Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

2008-ban 10 százalék járulék növekedéssel számol a kormány

Jövőre az idei előirányzatnál 10 százalékkal több, 9780 milliárd forint adó- és járulékbevétellel számol a kormány az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatokban.
Ezek vitája kedden kezdődik a T. Házban.Ha 2008-ban az előirányzatnak megfelelően alakulnak a bevételek, akkor a növekmény kisebb lesz a tervezett 890 milliárdnál, mert idén minden hónapban több közteher folyt be a törvényben rögzítettnél. Ennek oka, hogy a szürke- és feketegazdaság által leginkább érintett területeken (építőipar, kereskedelem) a szigorodó ellenőrzések hatására lényegesen több alkalmazottat jelentettek be járulékfizetőnek, a vártnál magasabb infláció pedig az adóbevételeket növelte meg.

Ugyancsak felfelé nyomta a befizetéseket az év első felében meglódult béremelési hullám a versenyszférában. Jövőre a legnagyobb arányú, 50 százalékos növekedést a különösen magas keresetű magánemberek különadójában tervezi a kormánytöbbség. Igaz, ez az összeg még így is csupán 27 milliárd forint lenne. Nagymértékű, egyharmadnyi emelkedéssel 15 milliárdban bízik a kormány a vállalkozói járulékból. Húsz százalékkal több, közel 100 milliárd forint a bevételi terv a járművek regisztrációs adójában.

Tíz és tizenöt százalék közötti többletpénzt fizethetünk a társas vállalkozások úgynevezett szolidarítási különadójából, a jövedéki adóból (várhatóan ismét a dohányféleségek fogják vezetni a drágulási listát), a munkáltatói és munkavállalói tb-járulékból.

Szintén kétszámjegyű, körülbelül 14 százalékkal több fog befolyni az úgynevezett erőforrásfejlesztési hozzájárulásból. Ez új adó, a rehabilitációs és a szakképzési járulék, valamint az innovációs hozzájárulás összevonásából jön létre. Ebből 75 milliárdot remél beszedni a kormány.

SZJA-ból éppen tíz százalék alatt marad a növekedési ráta, ÁFÁ-ból pedig közel 8 százalékkal vár többet a kormány. A vállalkozások több, mint 8 százalékkal emelkedő társasági adót fognak fizetni jövőre. Viszonylag szerény növekménnyel kalkulálnak lakossági illetékből, amelynek 3,5 százalékos rátája a 4,5 százalékban meghatározott infláció alatt maradna. Fél százaléknál is kisebb mértékben növekedhet az EVA-bevétel.

Két tételben várható csökkenés. A bányajáradék 3 százalékkal kisebb, 29 milliárd lehet. De igazán a bankok helyzete javulhat: az eredetileg is csak ideiglenesen bevezetett hitelintézeti járadék 15 milliárdos összege 40 százalékkal kevesebb az idei befizetésnél. Nem változik a kulturális járulék 8,5 milliárdja. Összegszerűen a legtöbb pénzt 2008-ban is a munkáltatók fizetnék be tb-járulék formájában, mintegy 2300 milliárdot. Ettől alig marad el az ÁFA 2100 milliárddal, s közel 2000 milliárd folyhat be szja-ból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen a miskolci trükkös tolvajok

Különböző legendákkal, hamis indokokkal csaltak ki idős emberektől több százezer forintot… Tovább olvasom