Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

237 alkalommal beszélt a legtöbbet felszólaló képviselő

Pettkó András (MDF) beszélt a legtöbbet, és ő szólalt fel a legtöbbször is idén az Országgyűlésben. Az ellenzéki képviselő 237 alkalommal, összesen majdnem 13 órát beszélt. A felszólalások számát tekintve 173-mal őt követi Gőgös Zoltán (MSZP) agrár-államtitkár és 153-mal Csizmár Gábor (MSZP), a szociális és munkaügyi tárca államtitkára.
Ha a felszólalások összidejét nézzük, Pettkó András mögött Csizmár Gábor a második 12 óra 42 perccel, mindenki más ennél jóval kevesebbet beszélt a parlamentben idén. A harmadik legtöbbet beszélő nagyjából 10 órával Herényi Károly (MDF), utána Gőgös Zoltán (MSZP) és Ékes József (Fidesz) következik.

Gyurcsány Ferenc hatodik a sorban csaknem 8 óra 40 percnyi beszéddel. A miniszterelnöknek voltak viszont a leghosszabb felszólalásai: az idei őszi ülésszak kezdetén például majdnem egy órán keresztül beszélt, idén ez volt a leghosszabb parlamenti felszólalás. Ezen kívül volt egy 56 és egy 40 perces beszéde, és több mint tíz alkalommal szólalt fel nagyjából húsz percben.

Ezekből adódóan napirend előtt Gyurcsány Ferenc szólt a plénumhoz a legtöbbet, kicsit több mint 7 órát. Őt követi Gusztos Péter (SZDSZ), aki ennél 5 órával kevesebbet beszélt, viszont a legtöbbször, 27 alkalommal szólalt fel. Napirend előtt hasonló nagyságrendben Herényi Károly (MDF), Gőgös Zoltán (MSZP), Dávid Ibolya (MDF) és Arató Gergely (MSZP) beszéltek.

A jellemzően ellenzéki műfajokban (kérdés, azonnali kérdés, interpelláció) Puskás Tivadar (KDNP) és Csáky András (MDF) volt a legaktívabb, elsősorban az egészségügyi minisztert faggatták.

A frakcióvezetők közül - hasonlóan a parlamenti ciklus első félévéhez - Herényi Károly (MDF) szólt a legtöbbet a képviselőtársaihoz. Eörsi Mátyás (SZDSZ) a második több mint 3 órával, Navracsics Tibor (Fidesz) nagyjából két órát, Lendvai Ildikó (MSZP) 1 óra 40 percet, Semjén Zsolt (KDNP) pedig kicsit kevesebb mint 1 órát beszélt a parlamentben idén.

A pártelnökök közül Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök-miniszterelnök és az év nagy részében a gazdasági miniszteri posztot betöltő SZDSZ-elnök, Kóka János beszélt a legtöbbet a Házban. Dávid Ibolya (MDF) és Semjén Zsolt (KDNP) hasonlóan volt aktív, mint az előző évben. Orbán Viktor (Fidesz) viszont jóval kevesebbet hallatta a hangját: az idén mindössze kétszer szólalt fel, és nagyjából 7 percet, míg 2006-os ciklus első fél évében két órát beszélt az Országgyűlésben.

Azok közül, akik csupán egyszer kértek szót, a legrövidebb felszólalás 20 másodperccel Lénárt László (MSZP) nevéhez fűződik, aki az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság álláspontját tolmácsolta az egyik ülésen.

Az idén 24 képviselő nem szólalt fel a Házban, többségük a kormánypártokhoz tartozik. Köztük van Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes, Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese, továbbá Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője, aki ebben a parlamenti ciklusban még egyáltalán nem kért szót a parlamentben. Szintén nem szólalt fel egyszer sem Kövér László (Fidesz) és Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere - derül ki az Országgyűlés internetes oldalán közzétett adatokból.

Olvasóink írták

  • 2. triatlonos 2007. december 27. 13:09
    „A megyeiek közül az a korábbi képviselő tartja a rekordot, aki 4 év alatt egyszer szólt hozzá 14 másodpercben, mondandója is tartalmas volt: T. ... csukják be az ablakot, mert huzat van! Az utódja már jobban szerepel, de még sokszor keresi önmagát, mivel nem tudja eldönteni, hogy e-vel, vagy ö-vel beszéljen, ezért néha keveri, és ezért nagyon bizar.”
  • 1. gyalogkakukk 2007. december 26. 19:47
    „Sok beszédnek sok az alja...
    Herényi egy langyos senki, az áruló pártjával együtt -- ezeket is mi tartjuk el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkétezer lakás maradt fűtés nélkül Miskolcon

Tizenkétezer lakás maradt meleg nélkül szerda kora reggel Miskolcon, miután eltörött egy ötszáz… Tovább olvasom