Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

14 Nobel-díjas is aláírta a CEU-t támogató nyílt levelet

A washingtoni külügyminisztérium kéri a magyar kormányt, ne hozza hátrányos helyzetbe a CEU-t.
Módosította közleményét a CEU: az OH megállapításai egy korábbi ügyre vonatkoznak

Pontosította délutáni tájékoztatását a Közép-európai Egyetem péntek késő este: az MTI-nek küldött második közleményük szerint az Oktatási Hivatal (OH) Magyar Ekvivalencia és Információs Központjának megállapítása a CEU egy korábbi engedélyezési ügyére vonatkozik, és a működési engedély felülvizsgálata még nem zárult le.

A CEU délután az OH-ra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy az egyetem a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint megfelel a magyarországi működés feltételeinek. Idézték az OH Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által küldött állásfoglalást, miszerint "megállapítható, hogy a Central European University az Amerikai Egyesült Államok belső joga alapján elismert és fokozatadási joggal felruházott felsőoktatási intézmény, így megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 76. paragrafus, 1. bekezdésében foglaltatnak". A törvény említett bekezdése szabályozza a külföldi egyetemek magyarországi működését - magyarázta az egyetem a közleményben.

Az OH - a CEU első közleménye után - közleményben cáfolta, hogy állásfoglalást adott volna ki az ügyben. A szervezet honlapján megjelent rövid közlemény szerint az OH "a CEU közleményére hivatkozva egyes portálokon megjelent híresztelésekkel ellentétben nem adott ki semmiféle állásfoglalást arról, hogy a CEU törvényesen működik".

Ezután a CEU újabb közleményt küldött, amelyben pontosította korábbi megnyilatkozását. Eszerint az OH Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által tett megállapítások a CEU által még korábban az OH-hoz benyújtott, 17 CEU-s képzés engedélyezési ügyére vonatkoznak.

"A CEU-val kapcsolatos, jelenleg még tartó működési engedély felülvizsgálati eljárás még nem zárult le, de ez az eljárás is vizsgálja az Nftv. 76. Szakasz (1) bek. szerinti feltételeket, így a CEU ezen eljárás kapcsán is arra számít, hogy a hivatal megállapítja: a CEU mindenben megfelel a jelenlegi jogszabályi előírásoknak" - közölte az egyetem.

Cáfolja az Oktatási Hivatal, hogy állásfoglalást adott volna ki a CEU-ról

Az Oktatási Hivatal (OH) közleményben cáfolta péntek este, hogy állásfoglalást adott volna ki arról, a Közép-európai Egyetem (CEU) törvényesen működik.

A szervezet honlapján megjelent rövid közlemény szerint az OH "a CEU közleményére hivatkozva egyes portálokon megjelent híresztelésekkel ellentétben nem adott ki semmiféle állásfoglalást arról, hogy a CEU törvényesen működik".

A CEU péntek délután közleményében azt írta: "az Oktatási Hivatal állásfoglalása megerősíti, a CEU törvényesen működik Magyarországon a miniszterelnök és más politikusok állításaival szemben".

Kormányszóvivő: tévedésen alapul az amerikai külügy közleménye

A magyar kormány szerint tévedéseken alapuló sajtóközleményt adott ki az Egyesült Államok külügyminisztériuma pénteken.

A kormany.hu oldalon megjelent közleményben Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazott, a magyar kormány "meglepetten tapasztalja" az amerikai külügyi közleményt.

Washington pénteken azt ajánlotta a magyar kormánynak, hogy ne hozzon olyan jogszabályt, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem (CEU) működését.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarország szuverén ország, amely a kölcsönös tisztelet, a jó szándék és a megegyezésre törekvés jegyében alakítja a külkapcsolatait.

A kormány szándékai szerint Magyarországon csak olyan, nem európai uniós államhoz tartozó egyetemek működhetnek, amelyekről Magyarország államközi szerződést kötött az érintett állammal. Ennek megfelelően a kormány készen áll arra, hogy tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államok kormányával "Soros György Magyarországon működő egyeteméről" - olvasható a közleményben.

CEU: az Oktatási Hivatal szerint az intézmény megfelel a magyarországi működés feltételeinek

A Central European University (CEU) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint megfelel a magyarországi működés feltételeinek. Ezt a felsőoktatási intézmény az Oktatási Hivatal állásfoglalására hivatkozva közölte péntek este az MTI-vel. Az egyetem arról is tájékoztatott: több mint 150 európai és amerikai tudós írta alá az intézményt támogató nyílt levelet.

A CEU közleményében azt írta, hogy az Oktatási Hivatal állásfoglalása megerősíti, a CEU törvényesen működik Magyarországon a miniszterelnök és más politikusok állításaival szemben.

"Megállapítható, hogy a Central European University az Amerikai Egyesült Államok belső joga alapján elismert és fokozatadási joggal felruházott felsőoktatási intézmény, így megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 76. paragrafus, 1. bekezdésében foglaltatnak" - idézték a CEU-hoz hivatalosan az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által küldött állásfoglalást. Hozzátették: a törvény említett bekezdése szabályozza a külföldi egyetemek magyarországi működését.

A levél megerősíti, hogy "a Central European University felsőoktatási intézmény rendelkezik a New York államban területileg illetékes regionális akkreditációs bizottság, a The Middle States Commission on Higher Education általi akkreditációval, tehát az Amerikai Egyesült Államok belső joga szerint elismert felsőoktatási intézmény. Az intézmény által Magyarország területén folytatott, a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ felé továbbított oklevélhez vezető képzések, valamint az ezekre tekintettel kiállított oklevelek államilag elismert felsőoktatási fokozatot adó képzéseknek (okleveleknek) felelnek meg" - írták.

A felsőoktatási intézmény arról is tájékoztatott, hogy több mint 150 jeles európai és amerikai tudós írta alá az intézményt támogató nyílt levelet, köztük 14 Nobel-díjas. A tudósok "a lehető leghatározottabban" azt kérik, hogy a kormány vonja vissza a törvénymódosító javaslatot - tudatták.

A közlés szerint az aláírók kifejezik nagyrabecsülésüket a CEU iránt, és hangsúlyozzák, hogy eredményes együttműködések során rengeteget tanultak az intézmény kutatóitól. Meggyőződésük, hogy a CEU jelenléte és együttműködése a régióbeli más felsőoktatási és kutatási intézményekkel elengedhetetlen feltétele az ország sikerének - olvasható a közleményben.

A washingtoni külügyminisztérium kéri a magyar kormányt, ne hozza hátrányos helyzetbe a CEU-t

Az amerikai külügyminisztérium azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy ne hozzon olyan jogszabályt, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem (CEU) működését - derült ki Mark Toner szóvivő pénteki közleményéből.

"Az Egyesült Államokat aggasztja az a március 28-án Magyarország kormánya által kezdeményezett törvényhozási javaslat, amely új, célzott és terhes szabályozási előírásokat ró a külföldi egyetemekre. Ha elfogadják, a változások hátrányosan fogják érinteni a CEU-t, és ahhoz vezethetnek, hogy bezárják Budapesten" - írta a szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy a CEU az első akadémiai intézmény, amelyet akkreditáltak az Egyesült Államokban és Magyarországon, és amelynek oktatói és diákjai több mint száz országból származnak. Tudományos kiválósága és a független, kritikus gondolkodás való sokszoros hozzájárulása révén megerősítette Magyarország befolyását és vezető szerepét a térségben - olvasható a közleményben.

A washingtoni minisztérium felszólította a magyar kormányt, hogy "kerüljön el minden törvénykezési lépést, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem működését és függetlenségét" - írta a közleményében Mark Toner szóvivő.

Balog: egyik egyetem sem állhat a törvények fölött

A kormány szívesen tárgyal minden egyetemmel, de senki sem állhat a törvények fölött - mondta el a külföldi alapítású egyetemek működésére vonatkozó törvényjavaslat kapcsán pénteken Budapesten az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán a Budapesti Tavaszi Fesztivál megnyitója után újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: úgy kell megvizsgálni a külföldről Magyarországra települt egyetemeket, hogy tisztességes verseny legyen, Magyarország érdekei érvényesüljenek, valamint a jogszabályok be legyenek tartva.

Ezen az alapon a kormány szívesen tárgyal mindenkivel, azokkal is, akik a szabályokat eddig nem tartották be - közölte a miniszter.

Balog Zoltán elmondása szerint nem létezik a Central European University (CEU) működéséről szóló egyezmény Magyarország és New York állam között, noha van két szándéknyilatkozat, amelyekből nem jött létre államközi szerződés. Ennek mentén a magyar kormány készen áll a tárgyalásra - jegyezte meg.

Ha egy amerikai állam megkeresi ebben az ügyben Magyarországot, és ott van egy olyan egyetem, amely valóságos képzést folytat, akkor nincs akadálya a megállapodásnak - szögezte le a miniszter.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy hónapok óta folyik az összes külföldről Magyarországra települt egyetem működésére vonatkozó vizsgálat. Ez számos szabálytalanságot tárt fel, nem csupán a Soros György által finanszírozott CEU-nál, noha a legfontosabb szereplő kétségtelenül a Közép-európai Egyetem.

Ezért gondoltuk, hogy ezt a törvénymódosítást meg kell hoznunk, hogy átláthatóbb viszonyokat teremtsünk - közölte.

A miniszter emlékeztetett: Macedóniában komoly vizsgálat folyt Soros György szervezeteinek befolyása kapcsán, de az Egyesült Államokban is vannak, akik kritikusan szemlélik azt a tevékenységet, amelyet Soros György világszerte folytat. Ez jelzi, hogy nem vagyunk egyedül - mondta el Balog Zoltán.

A miniszter közölte: szívesen megvitatja a törvényjavaslatot az azt ellenző Lovász Lászlóval, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, akinek a közvetítése azonban nem szükséges, hiszen a CEU ügyét államközi tárgyalásokon kell rendezni.

Alapjogokért Központ: a CEU politikai szereplőként viselkedik


Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) nemcsak felsőoktatási intézmény, hanem politikai szereplő is, amelynek az az érdeke, hogy politikai támadások alatt tartsa a kormányt, illetve a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működéséről szóló javaslat előterjesztőjét.

Törcsi Pétert az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában kérdezték arról, hogy a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A CEU diszkriminatívnak nevezte a kormány által kedden benyújtott törvénymódosítást.

Az Alapjogokért Központ elemzője kiemelte: a CEU mellett huszonhét másik intézményt érint a javaslat. Ennek lényege, hogy a Magyarországon működő külföldi intézmények mögött legyen egy "származási állam", amely államközi szerződésben garanciát vállal az adott intézményért. A CEU esetében ez például lehetne Magyarország és az Egyesült Államok vagy Magyarország és New York állam közötti szerződés is. Törcsi Péter szerint, ha a CEU rektora azt szeretné, hogy intézménye az új szabályok szerint zavartalanul működjön, akkor azon dolgozna Amerikában, hogy minél előbb megszülessen ez a szerződés. A hírekből ő úgy értesült, a magyar oktatási kormányzat teljes nyitottságot mutatott, hogy ez létrejöjjön - mondta az elemző.

Törcsi Péter kiemelte: a CEU a Soros György civil hálózatába tartozó egyik legfőbb politikai szereplő, amely a magyar kormány által vállalt politikai értékeket tagadja. A CEU a mostani konkrét esetben is politikai szereplőként viselkedik. Az intézmény rektora nem a megegyezésre törekszik, hanem "politikai hisztériát" kelt - tette hozzá.

A rektori konferencia a felsőoktatási kerekasztal összehívását kezdeményezi

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) a felsőoktatási kerekasztal összehívását kezdeményezi a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ügyében - közölte a felsőoktatási intézményeket tömörítő szervezet pénteken az MTI-vel.

Az MRK tájékoztatása szerint a sajtóból értesültek a felsőoktatási törvény módosítását célzó javaslatról. Közölték: a rektori konferencia megtárgyalja az előterjesztést és kezdeményezik a felsőoktatási kerekasztal összehívását is.

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A Közép-európai Egyetem (CEU) diszkriminatívnak tartja a kedden benyújtott törvénymódosítást. Az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.

Szerda este az államtitkár egyeztetett a CEU rektorával, ezt követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy a kormány nem tartja indokoltnak a törvényjavaslat visszavonását. Álláspontja szerint a módosító javaslatban foglaltak teljesíthetők.

A CEU elnök-rektora csütörtökön azt közölte: a Közép-európai Egyetemnek továbbra is szándékában áll, hogy párbeszédet folytasson a magyar kormánnyal, de a benyújtott felsőoktatási törvénytervezetet nem tudják az egyeztetések alapjául elfogadni.

Victor Ponta "magyar mintára" készül törvényjavaslatot terjeszteni a bukaresti parlament elé

Victor Ponta volt román kormányfő nagyon jónak és helyesnek tartja a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést, és bejelentette: jövő héten ő is kidolgoz egy ugyanilyen javaslatot, amelyet a bukaresti parlament elé terjeszt - közölte pénteken a Hotnews.ro hírportál.

A szociáldemokrata politikus egy Facebook-bejegyzését ismertető lap magyarázatképpen hozzáfűzte: a magyar kormány kezdeményezése elsősorban a Soros György által pénzelt budapesti egyetem ellen irányul, amely be is jelentette, hogy a jogszabály elfogadása arra kényszerítené, hogy elhagyja Magyarországot.

Victor Ponta - akinek miniszterelnöki mandátuma idején több évtizedes mélypontra süllyedt a magyar-román viszony - az utóbbi hetekben több jelét is adta annak, hogy méltányolja a budapesti kormány politikáját. Nemrég a paksi atomerőmű-projekt állami finanszírozhatóságához gratulált Orbán Viktornak, illetve több fórumon is kifejtette meggyőződését, miszerint Romániának a visegrádi országcsoporthoz kellene csatlakoznia a "soha meg nem valósuló egyesült Európa" emlegetése helyett, csakhogy ehhez "nem elég bátrak" a vezetői.

Ponta mostani újabb dicséretét a román közszolgálati rádió által működtetett Rador.ro portál azonban fenntartásokkal kezelte, a hozzáfűzött magyarázatból kiderül: a cikkíró hátsó szándékot gyanít amögött, hogy a volt román miniszterelnök a külföldi egyetemek romániai működésének szigorításáról akar törvényjavaslatot kidolgozni. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy két romániai egyetemet (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet) is Magyarországról pénzelnek, és egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a szocialistákkal csak a Jobbik szövetkezik

A Jobbik szerint az MSZP-nek és a Fidesznek is az a célja, hogy utóbbi kormányon maradjon. Tovább olvasom