Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

2008-tól a minisztériumok is bérlik az ingatlanaikat

A vagyontörvény 2008-tól hatályos szabályai szerint a központi költségvetési szervek (például a minisztériumok) is csak piaci alapon bérelhetnek állami ingatlant, illetve az állami cégekben nem kötelező az igazgatóság létrehozása.
A 2007. szeptember 25-én hatályba lépett vagyontörvény néhány rendelkezését, csak 2008. első napjától kell alkalmazni. Így ekkortól a központi költségvetési szervek is csak visszterhes szerződés alapján, megfelelő ellenérték kikötésével kaphatnak bármely jogcímen használatba ingatlant. A bérleti (használati) díjról annyit mond a törvény, hogy azt az általános piaci feltételek szerint kell megállapítani.

A kötelező visszterhes használatba adást azonban lerontja egy mellékmondat, amely "különösen" akkor teszi kötelezővé az ellenérték kikötését, "amennyiben azt az ingatlan jellege, piaci hasznosíthatósága indokolja". A használatba adó a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. E szervezet, illetve a központi költségvetési szerv közötti visszterhes szerződés megkötése során a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályi előírásokat nem kell alkalmazni.

A másik, 2008. első napján hatályba lépő szabály korlátozza az állami tulajdonban lévő cégeknél az igazgatóság létrehozását. Konkrétabban: a kizárólagos vagy többségi állami részesedésű zártkörűen működő részvénytársaságnál igazgatóság választására csak abban az esetben kerül sor, amennyiben ezt a társaság jelentősége, mérete, működésének jellege indokolja. Amennyiben az igazgatóság létrehozása nem indokolt, úgy annak jogait a vezérigazgató gyakorolja. Viszont ha igazgatóság látja el az ügyvezetést, akkor az legfeljebb hét tagból állhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházba került Göncz Árpád

A volt köztársasági elnök enyhe szédülésre panaszkodott szerda este, a család ezután döntött úgy,… Tovább olvasom