Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

14 év börtönt kaptak a kaposvári gyilkos diákok

Kaposvár - Bűnösnek találta a Somogy megyei Bíróság azt a két 17 éves, kaposvári fiút, akik idén május 23-án megölték osztálytársukat. A csütörtöki tárgyaláson 14 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetésre ítélték őket. A bíróság előre kitervelt, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek a két fiút.
A két kaposvári fiú korábban baráti kapcsolatban állt az áldozattal, azonban ez év május 23-án a város melletti erdőbe csalták, bottal, vésővel, betondarabokkal megverték, majd az eszméletlen fiatalembert a tóba dobták. Szándékukat korábban két osztálytársuknak is elmondták, akik azonban nem vették őket komolyan, "nem nézték ki belőlük, hogy erre képesek volnának".

A bíróság a fiatalkorúak esetében maximálisan kiszabható 15 év helyett a büntetés időtartamát 14 évben határozta meg. A bíró az ítélet indoklásakor elmondta, enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a tettesek fiatalkorúak, részletes beismerő vallomást tettek, illetve megbánták tettüket és bocsánatot kértek. Azért kapták azonban a csaknem maximálisan adható büntetést, mert tettüket előre kitervelték, az eszközöket - vésőt, botokat, betondarabokat - odakészítették a helyszínre, és az áldozattal korábban baráti viszonyban álltak. A bíró azt mondta, a fiúk nem mérték fel, hogy milyen nehéz megölni egy embert, hiszen áldozatuk nem halt meg azonnal, sőt könyörgött az életéért, ami méginkább idegesítette őket, ezért hajtották végre a tettüket különösen kegyetlenül, és az eszméletét vesztett fiút élve dobták a tóba. A bíróság nem állapította meg azoknak az osztálytársaknak a felelősségét, akiknek a tettesek előzőleg beszéltek szándékukról, mert nem hitték el a nekik mondottakat, azt poénkodásnak, viccnek tartották.

A tárgyaláson nem derült ki az, hogy miért ölték meg áldozatukat, a bíróság sem talált semmilyen okot, a szakértők sem tudták kideríteni, mivel a fiúk családi háttere rendezett.

Az igazságügyi pszichológus szakértő véleménye szerint a fiúket idegesítette az, hogy osztálytársuk, akivel korábban jóban voltak, de kapcsolatuk megromlott, folyamatosan velük volt, ezért ölték meg.

A bíró hangsúlyozta, hogy a meghozott ítélettel a bíróság szándéka az volt, hogy annak nevelő, mások számára visszatartó ereje legyen.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a két fiatal és védőik enyhítésért fellebbeztek, ezért az ítélet nem jogerős. Jövőre a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik a per.

Olvasóink írták

 • 10. 751510 2008. december 12. 09:23
  „Ahol bizonyítottan előre kitervelt emberölésről van szó, miért nincs halálbüntetés? És most ne gyertek az EU-val, mert az egy vödör trágyalé.”
 • 9. Zs 2008. december 12. 07:45
  „Ugye a max. az 15 év = "sima gyilkosság"
  De! előre megfontoltság = x2, különös kegyetlenség = x2, csoportosan elkövetett = x2, azaz mindösszesen = 2x2x2x15=120 év. Nos, ebből még lehet kicsit enyhíteni, meg jó magaviseletért elengedni 1/4-ét és frankón kijön 60-70, ami mindenképpen elég arra, hogy a társadalomra ne jelentsenek veszélyt a későbbiekben se! Teszem hozzá, iszonyatosan sajnálok minden rohadékra fordított Ft-ot -> min. bányába dolgozni ha már nagykorú...”
 • 8. csonakos 2008. december 12. 07:12
  „Kevés a 14 év ezért a bűncselekményért! A kegyetlensége miatt nyugodtan lehetne teljes fekvő nyolcas.”
 • 7. KolompárRómeó 2008. december 12. 06:59
  „5. hozzászólás gipszk 2008.12.11. 23:02:

  Pont ezt akartam irni :D

  Csak annyi kulonbseggel, hogy elotte van par nem feltetlenul mimoza lelkueknek szant jelzo is.”
 • 6. vau 2008. december 11. 23:48
  „Ez pedig elsősorban a hozzászólókat minősíti.”
 • 5. gipszk 2008. december 11. 23:02
  „Azert jo ez a moderalas, mert a "(moderalva - a szerk.)" szoveget nyugodtan ki lehet cserelni "cigany"-ra, 90%-ban ertelmes mondatot kapsz :)”
 • 4. catroot 2008. december 11. 22:49
  „Várjatok méééééééééég... Hiszen ez nem jogerős! Fellebbeztek enyhítésért!”
 • 3. zenga 2008. december 11. 22:05
  „Hova jutott ez a világ? 14 év múlva még mindig fiatalok lesznek..milyen ember lesz az ilyenből? Bár sajnálni csak az áldozat családját tudom.”
 • 2. TELSTAR 2008. december 11. 18:59
  „Mert vannak egyenlőbbek.”
 • 1. molotovkoktél 2008. december 11. 18:38
  „Nem mintha ezt a két tetűt mentegetném, viszont ha ezek 14 évet kaptak, akkor hogy lehet hogy az azonos korú gyilkos (moderálva - a szerk.) Kozák Rajmund meg szabadlábon van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töröcsik Mari a karácsonyt már akár otthon töltheti

Töröcsik Mari színművész szerdán távozhatott az intenzívosztályról, jelenleg egy rehabilitációs… Tovább olvasom