Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

300 ezer forintra bírságolhatják a gyorshajtókat

Január 1-jétől a rendőrség akár 300 ezer forintos közlekedési bírságot is kiszabhat, a helyszíni bírság összege pedig legalább 3 ezer forint. Az idei évtől szigorodott a büntetőpontrendszer is.
Az idei évtől a büntetőpontokat már nem kettő, hanem három évig veszik figyelembe - mondta Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

A jogosítványt továbbra is 18 pontnál veszik el, de az egyes esetekhez rendelt pontok értéke emelkedett. Ezentúl a gondatlan bűncselekményekért - például egy közlekedési baleset okozásáért - az eddigi 4 helyett 6 pontot szabnak ki, míg a szándékos bűncselekményért, például ittas vezetésért vagy cserbenhagyásért 7 helyett 9-et.

Szabálysértésekért eddig legfeljebb 3 pontot lehetett kiszabni, ezentúl azonban 5-öt is lehet. A jogosítvány elvesztéséhez továbbra is legalább két bűncselekményt kell elkövetni.

Az osztályvezető elmondta: bár a jogszabály szerint az autók üzemben tartója már felelős a járművével elkövetett szabálytalanságokért, májusig türelmi időt adtak a vezetőknek. Addig csak egy értesítést kapnak arról, mekkora bírságot szabnának ki rájuk.

Január 1-jétől változott a bírságok összege is. Szabálysértésekért a helyszínen legalább 3 ezer, legfeljebb 20 ezer forintot szabnak ki, míg a bűncselekmények bírsága 30 ezertől 300 ezer forintig terjed majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénysértő kihallgatás a gyerkeket megrontó férfi ügyében?

Törvénysértő módon beszerzett bizonyítékok alapján emeltek vádat itthon egy 67 éves amerikai férfi… Tovább olvasom