Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

20 évente esne egybe az országgyűlési és önkormányzati választás

Ötévente tartanának Magyarországon önkormányzati választásokat a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete szerint. Téves az az elképzelés, hogy ezzel egy életre elválasztanák a két választás időpontját.
A parlamenti ciklus maradna négyéves. Ezzel megszűnne a mostani rendszer, mely szerint négyévente tavasszal parlamenti, ősszel önkormányzati választás van.

– Téves az az elképzelés, hogy ezzel egy életre elválasztanák a két választás időpontját. Minden 20. évben ugyanabban az esztendőben lennének a választások, ötből két esetben pedig csak egy év választaná el egymástól azokat – mondta a delmagyar.hu-nak László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Példaként említette a köztársasági elnök választást. Államfőt 5 évente választ az országgyűlés, 2010-ben mégis ugyanarra az évre esett az új parlament megalakulása és a köztársasági elnök megválasztása.

Hozzátette: Közép-Európában kuriózumnak számít Magyarország abból a szempontból, hogy nem voltak előrehozott választások, így 20 éven keresztül nem vált el egymástól a parlamenti és a helyhatósági választás éve.

Parlamenti és köztársaságielnök-választási időpontok alakulása a rendszerváltás óta Magyarországon. Illusztráció: delmagyar.hu
Parlamenti és köztársaságielnök-választási időpontok alakulása a rendszerváltás óta Magyarországon.
Illusztráció: delmagyar.hu

A mostani váltás mögötti kormányzati szándék nem egyértelmű, de – mondta a szakértő – illeszkedik ahhoz a törekvéshez, amely összeférhetetlenné nyilvánítaná a parlamenti képviselői és a polgármesteri mandátumot. Az eltérő hosszúságú ciklus is jelezheti a két pozíció szétválasztását. Az összeférhetetlenségről egyébként nem az alkotmány rendelkezne, hanem valószínűleg a vonatkozó úgynevezett sarkalatos törvény. Ez egyébként a 200 fős parlament esetében jóval kisebb érdeksérelemmel járna, mint most, amikor 100 fölött van a polgármester képviselők száma az országgyűlésben.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Lehiggadt 2011. március 13. 01:56
  „"22. dodoko 2011.03.12. 20:26 "
  .
  T. DODOKO!
  Te még nem hallottál a 4 és a 6 legkisebb közös többszöröséről?”
 • 21. dodoko 2011. március 12. 20:26
  „Az országgyűlési képviselői és az önkormányzati polgármesteri összeférhetetlenség e nélkül is kimondható! Ki is kellene mondani. Az sem lenne ellenemre, ha az Alkotmányban mondanák ki a bíró, ügyész, stb. összeféhetetlenségi sorban. Ahhoz nem kell különösebb iskolázottság, hogy rájöjjön az ember, hogy így is lesznek azonos évre eső választások. Hiszen 4x5 is 20 és 5x4 is 20. Minő csoda. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ez nem minden választáskor esik azonos évre. Abban az esetben, ha az önkormányzati ciklust 6 évben állapítanák meg, akkor nem találkozna egyszer sem.”
 • 20. cleanx 2011. március 11. 21:42
  „"Egyremegy, honnan nézed:
  A négy, az egy meg egy meg egy és még egy.
  A négy - számottevő! A négy, az sok!
  A négyesre irigyek a hármasok.
  Az ám a szám! Sőt, mi több:
  A négy, az majdnem öt!
  NÉGY!"”
 • 19. queenmargareth 2011. március 11. 21:35
  „Ez is nagyon jó, ennek így kell történnie.”
 • 18. Nórikám 2011. március 11. 20:23
  „Ki határozza meg a "megélhetésükhöz szükséges ellátá.." Mennyi szükséges a megélhetésünkhöz? 3 dl. tej, 20 dkg kenyér? Esetleg egy kis csirke far hát ? vagy ez már luxusnak számítana? Mennyit fognak ezen vitatkozni!”
 • 17. qutya 2011. március 11. 14:48
  „Semmi értelme az egész választásnak. Csak arról szól, hogy ki kerüljön a zsíros bödön mellé.”
 • 16. achilleus 2011. március 11. 14:26
  „15. Én2 2011.03.11. 12:46
  Egy, lehiggadtéhoz közel álló vélemény, ha a szövegre rákeresel, szinte ugyanazok a "kifogások" és egyéb parlamenti jelenségek felsorolása, amiket itt is ostoroznak egyesek. Annak, aki az alábbi sorokat írta, volt alkalma kipróbálni a parlamentáris demokrácia nélküli kormányzást. Vele is egyetértenél?:
  "Egyetlen elv sincs, amely tárgyilagosan szemlélve annyira helytelen lenne, mint a parlamentáris kormányzás elve.
  Eltekintve attól, hogy milyen körülmények között és mily módon történik ezeknek a népképviselő uraknak a megválasztása, és hogyan kerülnek ezek az urak tisztségükbe és új méltóságukba, mindenki előtt világos, hogy csak a legritkább esetekben és csak egy kis töredéknél lehet szó általános óhaj és szükség teljesüléséről. A nagy tömegek politikai iskolázottsága sokkal alacsonyabb színvonalon áll, semhogy maguk tudnák megszabni általános politikai világnézetük irányát, és ki tudnák választani az azok megvalósítására hivatott megfelelő személyeket.
  Amit általában "közvélemény"-ként szoktunk megjelölni, az csak a legritkább esetben nyugszik egyesek egyéni tapasztalatain és ismeretein, hanem legnagyobbrészt, sajnos, a legerőszakosabb és legkíméletlenebb "felvilágosítás" eredményeként jelentkező elgondoláson."”
 • 15. Én2 2011. március 11. 12:46
  „lehiggadt-teljes mértékben egyetértek Veled, hiszen ezek nem képviselik az embereket csak magukat.”
 • 14. achilleus 2011. március 11. 12:00
  „Képviseleti demokrácia, képviselők nélkül? Ez érdekes.
  Amúgy pedig 1990-től egyetlen kormány sem csökkentette sem a parlamenti, sem az önkormányzati képviselők számát, pedig például 1994-1998 között akár egyoldalúan is megtehették volna. Most megtörtént. Na persze, tudni kellene, hol van egy képviseleti demokráciában a határ.”
 • 13. achilleus 2011. március 11. 11:49
  „11. Lehiggadt 2011.03.11. 10:12
  "Szétzavarni ezt a gittegyletet, és nem választani helyettük másikat, mert párfegyelem alatt álló szavazógépezetet nem kellene fizetni!"

  ---- de meglennél lepve, ha ez a javaslatod benne lenne az új alkotmány koncepciójában, ... teljes joggal.”
 • 12. bambinaXX 2011. március 11. 10:36
  „zoltanszabó: u.ezt gondolom én is.”
 • 11. Lehiggadt 2011. március 11. 10:12
  „De visszatérnék egy korábbi javaslatomra, ami szinkronban van ÉN2 és ZOLTANSZABO létszámcsökkentő javaslatával:
  .
  Szétzavarni ezt a gittegyletet, és nem választani helyettük másikat, mert párfegyelem alatt álló szavazógépezetet nem kellene fizetni! Untig elég a négy frakcióvezető:):) Ők kürdjenek meg egymással, mint régen a hadvezérek, ha már a tákolmányban is mindenben a régi terminológiákat erőltetik, mintha akkor minden a legnagyobb rendben lett volna! LB helyett Kúria? KÖZRÖHEJ:(:(”
 • 10. Lehiggadt 2011. március 11. 10:04
  „"7. achilleus 2011.03.11. 09:26"
  .
  T. Achilleus!
  Részben tévedtem - ELISMEREM! mert a szenátusnak CSAK AZ EGYHARMADÁT választják választják újra az elnökválasztással egyidőben...
  .
  "Választási rendszer az Egyesült Államokban
  Az amerikai kongresszus által 1845-ben elfogadott törvény értelmében minden negyedik év (szökőév) novemberének első hétfőjét követő kedden elnökválasztást kell tartani. Idén ez a nap november 4.

  E napon nemcsak az elnököt és a vele együtt induló alelnököt választják meg, hanem újraválasztják az egész, 435 tagú képviselőházat két évre, és a 100 tagú szenátus egyharmadát. E napon több államban is kormányzót választanak - a helyi alkotmány rendelkezései szerint - 2 vagy 4 évre, továbbá ezernyi állami, járási és városi tisztségviselőt. Az elnökválasztás menetét az 1789-ben elfogadott és többször kiegészített Alkotmány szabályozza.

  Ennek értelmében elnökké csak olyan személy választható, aki amerikai állampolgárként született, betöltötte 35. életévét és legalább 14 éve az Egyesült Államok lakosa. Alelnök csak olyan személy lehet, aki elnökké is választható lenne. Az elnök megbízatása négy évre szól, és csak egyszer választható újjá. Az elnököt és az alelnököt közvetett módon választják meg. A 18. életévüket betöltött, választójoggal rendelkező amerikai állampolgárok, akik felvétették magukat a választói névjegyzékbe, novemberben csak az ún. elektorokra szavaznak (popular vote), azaz államonként a pártok aktivistáiból alakult elektori csoportokra adják le voksukat."
  ...”
 • 9. zoltanszabo 2011. március 11. 10:03
  „Szerintem a 200 fős parlament is sok. Minden megyéből max. 2-3 fő bőven elég ! Igen is legyen összeférhetetlenségi törvény : MELy kimondja : 1 ember CSAK 1 POZICIÓT tölthet be !!!! Fizetést CSAK 1 helyről vehet fel !!!!!”
 • 8. Én2 2011. március 11. 09:56
  „Még ezt is le kellene csökkenteni nem hogy növelni.!”
 • 7. achilleus 2011. március 11. 09:26
  „6. Lehiggadt 2011.03.11. 08:55
  Ezen én is elgondolkodtam, de a félidőben történő választás tényleg reális alternatíva lenne akkor, ha továbbra is maradna az a rend, hogy országgyűlési választásokat (az ideiglenes alkotmányban rögzített konstruktív bizalmatlansági indítvány bebetonozó hatása miatt) mint eddig szigorúan csak 4 évente lehetne tartani. Az új alkotmány nagyobb lehetőséget biztosít (meglátásom szerint) az előrehozott stb. országgyűlési választások kiírására, így az országgyűlésihez kötni a helyhatóságiakat, nem tartanám szerencsésnek.
  --- Mondjál már példát arra, hogy hol "másutt" választanak csak fele képviselőt országgyűlési (értsd alsóházi) vagy helyhatósági választásokon. Hallottam már ilyesmiről, de azok nem közvetlen választások útján létrehozott népképviseleti szervek, hanem közvetetten választott, vagy kinevezett testületek.”
 • 6. Lehiggadt 2011. március 11. 08:55
  „Azt még megérteném, hogy ha az országgyűlés választási ciklusát szinkrozinálnák az EU-hoz, ha csak ezt a felcsúti Napcsi el nem intézi, hogy fOOOrdítva legyen:):):), és az EU igazodjon hozzánk:):)
  Azt viszont logikusabbnak tekinteném - mint ez gyakorlat másutt, hogy egyszerre CSAK a fele képviselőt cseréljék le a folyamatosság zökkenőmentessége érdekében!
  Vagy: félidőben legyen az önkormányzati választás, DE semmi szín alatt ne legyen asszinkronitás!”
 • 5. achilleus 2011. március 11. 08:44
  „A szegedi önkormányzatnak oly kedves, a DM által is ajnározott (http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_political_capital_elvegezte_a_munkat/2157630/), PC-ről egy kendőzetlenebb megnyilvánulás itt: http://molnarfarpad.wordpress.com/2010/03/08/a-political-capital-200-milliot-kapott-az-nbh-tol-szakmai-villamelemzes-nem-200-millio-kozpenzert-hanem-ingyen-es-rogton/”
 • 4. achilleus 2011. március 11. 08:36
  „"Téves az az elképzelés, hogy ezzel egy életre elválasztanák a két választás időpontját."

  Hát ehhez tényleg egy Political Capital szakértő kellett, aki van annyira "okos", hogy feltételezi, hogy ezzel a törvényhozók nincsenek tisztában. Tisztelt Politicals (MDF-es, Szilvásys és egyéb aknatevékenységet végző banda), ennyire higgyék már el, még a Fidesz-KDNP-s képviselők sem matematikai idióták, sokkal inkább azok azok, akik feltételezni mernek ilyen idiotizmust, vélhetően azért, mert azt hiszik, hogy a probléma sokak számára felfoghatatlan.”
 • 3. deszkás 2011. március 11. 08:30
  „Ki nem?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felelősségre vonnák a kommunista bűnök elkövetőit

A Magyar Nemzet értesülése szerint megnyílhat az út a legjelentősebb kommunista bűnök elkövetőinek… Tovább olvasom