Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

25 ezer autóhitel bukott be 2007 első félévében

Az idei első félévben csaknem 25 ezer gépjárművet vettek vissza a finanszírozók, mert az ügyfelek nem tudták fizetni a hitel, vagy a lízing törlesztőrészleteit - hívta fel a figyelmet a romló mutatókra Varga Csaba, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) főigazgatója.
Egész évre várhatóan 50 ezren lesznek kénytelenek visszaadni a gépkocsit a finanszírozónak. Ez 25 százalékos emelkedést jelent, ugyanis tavaly 40 ezer esetben vették vissza az autót az ügyféltől.

A felügyelet tájékoztatókampányt indít, hogy megismertesse az emberekkel a hitel és lízing kockázatait, buktatóit. A PSZÁF szerint legalább 20 százalékos önrésszel és teljes körű casco biztosítással ajánlott hitelre venni, vagy lízingelni gépkocsit.Drasztikusan csökkent az új autók vásárlása a tavalyi második félévben, 15-20 százalékkal kevesebb új gépkocsit adtak el a kereskedők, mint egy évvel korábban.

Az éleződő verseny pedig olyan hitel- és lízingkonstrukciókat eredményeznek, amelyek egyre kecsegtetőbbek az emberek számára, így olyanok is autóhoz juthatnak, akiknek jövedelmi szintje ezt nem engedné meg - véli a PSZÁF. Több lízingcég lazított a finanszírozási feltételeken. Például eltörölték az ügyfelet védő kötelező casco biztosítást, nulla, vagy minimális önrészt tesznek lehetővé és megnyújtják a futamidőt a kedvezőbb feltételek kínálása érdekében, de a felügyelet szerint ez csak a látszat, az ügyfél komoly rizikót vállal például, ha casco nélkül lízingel új autót.

Ha összetörik vagy ellopják a kocsit, akkor az autó nélkül marad vásárló éveken át fizetheti még a részleteket. A finanszírozási szerződések négyötöde már deviza alapú. Leginkább euró, vagy svájci frank, de egyre népszerűbb a japán jen, ez utóbbi azonban nagyobb árfolyam-kockázatot jelenthet az európai devizáknál. A jelenlegi erős forintárfolyam sokakat bátorít deviza alapú finanszírozásra: júniusban például a hitelek, lízingek csaknem 80 százaléka ilyen volt.

A forint esteleges gyengülésekor azonban jócskán megnőhet a havi részlet - hívja fel a figyelmet a PSZÁF. A látszólag kedvező feltételek miatt sokan erejükön felüli ügyletekbe vágnak bele, később azonban nem képesek kifizetni a törlesztéseket. Az első félévben csaknem 25 ezer autót buktak be az ügyfelek nemfizetés miatt. Egész évre várhatóan 50 ezren lesznek kénytelenek visszaadni a gépkocsit a finanszírozónak. Ez 25 százalékos emelkedést jelent, ugyanis tavaly 40 ezer esetben vették vissza az autót az ügyféltől. A PSZÁF 200 ezer példányban juttatja el most elkészült tájékoztató kiadványát a lízingszolgáltatásokról a fogyasztóvédelmi szervezeteknek és a szakmai érdekképviseleteknek, valamint a felügyelet honlapján is részletes információkkal szolgálnak az érdeklődőknek - mondta Varga Csaba főigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemes segítők, jótékony célok

Félmillió forintos UniCredit-adomány segíti a kórházi ápolásra szoruló kis betegek gyógyulását. A… Tovább olvasom