Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

159 éve végezték ki a szabadságharc tábornokait

Félárbocra eresztik hétfőn, a nemzeti gyásznapon az ország lobogóját a Parlamentnél, az 1848-49-es szabadságharc kivégzett tábornokaira emlékezve.
A nemzeti gyásznapon reggel kilenc órakor felvonják, majd félárbocra eresztik a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth téren. Délelőtt 10-kor a Nemzeti Panteon Fiumei úti sírkertjében a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság nevében a kijelölt képviselők elhelyezik a kegyelet és a megemlékezés közös koszorúját a Batthyány-mauzóleumnál, az aradi vértanúk kivégzése napján Pesten kivégzett egykori miniszterelnök emlékhelyét. Háromnegyed 11-kor pedig a Batthyány-örökmécsesnél lesz koszorúzás.

Az állami rendezvények miatt hétfőn kisebb forgalmi korlátozásokra is kell számítani a megemlékezések helyszínein. Vasárnap estétől már tilos parkolni - hétfőn éjfélig a Kossuth tér környékén az Alkotmány utcában, a Zoltán utcában és a Batthyány-örökmécses körül.

Az 1848-49-es szabadságharc 13 katonai vezetőjét Felix Schwarzenberg miniszterelnök utasítására, Ferenc József jóváhagyásával hadbíróság elé állították, halálra ítélték és kivégezték. a tábornokokat kötél általi halálra ítélték, bár például Dessewffynek szabad elvonulást ígértek a fegyverletétele előtt. Az ő és három másik tábornok ítéletét végül kegyelemből golyó általi halálra változtatták. A kivégzések a bécsi forradalom első évfordulóján voltak, Aradon. Ugyanaznap, de Budapesten végezték ki Batthyány Lajos volt miniszterelnököt azon a helyen, ahol ma a Batthyány-örökmécses áll. Előzőleg, augusztus 22-én már felakasztották Ormai Norbert ezredest, később, október 25-én agyonlőtték Kazinczy Lajos ezredest.

Olvasóink írták

  • 1. Lemba 2008. október 06. 19:41
    „Ehhez a cikkhez nem derogal hozzaszolni? Nem cool ugye es foleg nem eleg amerikas, mint a "line dance" Szegeden! Szegyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikai vitát tartanak a Megegyezésről

Háromnapos ülést tart az Országgyűlés a héten. A Parlamentben kedden politikai vitát tartanak… Tovább olvasom