Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

35 mázsa túlpermetezett almát semmisít meg az ÁNTSZ

Egy nemesdédi gazda 35 mázsa almáját semmisíti meg az ÁNTSZ a héten, mert egy ellenőrzésnél az egyik rovarölőszerből a megengedett érték hússzorosát mutatták ki. Az almát a növényvédelmi szolgálat munkatársai egy balatonboglári árusnál találták, ő vezetett el a termelőhöz.
Ez az alma elsősorban csecsemőkre veszélyes. Ha a benne található méreg felhalmozódik a szervezetben, májkárosodást okozhat. Felnőtteknél csak huzamos idejű, nagymennyiségű fogyasztása lehet egészségkárosító. A termelő 4 mázsa almát adott el eddig, a kereskedőnél Balatonbogláron már csak ötven kilót foglalhattak le, mintegy 350 kiló permetes alma került a fogyasztókhoz. A gazda maradék, 35 mázsa termését a raktárban zárolták és a jövő héten megsemmisítik. A költségek a termelőt terhelik.

Tóth István a Somogy Megyei Növény és Talajvédelmi Szolgálat igazgatója elmondta: - Amit mi találtunk, tehát 0.4 milligramm hatóanyag kilónként és a megengedett az 0.02, tehát gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a hússzorosa, ezt is megbeszéltük, hogy emberi fogyasztásra ez így nem alkalmas.

A szakember szerint a túlzott, vagy nem megfelelően végzett permetezés lehet a magas vegyszertartalom oka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FC Fehérvár

3 (2) FC Sopron 1 (0)

Székesfehérvár, Borsodi Liga-mérkőzés, 1500 néző. V.: … Tovább olvasom