Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

19-20 milliárd forint hálapénzt fizetünk ki évente

A Szonda Ipsos vizsgálata szerint egy magyar felnőtt havonta átlagosan 194 forintot fizet ki hálapénzre - ennek alapján egy évben összesen 19,6 milliárd forint hálapénzt adnak oda.
A magyarok 13 milliárd forintot költöttek januárban vényköteles gyógyszerekre, recept nélküliekre és táplálék-kiegészítőkre pedig 14,8 milliárdot - derül ki a Szonda Ipsos csütörtökön közzétett jelentéséből. Novemberben, decemberben és januárban fogorvosra 3,7 milliárdot, vizitdíjra 1,8, magánorvosra 1,1, hálapénzre pedig 1,6 milliárdot fizettek ki. A felmért időszakban - három hónap - az emberek összesen 44 milliárd forintot költöttek az egészségükre.

Januárban a magyar felnőttek csaknem fele, 45 százalékuk váltott ki receptköteles gyógyszert, 37 százalékuk vásárolt vény nélküli készítményt és 28 százalék táplálék-kiegészítőt. A lakosság ez utóbbi két kategóriában - "öngyógyító szerekre" - fejenként 1189 forintot költött, ez az összeg 20 százalékkal haladta meg a vényre felírt, támogatott gyógyszerek után kifizetett önrész nagyságát.

A lakosság több mint a fele, 53 százaléka 3 hónap alatt legalább egyszer elment háziorvosához, negyede volt szakrendelésen is, és 4 százaléka kórházi ellátást kapott. Magánorvosnál az emberek 3 százaléka járt.

A közvélemény-kutató vizsgálata szerint egy magyar felnőtt havonta átlagosan 194 forintot fizet ki hálapénzre - ennek alapján egy évben összesen 19,6 milliárd forint hálapénzt adnak oda. A Szonda Ipsos elemzése szerint a valós összeg valószínűleg nagyobb ennél, mivel a megkérdezettek nem szívesen válaszoltak erre a kérdésre, és feltehetően kevesebb pénzt is vallottak be a ténylegesnél.

A kutatásból kiderül még: a magasabb iskolai végzettségűek többet költenek egészségügyi kiadásokra, mint a kevésbé iskolázottak. Emellett a jobb anyagi körülmények között élők másféle termékeket vesznek, mint a szegényebbek.

A legmagasabb státuszúak sokkal többet költenek magán-egészségügyi ellátásra és hálapénzre, viszont az ő gyógyszerkiadásaik elmaradnak a többi csoport költségei mögött. Januárban például erre fejenként 592 Ft-ot költöttek, míg a teljes felnőtt lakosság átlagosan 979 Ft-ot. A budapestiek is sokkal többet fizettek egészségügyi termékekért és a különböző ellátásokért, kiadásaik 40 százalékkal haladják meg az országos átlagot. A férfiak és nők egészségkosara is különbözik: a sport kategória kivételével a nők többet költenek a férfiaknál.

A felmérést február elején készítették, 1500 magyar felnőtt megkérdezésével.

Olvasóink írták

  • 2. miracle 2008. március 28. 12:51
    „De, a vizitdíj pont arról szólt volna, hogy - persze nem 3 nap után - jobb ellátást kapjon: mindenki.
    A hálapénz meg arról, szól, hogy bár megtehetné, de az orvos (tisztélet a kivételnek) mégis tojik nélküle rendes ellátást nyújtani, annak, aki nem akar v nem tud fizetni. Ez persze szerinted rendben van így teljesen, és persze maradjon is így.”
  • 1. Cseter János 2008. március 28. 09:05
    „Hálapénzt az fizet akinek van bőven erre pénze! A felmérés is csak hozzávetőüleges, mivel ezt a fejta "adakozást" nem mlehet bizonyítani! Viszont a vizit díj és a korházi napidíjat, azt nem lehet egy napon említeni az önkéntes adománynak! Mivel e díjazásokért semmivel sem kap több vagy értékesebb szolgáltatást a páciens így csupán kihúzzák a zsebéből a beteg pénzét! Tehát kifosszák büntetlenűl, szinte parancsra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schengeni rendszer Ferihegyen

Vasárnap 0 órától, a nyári menetrend kezdetével vezetik be a Ferihegyi Repülőtéren a schengeni… Tovább olvasom