Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

32 ezer forintot fizet az OMV a MOL részvényekért

Az OMV igazgatósága kész a MOL részvényeseinek 32 ezer forintos részvényenkénti vételáron ajánlatot tenni, amint lehetővé válik, hogy a társaság irányításában a szavazatoknak is legalább 50 százalékát megszerezzék - közölte az osztrák olajtársaság kedden. A Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette a kereskedést a MOL részvényeivel.
A Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette a kereskedést a MOL részvényeivel, miután az osztrák OMV 32 ezer forintos vételi ajánlatot helyezett kilátásba a magyar olajtársaság papírjaira kedden reggel. A felfüggesztés határozatlan időre szól, így egyelőre nem lehet tudni, hogy még ma, vagy már csak holnap lehet ismét kereskedni a magyar olajtársaság részvényeivel. A MOL hétfőn 26 970 forinton zárt hétfőn. Az elemző szerint a 32 ezer forintos vételi szándék hatására várhatóan 30-31 ezer forintra kúszhatnak fel a MOL papírjai, amint a BÉT engedélyezi a kereskedést a részvényekkel.

Az OMV azt is bejelentette, hogy az eddig ismert 18,6-ról 20,2 százalékra növelte tulajdonrészét a magyar olajtársaságban.A 32 ezer forintos vételár 43,6 százalékos felárat jelent a MOL-ban történt spekulatív befektetések kezdete előtti, azaz a május 21-ei 22.290 forintos árhoz képest és 18,7 százalékkal magasabb, mint a hétfői záróár.

Az OMV hajlandó az ellenérték 25 százalékáig saját részvényeket felajánlani. - olvasható az osztrák olajtársaság közleményében. Amint a MOL alapszabályából eltörlik a 10 százalékos szavazati korlátot és bevonják a menedzsment által kontrollált saját részvényeket - amelyek volumenét az OMV közleménye szerint a tőkepiaci szereplők 40 százalékosra teszik- az osztrák társaság megteszi vételi ajánlatát.

Az ajánlat akkor lesz érvényes, ha azzal a szavazatok legalább 50 százalékát megszereznék és az Európai Unió is jóváhagyja a tranzakciót - derül ki a közleményből. Az akadályok felszámolása lehetőséget teremtene arra, hogy a MOL független részvényesei maguk döntsenek az ajánlatról.

A társaság igazgatóságának tevékenysége miatt a MOL részvényeseinek eddig erre nem nyílt lehetőségük - közölte az OMV. Az OMV előzetes fúziókontroll eljárást kezdeményezett az Európai Bizottságnál. Az eddig rendelkezésre álló részletes elemzések és tárgyalások alapján az egyesített működésű társaságnak bizonyos eszközeit értékesítenie kellene.

Az OMV azonban úgy látja: ezek az értékesítések a működés egyesítésében rejlő előnyökre lényegi hatással nem bírnak. Az OMV a javasolt tranzakció finanszírozására már banki szindikátust szervezett - közölte az osztrák olajtársaság. Az OMV 2007. június 25-én jelentette be, hogy 18,6 százalékra növelte a MOL-ban fennálló tulajdonosi részesedését. Az osztrák olajtársaság részesedése jelenleg 20,2 százalékos a MOL-ban - közölte az osztrák vállalat.

Az újabb részvényszerzéssel az OMV megerősítette befektetését egy olyan társaságban, amelyet hosszú idő óta nagyra értékel. A részvényszerzés továbbá a két társaság hosszú távú együttműködésének lehetőségét is meg kívánta teremteni - közölte a társaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem baj, ha a jók előretörnek

„Érdekes fejlesztéspolitikai kérdés, hogy hiba-e, ha a jók előretörnek. Azt kell mondanom:… Tovább olvasom