Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

2008-tól új szabályai lesznek a leszázalékolásnak

A szociális és igazságügyi tárca javaslatának célja az, hogy aki képes vagy képessé tehető a munkavégzésre, annak legyen rá lehetősége.
Az elképzelés szerint a munkaképesség megváltozását követően csak azok kapnak rögtön rokkantsági nyugdíjat, akik rehabilitációval sem válhatnak munkaképessé. Akiknél van esély a teljes értékű munkára, azok a rokkantsági nyugdíjjal körülbelül megegyező összegű, úgynevezett rehabilitációs járadékot kapnak, maximum három évig. Ha a rehabilitáció nem sikeres, az egészségkárosodott személy rokkantsági nyugdíjra, szociális járadékra vagy más ellátásra válhat jogosulttá.

Annak eldöntésében, hogy ki alkalmas munkaképessé válni, az új orvosszakértői minősítési rendszer fog segíteni. Az új rendszer 2008 januárjától először azokra vonatkozik majd, akik újonnan kérik leszázalékolásukat, 2009-től azonban kiterjed azokra is, akik korábbi rokkantosítás után felülvizsgálaton vesznek részt.

A szociális tárca által szervezett keddi háttérbeszélgetésen elhangzott: sokan vannak, akik korábban a munkanélküliség elől menekülve kérték leszázalékolásukat, és akad, aki az ellátás mellett feketemunkát végez. Egészségkárosodás miatt évente körülbelül 90 ezren fordulnak az Orvosszakértői Intézethez. Közülük körülbelül 20 ezren esélyesek arra, hogy részt vegyenek rehabilitációs programban. Az új rendszer bevezetésére a következő hét évben uniós forrásokkal együtt 60 milliárd forintot szánnak.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demonstrálnak a soproni hívek

A szombati, REAC elleni bajnokin demonstrációra készülnek a soproni szurkolók, így fejezve ki… Tovább olvasom