Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

3,5 milliárd forint támogatás kistelepüléseknek

A 3,5 milliárd forintos fejlesztési keretre a hátrányos és a leghátrányosabb kistérségekben működő társulások és társult önkormányzatok pályázhattak.
Összesen 3,5 milliárd forint támogatást kap egy most elbírált pályázat nyomán több száz nyertes pályázó kistelepülési iskolák felújítására, a körjegyzőségekben működő hivatalok fejlesztésére és közösségi buszok beszerzésére -jelentette be Gyenesei István, önkormányzati miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón. A nyertes pályázók várhatóan még augusztusban megkapják a támogatást.
Az önkormányzati tárca rövid időn belül újabb 1,6 milliárdos pályázatot ír ki, amelyen a leghátrányosabb helyzetű térségekben, 10 ezer fő alatti településeken működő bölcsődék, óvodák és iskolák fejlesztéséhez lehet támogatást igényelni.

Kisiskolák felújítására összesen 155 pályázat érkezett, ebből 146 nyert támogatást, átlagosan 14 millió forintot. Az összesen több mint kétmilliárdos keretből valójában 637 iskola kap támogatást, társulással működő intézmények pályáztak ugyanis. A kifizetések a szerződéskötések után 30 nappal, várhatóan még augusztusban megtörténnek. A legtöbb igény vizesblokk felújításra, fűtés- világítási rendszer korszerűsítésre, tornaterem és konyha felújítás támogatására érkezett.

A körjegyzőségek tárgyi feltételeinek javítására 184 pályázat érkezett, amelyből 158 nyert támogatást, átlagosan 4,5 millió forint értékben elsősorban informatikai és irodatechnikai eszközök beszerzésére és a körjegyzőségek hivatalainak bővítésére, korszerűsítésére. Jelenleg egyébként az országban 758 több kisebb település által létrehozott körjegyzőség működik.

Közösségi buszok beszerzésének támogatására 52 pályázat érkezett, 38 társulás nyert átlagosan 19 millió forint támogatást legalább 15 fő szállítására alkalmas új vagy használt busz beszerzésére, amit iskolába bejáró tanulók utaztatására, vagy egyéb elsősorban szociális feladatra használhatnak majd. A támogatási feltételek között szerepel egyebek mellett az is, hogy csak akadálymentesített és biztonsági övekkel ellátott járműveket lehet a támogatás felhasználásával vásárolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos vihar: felborult rabomobil, kidőlt fák

Leginkább kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk, de akadt olyan eset is, amikor villámcsapás utáni… Tovább olvasom