Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

2011-ben áll le az analóg televíziózás Magyarországon

Legkésőbb 2011 júniusában leállítják az analóg televíziós műsorszórást Magyarországon, a rádiók digitális átállásának céldátuma 2014 vége. A parlament hétfőn fogadta el az erről szóló törvénymódosító javaslatot.
Az Országgyűlés elsöprő többséggel, 360 igen szavazattal - ellenszavazat és tartózkodás nélkül - fogadta el a műsorterjesztés és digitális átállás szabályairól szóló 2007-es és az 1996-os médiatörvény módosítását. Az új jogszabály szerint a korábban meghatározottnál 14 hónappal később, a jövő év utolsó napjáig kell kiírni az első digitális televíziós továbbító csatorna (multiplex) működtetési pályázatát. A törvény szerint legkésőbb 2011 júniusában leállítják az analóg televíziós sugárzást.

A rádiós digitális átállás dátumául 2014. december 31-t határozza meg a törvény, rögzítve azonban, hogy "az átállás csak akkor lehetséges", ha a közszolgálati adók a lakosság legalább 94 százalékát elérik, és a lakosság háromnegyede rendelkezik digitális vevőkészülékkel. Az Országgyűlés döntése értelmében a parlament kéri a köztársasági elnököt a törvény sürgős kihirdetésére. A jogszabály az ezt követő 15. napon lép hatályba.

Hétfőn a parlament megszavazta az Országos Rádió és Televízió Testület 2008-as költségvetését. Eszerint a testület nyolcmilliárd forintból gazdálkodhat jövőre, ebből az ORTT költségvetésének bevételi oldala 1,5 milliárdot, a költségvetésen kívüli bevételi előirányzata több mint 6,5 milliárd forint. A törvény szerint a Műsorszolgáltatási Alap 2008-as költségvetése több mint 31 milliárd forint lesz.

A parlament elfogadta a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló országgyűlési határozatot. E szerint a hadsereg összlétszáma mintegy 24 ezer fő, ebből 5350 tiszt és 7950 tiszthelyettes van, a legénységi állománynak 7100 katona a tagja.

A képviselők egyhangúlag - 365 igen szavazattal - elfogadták a házszabályról szóló országgyűlési határozat módosítását. Az ötpárti javaslat számos, több éve húzódó mulasztásos alkotmánysértést orvosol, például a parlamenti frakciók és a bizottságok alakításának, illetve megszűnésének szabályait, a független képviselők jogosítványait, a hozzászólások rendjét és az időkereteket, továbbá a parlamenti közvetítéseket. A módosítás szerint képviselőcsoportot legalább tíz országgyűlési képviselő alakíthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmillió forintos bírságot kapott Budaházy

Alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészítése miatt 500 ezer forint rendbírsággal… Tovább olvasom