Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

1,6 milliárd az idei keret az Energiatakarékossági Programra

Április 14-től lehet pályázni az idei energiatakarékossági programra. A vissza nem térítendő támogatás összesen 1,6 milliárd forint, ami kevesebb, mint a tavalyi 2,4 milliárd, igaz, abból csak 821 millió forintot ítéltek végül oda.
A támogatás mértéke a pályázattól függően 15 és 25 százalék között lehet. Az eddigiekhez hasonlóan kedvezményes kamatozású hitelt is lehet igényelni, 16 milliárd forint értékben.A kedvezményes hitel kamata egy lakóközösség esetén háromhavi EURIBOR (az európai központi bank alapkamata, jelenleg 4,3 százalék) plusz 2,5 százalék, egyéni pályázók esetén 12 havi EURIBOR plusz 2,5 százalék.

A gazdasági minisztérium idén öt különböző pályázatra bontotta a programot, amelyben az energetikailag hatékonyabb korszerűsítések magasabb támogatással párosulnak. A nyílászárók cseréjét illetve utólagos hőszigetelését támogató pályázat 15 százalékos, lakásonként maximum 264 ezer forintos támogatással jár. A hitelkeret legfeljebb 1,496 millió forint, a maximális beruházási költség 1,76 millió forint lehet. A fűtés és melegvízellátás korszerűsítését támogató pályázat esetében a támogatás 20 százalék, illetve legfeljebb 400 ezer forint lakásonként. A maximális hitelkeret 1,6 millió, a maximális beruházási költség 2 millió. A komplex energiatakarékossági beruházásokat támogató pályázat esetében az elérhető támogatás maximuma lakásonként 720 ezer forint, a beruházás összköltségének 18 százaléka. Itt 3,28 millió a hitelkeret felső határa, a maximális beruházási költség 4 millió forint.

A legnagyobb mértékű támogatást a megújuló energiafelhasználást ösztönző pályázatok kaphatják, 25 százalék illetve lakásonként legfeljebb 1 millió forint lehet. A maximális hitelkeret 3 millió, a beruházási költség felső határa 4 millió forint. Magyarországon 3,5 mililó hagyományos építésű lakás van, amelyből csaknem 3 milliónak rossz a szigetelése vagy elavult a fűtési rendszere. Európa fejlett országaiban, így Ausztriában például csak feleannyi áram fogy egy háztartásban, mint nálunk - hangsúlyozta a gazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

Az energiatakarékossági programmal egy hagyományos építésű lakások esetében egy 1,2 millió forintos fejlesztés körülbelül 20-30 százalékos megtakarítást jelent, ami évi 70 ezer forinttal csökkentheti a fűtésszámlát - mondta Kákosy Csaba. A pályázat beadásához szükséges nyomtatványok keddtől a szaktárca honlapján (www.gkm.gov.hu) és az Energiaközpont Kht. weboldalán (www.energiakozpont.hu) elérhetőek, a hitelprogram részleteiről a Magyar Fejlesztési Bank honlapján (www.mfb.hu) lehet tájékozódni.

Olvasóink írták

 • 3. Kért Elek 2008. március 19. 08:46
  „Most kik fognak megint jóljárni ??????  Tán csak nem a Vörös János úr hozzátartozói ??????”
 • 2. Panel Pluss 2008. március 18. 22:23
  „B@szhatják az olyan hőszigetelést, ahol nem hagynak légrést a fal és a szigetelő között! 10 év múlva teljesen bepenészedik a fal! Aztán lehet kapargatni az egész épületet!”
 • 1. maci52 2008. március 18. 16:55
  „Kinek kell jattolni a "sikeres" pályázónak????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárás Budaházy ellen, fegyelmi egy rendőrnek

Félmillió forintot ajánlott fel Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány minden március 15-i rendzavaró… Tovább olvasom