Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

16 milliárdos per az autópálya-építések miatt

16 milliárd forintos kártérítési per kezdődött az autópálya-építések miatt pénteken a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma előtt.
A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Részvénytársaság 16 milliárd forintot és annak ÁFÁ-ját, valamint kamatait követeli a Hídépítő Zrt-től és a Betonút Zrt-től, mert szerinte árfelhajtó, versenykorlátozó megállapodásukkal kárt okoztak az államnak.

A Nemzeti Autópálya Rt, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Rt. jogelődje még 2002-ben pályázatot írt ki az M7-es Ordacsehi és Balatonszárszó közötti szakaszának, valamint az M3-as Görbeháza és Polgár közötti részének megépítésére. Ezt követően a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot kezdeményezett, majd kartell-csoportja kiterjesztette a vizsgálódást további autópálya-építkezésekre is. A Versenyhivatal 2004-ben született határozatában kimondta, hogy az út- és hídépítő vállalkozások megsértették a tisztességes verseny szabályait és versenykorlátozó megállapodást kötöttek. Ezért a GVH öt céget összesen 7 milliárd forintra bírságolt annak idején. Az érintettek között szerepel a Hídépítő és a Betonútépítő részvénytársaság is, amelyek bírósághoz fordultak a Versenyhivatal határozata ellen. A Fővárosi Bíróság elutasította az útépítők keresetét., ezt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla jogerőre emelte, de az ügyben jelenleg felülvizsgálati eljárás folyik a Legfelsőbb Bíróságon.

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma a pénteken megkezdett 16 milliárdos kártérítési per tárgyalását a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásának befejezéséig felfüggesztette, tekintettel arra, hogy csak azután ítélhető meg az útépítő cégek esetleges kárfelelőssége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A következő 1-2 hónapban gyengülhet a forint

Néhány forintnyi erősödés még benne van a pénzpiaci folyamatokban, de a következő egy-két hónapban… Tovább olvasom