Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

20 éve ellopott műkincset adtak vissza a körmendi múzeumnak

Visszakerült egy húsz évvel ezelőtt, rejtélyes körülmények között eltűnt, értékes műkincs a körmendi múzeumba. A szakemberek szerint a Napóleon-fejes cserép pipa azért felbecsülhetetlen értékű, mert ugyanilyen nincs még egy az egész világon. A pipát Németországból hozta vissza egy műgyűjtő, de azt továbbra sem lehet tudni, hogy ki volt a tolvaj.
Húsz évvel ezelőtt egy őrzött üvegvitrinből tűnt el a körmendi kiállítás büszkesége. A tolvaj kijátszotta az idős teremőrök éberségét, felfeszítette a tárolót, és zsebében a pipával kereket oldott. Persze mindez csak feltételezés, mert a rendőrség sem tudta kideríteni, hogy két évtizede pontosan mi történt. A múzeumban már rég lemondtak a műkincsről, ám néhány napja az igazgató újra kézbe vehette a kétszáz éves, egyedi cserép pipát.

A világ csodája, hogy valaki felfedez egy lopott, de nála lévő műtárgyat innen több száz kilométerre Münchenben, és úgy gondolja, hogy jogos tulajdonosának visszaszolgáltatja. Ez az igazi meglepetés - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Nagy Zoltán, a Vas Megyei Múzeumok igazgatója.

A Németországban élő, magyar származású műgyűjtő sok éve, kétezer forintnyi német márkát fizetett a műkincsért. Nemrég egy könyvben azonosította, hogy mit vásárolt. Azonnal autóba ült, és ingyen visszaadta azt a körmendi múzeumnak. A könyvet egyébként éppen Nagy Zoltán, a Vas Megyei Múzeumok igazgatója írta. A műben több fotót is megjelentetett a cserép pipáról, és megemlítette eltűnésének körülményeit is.

A húsz éve rejtélyesen eltűnt, most pedig szerencsésen előkerült cserép pipát hamarosan újra kiállítják. A múzeumban azt mondják, hogy ezúttal jobban vigyáznak rá.

Olvasóink írták

 • 5. patron 2008. május 25. 20:57
  „Kedves Matriné!

  Most nem értelek.”
 • 4. matriné 2008. május 25. 12:12
  „Hát nem az ipafai papnak a fapipájáról van szó az biztos!Abból biztosanhn több is van! Persze magnó szalagon és hang lemezen!Hiába zenésítették meg az mégsem felbecsülhetetlen!
  Szerintem nem véletlenűl terjedt el az a hír,hogy az őrülteket és a zseniket csupán egy hajszál választ el egymástól!Természetesen ugyan úgy mint a vallási révületet a gyilkos tébolytól!”
 • 3. patron 2008. május 25. 00:24
  „Szívesen olvasnám a becsületes ember nevét és egy tényleges kitüntetés is kijárna neki. Egyrészt tiszteletből, másrészt, hogy példát mutathasson a többieknek is ez.”
 • 2. zimezum 2008. május 24. 19:26
  „debukkó vagy matriné.”
 • 1. matriné 2008. május 24. 17:48
  „Ekkora baromságot! Már azt hittem, hogy a Szeuzó kincseket hozzák vissza! Vagy netán Attila koporsóit! mSAzok értéken ! Nem mholmi vacak cseréppipa! Köcsögök!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Tiszában eltűnt egyik lány holttestét

Megtalálták annak a 15 éves lánynak a holttestét, aki még vasárnap merült el a Tiszában az Egyeki… Tovább olvasom