Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

2500 embert gyilkolt meg az olasz maffia tíz év alatt

Az olasz maffia 2500 embert, köztük 37 gyermeket gyilkolt meg az elmúlt tíz évben - közölték Olaszországban annak kapcsán, hogy idén már a 12. alkalommal tartották meg a szervezett bűnözés áldozataira való nemzeti megemlékezés napját.
A maffiagyilkosságok 70 százaléka büntetlenül marad, és a legtöbb esetben a bűncselekmény indítékára sem derül fény. A maffia két és fél ezer áldozata között 155 olyan személy van, akinek semmi köze nem volt a szervezett bűnözéshez: "rosszkor volt rossz helyen", vagyis egy-egy mészárlás vétlen, "járulékos" áldozataként vesztette életét, illetve azért ölték meg, mert szemtanúja volt a leszámolásnak.

Mintegy 30 ezren vettek részt szerdán a legnépesebb emléknapi rendezvényen: civil szervezetek tiltakozó menetén, amelyet a szervezett bűnözés áldozatainak emlékére tartottak a dél-olaszországi, calabriai Polisentában. A megmozdulással az állampolgárok azon elvárásának szerettek volna hangot adni, hogy "teljes erővel" folytatódjon a bűnszervezetekkel szembeni fellépés. Vezetőjük bírálta a hatóságokat, amiért az utóbbi időben alábbhagyott a maffiával szemben a figyelmük.

A megmozdulás keretében az áldozatok 250 hozzátartozója találkozott az olasz parlament maffia-ellenes bizottságának elnökével, Francesco Forgionéval is, a menetben pedig részt vett a parlament elnöke, Fausto Bertinotti is, valamint Rita Borsellino, a Cosa Nostra által meggyilkolt Paolo Borsellino maffiaellenes vizsgálóbíró nővére. Romano Prodi miniszterelnök üzenetben hívott fel a szervezett bűnözés elleni harcra.

A calabriai Polistenában emléktáblát avattak a maffia által meggyilkolt 700 ember nevével. Róma után ez a második olasz város, ahol emléktáblával örökítették meg a szervezett bűnözés áldozatainak emlékét.

APA/EFE/ANSA/MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Kupa

labdarúgás

A Magyar Kupa negyeddöntőinek tegnapi első mérkőzésein:… Tovább olvasom