Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

2010-ben léphet életbe az új polgári törvénykönyv

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) nem tartalmazza majd azt a tilalmat, amely szerint játékon vagy fogadáson nyert összeg megfizetését nem lehet bírósági úton kikényszeríteni. Az új Ptk. ezerháromszáz paragrafusból áll majd, így a könnyebb áttekinthetőség miatt a törvény tartalomjegyzékkel kezdődik, és minden paragrafust címmel is jelölnek.
Az új Ptk-ról a parlament a jövő tavaszi ülésszakon folytatná le az általános vitát, a részletes vitára pedig ősszel kerülne sor. A kódex 2010 januárjában lépne hatályba.

Az új Ptk. szerint a jövőben körültekintőbben járnak majd el, amikor cselekvőképességről döntenek. Bevezetnék az előzetes jognyilatkozatot: ezzel azok élhetnének, akik tartanak tőle, vagy számítanak rá, hogy belátási képességük előbb vagy utóbb romlani fog. A nyilatkozatban az érintettek megnevezhetnék, hogy kit kívánnak gondnokukként.

Bevezetnék a sérelemdíjat. A bíróság ma mérlegeli, hogy például a jó hírnév megsértése okozott-e valamiféle - ha nem is vagyoni - kárt, és ha igen, annak megtérítésére kötelez. Az új Ptk. szerint azonban ilyen kárt nem kellene bizonyítani. A sérelemdíj mértékét az ügy súlya, illetve következményei alapján állapítanák meg.

Az új Ptk. családjogi része az élettársi kapcsolatot a házassághoz hasonló együttéléssé emeli. Az élettárs a kapcsolat megszakadása után igényt tarthatna a közös lakás és a vagyon őt illető részére, tartásdíjat is követelhetne.

Olvasóink írták

  • 1. muk 2007. november 15. 20:09
    „ZS.t.k.?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rossz minőségű áruk miatt stagnál a magyar játékpiac

Tavaly még tíz százalékkal nőtt a játékkereskedők forgalma itthon, idén viszont megállt a növekedés,… Tovább olvasom