Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

35 emberrel végeztek egy bagdadi toborzóirodában

Öngyilkos merénylő pokolgé-

pét felrobbantva 35 emberrel végzett egy bagdadi rendőri toborzóirodában vasárnap délelőtt. A merényletben, amely a város nyugati felében történt, további hatvanan megsebesültek. A támadó robbanóanyaggal megtöltött övtáskáit robbantotta fel az épületnél összegyűlt jelentkezők között. A halálos áldozatok száma még nőhet, mert a sebesültek közül soknak rendkívül súlyos az állapota. Szunnita fegyveres csoportok támadásaikkal gyakran vesznek célba a különböző toborzóirodáknál sorban állókat, akik csatlakoznának az iraki biztonsági erőkhöz, amelyek fő helyen szerepelnek Washington terveiben az amerikai erők végleges kivonulásának esetére.

Újabb terrortámadások?

Újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetett a német szövetségi főügyész. A Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak adott nyilatkozatában Monika Harms az ország lakosságát nagyobb éberségre szólította fel. Szavai szerint az emberek nincsenek tudatában az állandó fenyegetésnek. Németország lakosságának egyrészt maximális védelemre van szüksége, másrészt el kell fogadnia azokat a korlátozásokat, amelyeket a hatóságok a biztonság erősítése érdekében tesznek – fogalmazott a karlsruhei ügyészség vezetője. A főügyész idézte azokat az amerikai információkat, amelyek szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet a közelgő karácsonyi ünnepek idején támadásokat tervez európai országok ellen. A szóban forgó értesülések alapján a lehetséges támadások fő célpontja a légi, illetve vasúti közlekedés.

Cseh technológiát

próbáltak meg ellopni


Cseh műszaki berendezéseket próbált megszerezni nukleáris programjához Észak-Korea tavaly, de a prágai elhárítás megakadályozta ebben – hozta nyilvánosságra a cseh közszolgálati televízió. A hírszerzők biztosak abban, hogy a meghiúsított kísérletek közvetlenül kapcsolódnak az észak-koreai nukleáris fegyverkezéshez – közölte a tv-csatorna szombaton. A cseh polgári hírszerzés (BIS) szóvivője elmondta, hogy tavaly három illegális kiviteli kísérletet akadályoztak meg. Szakemberek szerint Észak-Koreát különösen az olyan gépek érdeklik, amelyek segítségével kisebb méretű nukleáris fegyvert állíthat elő. Egyelőre csak olyan nagy robbanószerkezete van, amelyet nem tud rakétára szerelni.

Iráni atomcentrifugák

Háromezer nukleáris centrifugát szerel fel 2007 márciusáig az urándúsítási programja tovább- fejlesztéséhez ragaszkodó Irán, amely „pusztító” válaszcsapással fenyegette meg Izraelt, ha atomlétesítményeit bármiféle támadás éri a zsidó állam részéről. „Izraelnek nincsenek meg az eszközei és a képessége ahhoz, hogy fenyegetni merje Iránt, mivel belpolitikai és biztonsági helyzete ingatag” – jelentette ki vasárnap a teheráni külügyminisztérium szóvivője. Efrajim Szneh izraeli védelmi miniszterhelyettes vasárnap közölte: „a katonai megoldást utolsó lehetőségként fontolóra kell venni” annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverekre tegyen szert. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 12.29.

Tovább olvasom