Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

30 napos határidőt adtak az orvosok a kormánynak

Akár szerződésük felbontására is hajlandóak az alapellátásban dolgozó orvosok, ha 30 napon belül nem kezdődnek érdemi tárgyalások a kormánnyal kieső bevételeik pótlásáról és a finanszírozásuk rendezéséről.
A Magyar Orvosi Kamara jogi segítséget nyújt az orvosoknak a felmondáshoz, ha nagy számban, több ezren döntenek így, és ügyüket nem sikerül végül rendezni. A kormánnyal való újabb tárgyalást az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének hévízi nagygyűlésén kezdeményezték szombaton, de azt nem tudni, hányan lennének hajlandóak szerződést bontani.

Az itthoni egészségügyi alapellátásban körülbelül 10 ezer orvos dolgozik, több mint 90 százalékuk vállalkozóként: közfinanszírozott közszolgáltatást vesznek át az államtól előre meghatározott finanszírozásért.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint a kormány eddig nem mutatott hajlandóságot a kieső vizitdíj és kórházi napidíj kompenzálására. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter négy alkalommal is tett ajánlatokat, de a szakma azokat elutasította. A kieső díjak mellett az orvosok el akarják érni azt is, hogy 2009. január 1-jétől állítsák vissza a 2007-től eltörölt amortizációs támogatást, tekintsék át az egész rendszer finanszírozását, a praxisokét pedig emeljék duplájára - utóbbi Éger Istvén becslése szerint éves szinten körülbelül 70 milliárd forint lenne az egész ágazatra nézve.

A 30 napos határidő és a szerződések felmondásának tervéről Éger István a Független Hírügynökségnek azt mondta: "nem a balhékeltés a céljuk", tárgyalni akarnak. A problémák megoldásához nem kellene parlamenti döntés, kormányzati szinten kezelhető lenne az ügy. Az április végén távozó Horváth Ágnes miniszter személye már "indifferens", a szakma mindenképpen szeretne kormányfői szinten egyeztetni, valamint a kisebbségi kormányzásra készülő MSZP parlamenti vezetőivel. Emellett "a miniszterelnök által kijelölt hiteles, érdemi döntésekre képes személlyel is tárgyalnának" - tette hozzá a MOK elnöke.

A kamara elnöke szerint a szerződéseket csak akkor érdemes felbontani, ha ezres nagyságságrendben döntenek így orvosok. Fontos az egységes fellépés az ügyben, és a MOK ehhez minden segítséget megad, nem kamarai tagoknak is: az egységes szerződésbontási anyagot minden orvos megkapja, összegyűjtik az igényeket, ezeket közjegyzővel hitelesítik, és csak akkor küldik el a felmondásokat a tb-nek, ha azok száma elér egy bizonyos mértéket. Ennek pontos nagyságáról még nem döntöttek - mondta Éger István.

A jog szerint a szerződések hatálytalanodásával elvesznek az orvosok jogai és ellátási kötelezettségei, onnantól elvileg nem felelnének a betegekért. "Egyetlen felelős politikus sem engedheti meg magának ezért, hogy néhány rongyos milliárdért szórakozzon 10 ezer orvossal, 10 ezer praxisteam-mel és ezen keresztül 10 millió emberrel" - fogalmazott Éger István.

Olvasóink írták

 • 14. Putyilov 2008. április 14. 12:25
  „Bontsák fel bátran a szerződésüket,akkor már nem lesznek szent tehenek,akiket nem lehet piszkálgatni,aztán jöhet mindegyiknél a vagyonosodási vizsgálat. Nagy bevétel lesz az államnak,az tuti.
  Hogyan tudják megcsinálni az éhhalál szélén az afrikai vadászatokat,meg a méregdrága üdüléseket?
  Hogyan telik több autóra,házra,lakásra,ha nincs pénz?”
 • 13. Gurul a forint 2008. április 13. 20:51
  „Ekkora balf@sz kormányt még nem láttam! Szólnak nekik hogy vonják vissza a tb pénztárakról szóló törvényt, mert letelik a határidő. Ferinek és az MSZP-nek nem számít a pénzünk! 4 milliárdot ismét ki lehet majd dobni, mert a választóknak kell rendett tenni a kormánypártok helyett! Ennyire értékelik és becsülik meg az adófizetőktől befolyt forintokat?”
 • 12. Atika2 2008. április 13. 19:02
  „Didi!
  nem en mondom, hanem a böszme mondta maga...”
 • 11. Didi 2008. április 13. 16:39
  „Atika!

  Ha valaki elkurja ezt az országot, az a Viktorod!
  Igaz, Ö tud ugy reformot csinálni, hogy közben Kánaán legyen.

  ui: Gondolkodtál már azon, amit Viktorod igér hogy lehet teljesíteni? Ö csak ad, ad, és ad!!!”
 • 10. Brambilla 2008. április 13. 13:24
  „Én is adok a kormánynak 30 napot, hogy pótolja a kieső bevételeimet, ami azóta keletkezett, hogy szültem 2 gyereket - ennek az erősen fogyatkozó nemzetnek, - és azóta, a kutya sem akar foglalkoztatni. Különben éhenhalunk.
  Köszönöm.

  Ui: Nem is értem mit nem értenek azon, hogy így csökken a gyerekvállalási kedv...”
 • 9. higi 2008. április 13. 11:38
  „Ott van a 4milliárd + 3m ami elment a népszavira.Égerúr tessék víssza
  fizetni a Fidesz is segit, és már meg is van az orvosok pénze vazze.
  Az érer kész zsarolást művel.”
 • 8. Didi 2008. április 13. 08:52
  „Az ultimátum 3 napnál kezdödött, most 30 nap. A következö 300 lesz.
  Igy gyorsan eljön 2010.

  ..hogy fogy az MSZP.... Fideszesék mindig választás elött szoktak elfogyni!!!”
 • 7. Atika2 2008. április 13. 08:46
  „hevalaki!
  ezt az orszagot egyvalaki "kurta el", nem kicsit nagyon - talan tudod kire gondolok
  vedd mar eszre: az orvosok elleni uszitas az "osszd meg es uralkodj"-ra epül!”
 • 6. Nincs tovább 2008. április 13. 00:11
  „Elfogyott az MSZP! Már a levegőt is csak kapkodva szedik!”
 • 5. hévalaki 2008. április 12. 22:44
  „...kinek szöszike, he ? az orvosok és a nagyágyú szavazás kurta el ...
  @ most hőzöngenek az orvosok, kinek a zümmögésire ?
  ...ha jól tudom Orbán dobta be a nagygyűlésen a vizd. elleni szavazást... az orvosok kérjék Orbántól, különben vizitdíj nélkül a te adóforintjaidból is adják nekik, lehet, hogy többet mint amit vizitdíjként fizettél.vazze..ezt akarják...@
  --így, v. úgy a te zsebedből húzzák az orvosok....”
 • 4. Jo bacsi 2008. április 12. 22:39
  „Oszt akkor mit fog az orvos csinalni ha ott hagyja a ceget? Elmegy az epito iparba segedmunkasnak? Tiszta hulyeseg az egesz. Par orvos felfog mondani de a tobbi az nyugton marad mert nem tudna mast csinalni.”
 • 3. Szöszike 2008. április 12. 22:24
  „NEM LESZ AZ A 30 NAP EGY KICSIT SOK?
  EGY NAPOT SE TOVÁBB! VISZONT TÖBB ÉV BÖRTÖNT!”
 • 2. Didi 2008. április 12. 22:20
  „Ennek az Égernek nincs bőr a pofáján. Hogy tud az emberek szemébe nézni? Ezeknek a tanult embereknek ennyit ér a Nemzet. Itt semmi nem számit csak a hatalom megszerzése. A Klán ismét kezd müködésbe lépni. Ha van kalapja az a baj, ha nincs akkor meg az! Itt öntudata, egyedül az egyszerü embernek van.Öt pedig müveltség híjján nagyon könnyü megvezetni.

  GYERE ORBÁN, MUTASD MEG, HOGY KELL EZT MOST MEGCSINÁLNI!
  TE SZARBOL IS TUDSZ VÁRAT CSINÁLNI4”
 • 1. hévalaki 2008. április 12. 21:42
  „@...vazze ! ez mindennek a teteje !@
  -a vizitdíj bevezetésekor az orvosok ez ellen lázadoztak,mindent megtettek ellene { mennyi munkával jár a cetli írása ...stb }@
  - most hiányzik nekik. mi a fenét akarnak tulajdonképpen ...?
  # kérjék Orbántól # írjanak fel maguknak cavintont, lázcsillapítót...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat ember már őrizetben a MÁV Biztosító ügyében

Már hat embert vettek őrizetbe a MÁV Biztosítónál kipattant milliárdos sikkasztás miatt - számolt be… Tovább olvasom