Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

2009-tól akár csökkenthetik is az adókat

A szocialisták még várnának, ám az SZDSZ már tavasszal a parlament elé vinné az adórendszer átalakításának terveit, és akár 2008-tól megkezdené a közteherviselés versenyképesebbé tételét.
Az utóbbi időben kormányoldalról is egyre több célzást hallani az adórendszer átszabásának szükségességéről. Gyurcsány Ferenc kormányfő legutóbbi dolgozatában megemlítette, hogy ha a kiigazítás növekedési áldozata túl nagy lenne, esetleg egy adóreformmal is segíthetnének ezen.

Az elmúlt hetekben a koalíción belülről is nyomás alá került a kabinet, legutóbb az ingatlanadó bevezetése miatt. Az új adónemet még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője elmondta: el tudják képzelni, hogy az adóreform részeként tárgyaljanak az ingatlanadóról. Ez nem jelent feltétlenül adóváltozásokat 2008-ban, csupán azt, hogy előre megállapodnának az esetleges későbbi módosításokról.

Gyurcsány emellett Dávid Ibolya MDF-elnökkel is megállapodott az adórendszer átalakításának irányában: csökkennének a jövedelmet, és emelkednének a fogyasztást és a vagyont terhelő adók. Horn szerint ezzel az iránnyal az SZDSZ is egyet tud érteni.

A közgazdászok egyöntetűen kiállnak az adóreform szükségessége mellett, de érdemi adócsökkentésre csak akkor látnak lehetőséget, ha többen fizetik meg a közterheket. A szakértők többsége 2009-re várja az adórendszer átalakításának első lépéseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laci imádja a spenótot, Anikó főz neki

Marsi Anikó spenótot főzött Palik Lászlónak. Az étel nem sikerült, de Laci egy szót sem szólt, csak… Tovább olvasom