Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

35%-kal keresnek többet a diplomások

Átlagban 35 százalékkal keresnek többet a diplomás munkavállalók - derül ki a Merces, a Workania állásportál által működtetett fizetési felmérés legutóbbi tanulmányából. A végzettség mellett a fizetés nagysága országrészenként is jelentős különbségeket mutat.
A végzettséget vizsgálva a felmérésben arra jutottak, hogy a legjobban az egyetemi végzettséggel rendelkezők keresnek, bruttó átlagfizetésük: 243.500 forint. A bérek nagysága az iskolai végzettségtől függően fokozatosan csökken, sőt a felsőfokú intézmény is számít: egy főiskolai végzettségű munkavállaló átlagban 219.000 forintot keres, OKJ-s képzéssel pedig átlag havi 159.600 forintra számíthat - olvasható a hirszerzo.hu -n.

Valamivel alacsonyabb az érettségivel (158.600 forint), az érettségi nélküli középiskolával (139.000 forint) rendelkezők bére, míg a legalacsonyabb fizetést az alapfokú végzettségűek (126.900 forint) kapják.

A nemek közti fizetésbeli különbség minden végzettségi szintnél megtalálható. A legnagyobb különbség az érettségi nélküli középiskolai végzettségnél mutatkozik: itt a férfiak átlagfizetése 150.300 forint, az ugyanilyen végzettségű nők ennél 28 százalékkal kevesebbet keresnek. Jelentős a differencia az alapfokú végzettségnél is: a nők 27 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál (139.500 forint a férfiak, míg 102.200 forint a nők átlagfizetése).

A végzettség mellett a fizetés nagysága országrészenként is jelentős különbségeket mutat. Meglepő módon, Budapesten csak felsőfokú végzettséggel éri meg a legjobban munkát vállalni - a főiskola ott 244.100 forintot, az egyetem pedig átlag 260.200 forintot ér.

Az alacsonyabb végzettségű dolgozók ugyanis Komárom-Esztergom megyében keresnek a legjobban: itt az általános iskola átlagban 146.700 forintot, az érettségi nélküli középiskola 164.300 forintot, az érettségi pedig 178.000 forintot jelent.

Ha összességében tekintünk a vidéki megyékre, Budapest előnye még mindig jelentős az ország többi részével szemben. A fővárosban ugyanis bármelyik végzettséggel 12-25 százalékkal többet lehet keresni. Budapesten például egy OKJ-s képzéssel átlagban 185.700 forintot lehet keresni, addig ugyanezért a végzettségért vidéken 25 százalékkal kevesebbet adnak.

A szakmai tapasztalat is rejt néhány érdekességet: a diplomásként 3-5 éves szakmai tapasztalattal érhető el a fizetési csúcs (főiskolával átlag 232.800 forint, egyetemmel 257.900 forint), míg az ennél alacsonyabb végzettségnél a több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezők keresnek a legjobban.

Olvasóink írták

 • 12. Mike3 2008. december 03. 11:34
  „751510

  Ha jól működne bármi is, nem lenne ez gond. Nagy a különbség a helyzetek között
  Megélek gond nélkül és bosszant, hogy nem keresek irdatlan lóvékat vagy folyamatosan nélkülözök és bosszant, hogy nem élek meg gond nélkül.”
 • 11. 751510 2008. december 03. 10:45
  „Az utolsó mondatod jól eltaláltad. Mindazonáltal, ha minden működne, se jutna mindenkire jól fizető munkahely...”
 • 10. Mike3 2008. december 03. 10:34
  „751510

  Másképp gondolkodunk, de ez nem baj. Én nyilván teljesen máshogy látom ezt az egész dolgot. Valóban, vannak akik sokkal többet dolgoztak, főleg ha figyelembe vesszük az életkorokat is. Valakiben megvan a képesség a lehetőségeket felmérni és bevállalni a váltást. A legtöbb ember fél váltani, ha egy kicsit is érzi, hogy stabil a helye. Nyilván ha működne bármi is ebben az országban és nem kellene attól félni, hogy éhenhal az ember, akkor sokkal többen mernének váltani.”
 • 9. 751510 2008. december 03. 10:03
  „Mike3

  Elismerem, amit elértél. Viszont azt is lássuk, hogy nem működhet mindenkinél. Vannak emberek, akik, hidd el, nagyságrendekkel többet küzdenek, mint Te (mondom ezt úgy, hogy fogalmam sincs, mennyit gürcöltél), mégsem lépnek előre, hisz már annak is örülniük kell, hogy munkájuk van. Van, aki életét ledolgozva keres annyit évente, mint Te 2 hónap alatt. Naivság lenne azt gondolni, hogy ők nem tettek meg mindent, hogy többet kapjanak.
  A cikkről viszont egyetértünk.”
 • 8. Mike3 2008. december 03. 09:49
  „751510

  Mákom? Az nem volt. Mindig felismertem, hogy mikor hova kell lépni. Lehet, hogy másoknál ez szerencsén is múlik, én tudatosan tettem. Igaz, fontos megjegyezni, hogy mások mindig rossznak gondolták a lépéseimet, de az idő mindig engem igazolt.

  Alapvető hozzáállásom, hogy nem nekem lehetőség egy új munka. A munkáltatónak szerencse, hogy beadom a jelentkezésemet. Mindig erre domborítom az interjúkat és ez nagyon bejön. Ha élni akarnak a lehetőséggel, hajrá. Ha nem, az sem baj, van nekem munkám. Voltam egy nagyon jól menő szegedi cégnél januárban interjún. Ott alap hozzáállás, hogy mindekiről azt hiszik, bármit megtenne, hogy ott dolgozzon akár nevetséges pénzért is. Én a négyszeresét mondtam, erre nullával osztottak. Mondtam nekik, hogy teljesen feleslegesen cseszték el az időmet, mert nem gondoltam, hogy ilyen komolytalan egy cég ez. Másnap felhívtak, hogy rendben, várnak a következő fordulóra. Végül mégis úgy döntöttem, hogy nekem nem hiányzik az ottani légkör.

  Szóval mázli az, amikor úgy érsz fel Pestre, hogy nem tarolt le egy román kamion. Mázli az, ha ötösöd van a lottón.

  A cikk egyébként teljesen DM autentikus, vagyis egy rakás szemét. Abszolút nem tükrözi a valóságot. Nem lenne szabad belevenni a statisztikákba a kiemelten jól kereső embereket, mert nagyon eltorzítja a képet, a már említett borítékos témáról nem is beszélve!”
 • 7. Ada 2008. december 03. 09:44
  „Hát persze átlagban 35 % al keresnek többet a diplomások!
  És az, hogy átlagban több ADÓELŐLEGET vonnak le? Arról nem is beszélve, hogy adójóváírás sincs.
  Diplomás fizetésemmel ott tartok jobban járnék, ha sima érettségim lenne!
  És a nettó bérem kb. 30% al több a levonotthoz lépest.
  Ez Magyarország!!

  Az meg hogy ismerős kell hogy vkinek "jó munkája" legyen, sajnos igaz.
  De nem jelenti azt, hogy 1. fel is veszik 2. a későbbiekben helyt tud állni.
  Manapság nem elég az iskolában tanultak, hanem talpraesettnek kell lenni. Megutatni, hogy én igenis képes vagyokrá.
  Nem nyavalyogni!!”
 • 6. 751510 2008. december 03. 09:34
  „mike3

  Neked hatalmas nagy mákod is volt. Ne hidd azt, hogy amekkorát te küzdöttél, nem küzdött, nem küzd akkorát senki más! Annyi pénzért, amennyit te kapsz, én is boldogan túlóráznék, és gondolom sokan vagyunk így ezzel. Túlóra nem csak nálatok létező dolog...
  A cikkről, felmérésről annyit, nem túl életszagú. 8 általánossal az átlagos bruttó kereset majd 130 000Ft... vicc.”
 • 5. honorus 2008. december 03. 09:25
  „Na ennek a cikknek a tartalma olyan mint a polizikusaink nyilatkozatai, csak a számok láttán jár a száj, serceg a toll, a valósághoz viszont nincs semmi köze. Hát nem tudom hol él az az újságíró aki ezt leírta, mégha a statisztika előtte is volt, de a diplomás minimálbérnél nem nagyon ugrálnak feljebb a munkáltatók. 140-160 bruttó fizu egész jó már szegeden, nem hogy 200 fölött. Persze hogy van ilyen is, na de nem ez a jellemző. Minimálbér papiron, a többi meg megy zsebbe. A kétborítékos rendzser na az a jellemző.”
 • 4. Mil 2008. december 03. 09:10
  „Sztem is baromság ez a cikk. Ez nem úgy működik, hogy a hasamra ütök, és beíratkozok az egyetemre(akármilyen szakra), és majd ha elvégzem, akkor brutto 300-at keresek. NEm, attól is függ, milyen szakot tanulok, hogy egyáltalán el tudok-e vele helyezkedni. Meg aztán rajtam is múlik, mennyire tudom "eladni magam". Meg mennyire vagyok jó a szakmában, stb. Nyilván kapcsolatok is számítanak.”
 • 3. Mike3 2008. december 03. 08:47
  „Teljesen felesleges ezen rágódni. Nem ezen múlik. Felejtse el mindenki, hogy szépen tanulgat, aztán majd ha elvégez valami dögös egyetemet, akkor jó állása lesz. A végzős progmatosok így gondolják, aztán szép nagyokat koppannak az állásinterjúkon, mert nem értenek semmihez.

  Én tíz éve dolgozom, informatikával foglalkozom. Alkalmazott vagyok, eszemben sincs vállalkozni. Álhatatos és áldozatos munkával eljutottam odáig, hogy 30 éves korom előtt vezető beosztásba kerültem egy igazán nagy cégnél. A fizetésem jelenleg mindenféle járulékkal havi 400 bruttó, de januárban az alapbérem emelését várom 450-re. Ez a többi sallanggal úgy 550 lesz havonta. Ha ezt nem kapom meg, szépen felmegyek Budapestre ahol nekem havi 800 alatt nincs kezdőfizetés.

  Nem azon múlik, hogy ki mit tanul. Nekem idén lett meg a diplomám és még csak nem is kapcsolódik a szakmámhoz. Azért mentem erre a szakra, mert érdekelt. Egy olyan területen ami abszolút kritikus egy cég életében, magasról tesznek arra, hogy milyen végzettséged van. Ha el tudod látni a feladatodat, ha jó vagy, ha jó a pedigréd, jó a híred, akkor felvesznek és maradsz is.

  A baj ebben az országban az, hogy mindenki várja a sültgalambot. Az emberek elvannak, nyavalyognak a munkájuk miatt, de izzik a fejük ha terhelni próbálják őket. A terhelés alatt azt értem, hogy nekem az elmúlt hónapban 43 túlórám volt.

  Másik nagyon jellegzetes dolog a "könnyűnekizés"! Könnyű neki, mert van ismerőse! Hát kérem az ismerős alatt azt kell érteni, hogy valaki ismert a szakmában. Nem azt, hogy Jancsi vagy Juliska nem ért SEMMIHEZ, 0 munkaerő, de azért juttassák be valami jó fizető helyre.

  Nekem a nullából sikerült ezt felépítenem. Mindenkinek lehetősége van rá. Élni kell vele, vagy szépen csöndben bevallani, hogy lusták vagyunk és nem nyavalyogni meg köpködni másokra akik kezdeni akartak valamit az életükkel.”
 • 2. Ági84 2008. december 03. 08:01
  „Érettségim, OKJ-s pénzügyi szakmám, humán diplomám, angol nyelvvizsgám van, mégsem keresek többet nettó 90 ezernél!! Mennyit is kellene keresnem a felmérés alapján? Bruttó 200-220 ezret?
  Kedves Workania! Inkább ne készítsenek felmérést, ha ennyire nem tudnak reális képet festeni az ország helyzetéről!!!!!!”
 • 1. Nostradamus 2008. december 03. 07:48
  „Imádom a statisztikákat...olyan reálisak...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegpusztító fegyvert vetnek be a terroristák?

Egy amerikai kongresszusi tanulmány szerint nagyon nagy az esélye, hogy 2013-ig valamilyen… Tovább olvasom