Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

350-400 millió forint kárt okozott a hétvégi vihar

Az első becslések szerint 350-400 millió forint kárt okozott a hétvégi vihar köztulajdonban, több mint 300 önkormányzatnál.
A kormány hétfőn döntött arról, hogy a regionális fejlesztési tanácsok előleget folyósíthatnak a vis maior alapból a településeknek a köztulajdonban keletkezett károk felszámolásához. Emellett a Békés megyei Dévaványa és a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjános összesen 28 millió forint kormányzati segítséget kap, a pénzt a két önkormányzat saját hatáskörben oszthatja szét a rászorulók között.

Szombat délutántól hétfő hajnalig több mint 2500 riasztást kapott a katasztrófavédelem a hétvégi vihar miatt. Nemcsak a köztulajdonban keletkezett károkról nincsenek még pontos adatok, hanem a magántulajdonban keletkezettekről sem - utóbbiak összesítése valószínűleg bonyolultabb lesz. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter kérte a biztosítókat, hogy soron kívül intézkedjenek a viharkárok ügyében.

Dévaványa és Nagyszentjános azért kap külön támogatást, mert ezeken a helyeken a többi településhez képest jóval nagyobbak a károk, és az önkormányzatok saját erőből nem tudnák fedezni a helyreállítás költségeit - mondta hétfő délután újságíróknak Bajnai Gordon a Parlamentben. A 28 millió forintot rászorultsági alapon elsősorban azok között oszthatják szét, akiknek nem volt biztosításuk. Az összeget előleg jelleggel kapja Dévaványa és Nagyszentjános, a pénz felhasználásáról később szigorúan el kell számolni - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy gazdaság hagyta abba a cukorrépa termesztést Fejérben

Megszűnteti a cukorrépa termesztést négy Fejér megyei mezőgazdasági cég. Felháborítja a termelőket,… Tovább olvasom