Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

3000 igénylővel fizettetik vissza a gázártámogatást

Szigorúbban ellenőrzik jövőre a gázártámogatást igénylőket, szabálytalanság esetén a büntetés is nagyobb lesz - olvasható a szociális minisztérium közleményében, részleteket azonban egyelőre nem közöltek.
Kiderült azonban, hogy eddig a kétmillió igénylőből 7000 támogatását vonták meg, 3000-nek vissza is kell fizetnie a pénzt.

A kétmillió háztartásból eddig 180 ezernél ellenőrizte az APEH, hogy jogosan veszik-e igénybe a gázártámogatást. Húszezernél az űrlap kitöltésénél találtak pontatlanságot, 30 ezer esetben azonban a támogatást folyósító Magyar Államkincstár részletesebb ellenőrzést kezdeményezett. Ennek nyomán 4024 esetben megszüntették a támogatást, 2895 háztartást pedig emellett a korábban átutalt összeg visszafizetésére is felszólították - mondta kormányszóvivő.

A szóvivő megismételte, hogy körülbelül egytucatnyi esetben az APEH olyannál is rábukkant gázártámogatásra, akinél korábban vagyonosodási vizsgálatot indított. Ilyet pedig az átlagnál jóval módosabbaknál kezdeményez az adóhivatal - tette hozzá Daróczi Dávid. Mások - pár tucatnyian - viszont maguk mondtak le a gázártámogatásról, amikor értesültek arról, hogy a korábbinál jóval hatékonyabbá válik az ellenőrzés. A menetközben végrehajtott jogszabályváltozás nyomán ugyanis az APEH-től kapott adatok alapján az államkincstár is ellenőrizheti a jogosultságot, és akár személyesen is behívhatja az igénylőt, igazolást kérve tőle.

A jövő évi támogatáshoz azoknak is kell újabb kérelmet beadni, akik az idén kaptak. Ők november 20-áig levélben kapják meg az igénylőlapokat, s ha változatlanul jogosultak a támogatásra, akkor január elsejétől továbbra is megkapják azt. De csak akkor, ha december 31-éig visszaküldik az államkincstár területileg illetékes irodájába. Aki 2008-ban adja postára az igénylőlapot, annak a következő hónaptól írják jóvá számláján a támogatást.

Van akinek azonban érdemes lehet kivárni a januárt, mivel az igényléskor érvényben lévő nyugdíjminimum a számítási alap, vagyis előfordulhat, hogy aki a jelenlegi jövedelemhatárok alapján nem jogosult, az új alapján igényelhet támogatást, vagy kedvezőbb kategóriába kerül.

A szociális tárca közleményben emlékeztetet, hogy az idén sem kell jövedelemigazolást mellékelni a kérelemhez, az változatlanul önbevalláson alapul. Változás lesz azonban, hogy az igénylőlapra a háztartásban élők mindegyikének adószámát be kell írni, akinek nincs - mert például gyerek -, annak neve mellett a "nincs" szót kell feltüntetni.
A minisztérium a közleményben a beadott igénylések fokozottabb ellenőrzését, visszaélés esetén szigorúbb büntetést helyez kilátásba 2008-tól, ennek részleteiről azonban egyelőe nem tudni.

A támogatás mértéke az alsó két jövedelmi sávban nem változik idénhez képest, a felső két kategóriában viszont csökken.
Az idei évi 3 ezer helyett azonban csak 2 ezer köbméter gázfogyasztáshoz nyújt támogatást az állam, a nagycsaládosoknál 5 ezerről 4 ezer köbméterre csökken a figyelmbe vehető gázmennyiség.

Olvasóink írták

  • 1. dr Solymossy MArgit 2007. november 03. 18:09
    „Sokan nem ismerik a szabályokat azért kérik szabálytalanul. Azt hiszik csak a munkáltatótól kapott jövedelmük, vagy a nyugdíjuk számít a kedvezménybe. Arra nem is gondolnak, hogy az egyéb bevételüket is be kellen számítaniuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint ellopták Antall József budapesti szobrát

Megint ellopták Antall József szobrát a főváros 15. kerületéből, a pestújhelyi térről. A volt… Tovább olvasom