • 24. Horizont 2011. július 12. 19:11
  „<offtopic>”
 • 23. Horizont 2011. július 12. 18:57
  „Miért is fontos kitétel, hogy ,,jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezzen?"
  Egyházi vagy politikai szinten? Mert ugye nem mindegy. Vagy az ezek a felsorolt ,,egyházak" kötődnek legjobban a politikához?
  Itt szó nincs hitről, Istenről.
  Közönséges emberi számítás.”
 • 22. Horizont 2011. július 12. 18:55
  „Jehova tanúi mennyivel ,,kevesebbek" mint például a Hit gyülekezete? A megkülönböztetésben megint jeles!!!
  Tehát ezek közül az egyházak közül lehet választani és punktum!
  Szánandó az egész! Egész Európa rajtunk röhöghet és immáron joggal.”
 • 21. Aranea 2011. július 12. 18:08
  „Kifejezetten örültem, amikor az ezévi adóbevallásnál megláttam a NOÉ az életért egyházat. Na mondom, végre találtam egy olyan gyülekezetet, amelynek a hitvallásával tudok azonosulni.
  Mint látom, kimaradt - azaz az 1%-omat KÖTELES vagyok vagy az egyik - meggyőződésem szerint - hazugságokkal tömegeket megtévesztő egyháznak adni, vagy a közös kalapjukba dobni, ami ugyanaz.
  Úgy látszik nem volt közülük puncsos a parlamentben....”
 • 20. lepkehalo 2011. július 12. 16:33
  „14. KamuNeni: A hit, a vallás és az egyház három különböző fogalom. Hite mindenkinek van, néha egyezik is valamelyik vallás tanításaival, hitrendszerével, az egyház pedig hivatalos formát ad a vallásnak, összegyűjti a híveket, van hierarchiája, költségvetése. Tehát hinni továbbra is lehet bármelyik vallásban, legfeljebb állami támogatás nem jár mellé. Szerintem egyik egyháznak se kéne adni, adjanak a híveik, kiderülne, valójában mekkora a támogatottságuk, amivel mindig dicsekszenek.”
 • 19. Ebgondolat 2011. július 12. 15:44
  „Mivel mondandóm hosszabb változata nem volt megjelenthető, így megpróbálom a rövidebb verziót: forradalom ide, forradalom oda, továbbra is pénz beszél! És ha már beszél, akkor történelmi egyházat is lehet belőle venni! (ha ez se "monitorképes", akkor feladom! Elvégre sokkal jobb dolgom is van annál, hogy ide írogassak).”
 • 18. Mike3 2011. július 12. 15:42
  „17: A lenácizásról nem is beszélve :)”
 • 17. W666W 2011. július 12. 15:24
  „Uraim és hölgyeim !!!A HIT Gyülekezete egyetlen egy okból került be az pedig az, hogy a Magyarotszági felsö tízezer és a politikusok javarésze Németh Sándor alattvalója....meg lehet Nézni a Vidám Vasárnap című agymosást és akkor aki ismeri a gazdasági Élet veuetöit bizony az elsö sorokban felismerheti például a szerencsejáték ZRT. gazdasági igazgatóját vagy az OTP managment javarészét de Több Bank vezetö tisztségviselöje is a HIT gyülekezetbe jár "lelki Megtisztulásért"..

  Azért érdekes dolog és elgondolkodtató a következö dolog és mindenki arra gondol amire akar 14 elismert egyházból ezek mind zsidó egyházak akárhogy nézem nem ????

  Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Hit Gyülekezete

  Meg azért halkan feltenném a kérdést vajon IZRAELben mit szólnának ahhoz ha mondjuk létrehiznák egy biznisz keresztény egyházat azt teleaggatnám piros fehér Zöld magyar zászlóval, és az egész müsort az IZRAELI negyedik legnagyobb TV ben sugároznám minden héten.....Ugye kicsit groteszk és morbid lenne nem igaz ?????

  na most gondoljunk bele mi is megy az ATV-*n ????? azt ha ezt valaki felhozza egyböl lerasszistázzák ezerrel meg gyülölködik stb stb...”
 • 16. Mike3 2011. július 12. 15:10
  „Van ám olyan is, hogy Magyar Iszlám Egyház. Ők hogy-hogy nincsenek a listán?
  Mindig nekik adom az 1%-omat :]”
 • 15. Nórikám 2011. július 12. 14:19
  „Meg kellene nézni a Hit gyülekezet tagjait, és kiderülne miért ismerték el. Tényleg, és Jehova tanúi? meg a mormonok? Egyébként meg egyetlen pártnak, és egyetlen egyháznak sem adnék egy fillér támogatást sem. Akik szociális otthont, illetve iskolát működtetnek ugyanazt a kvótát, mint a többieknek.”
 • 14. KamuNeni 2011. július 12. 13:38
  „Es meg az mellett tobb ezer masikat is mert Legalabb 5 ezer kulonfele vallas van. Tehat nincs vallas szabadsag MO-n ha csak ezek azok amiket hivatalosan is lehet elismerni. Vajon ki fizette le oket hogy a tobbit kizarjak? Nem is ertem a vallast egyaltalan hogy tudjak elismerni vagy nem elismerni. A vallashoz mindenkinek joga van es ahhoz a vallashoz amit o jonak lat. Ez semmi masnak nem tunik mint alszentsegnek es kepmutatasnak. Ertelme mint sok mindennek MO-n, nincs!!”
 • 13. horvathi 2011. július 12. 13:34
  „A hitgyülis szekta mióta minősül egyháznak?”
 • 12. Morpheus_RexXx 2011. július 12. 13:31
  „Nekem úgy tűnik, hogy egy újjabb privatizációs hullám elé nézünk, sokkal nagyobb volumenben... isten sem irgalmaz már nekünk... túl "hülyék" lehetünk ahhoz...”
 • 11. Morpheus_RexXx 2011. július 12. 13:23
  „Meglepődtem volna, ha az antikrisztu egyháza (hitetlenek hit gyülekezete... nem is egyház) nem került volna be... pénz beszél kéremszépen... amit az államokból és máshonnét összecsaltak, az is jól jön ezeknek az ország "vezíreknek"...
  Ezek sehol nem voltak pár évtizede... de akkor ezen elven a jehova tanúi, a mormon keresztények és a többi miért is maradt ki?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldre tartó oktatók

Az MTA elnöke szerint a probléma csökkentése érdekében gyors és határozott állami beavatkozásra van szükség. Tovább olvasom