Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

3 milliárd a választási kampányra

A pártok a becslések szerint 3 milliárd forintot költhetnek el a választási küzdelem során.
Az áprilisi választási időponttal az is eldőlt, hogy az új legfőbb ügyészt az új parlament nevezi majd meg. A parlament tavaszi ülésszaka legfeljebb február 20-ig tarthat.

A parlamenti választások első fordulója április 9-én, a második pedig április 23-án lesz - jelentette be Sólyom László köztársasági elnök. A külképviseleteken az első fordulóban április 2-án, az amerikai kontinensen április 1-jén, a második fordulóban április 23-án, a tengerentúlon pedig április 22-én lehet szavazni. A választópolgárok február 10-ig kapják meg a kopogtatócédulát és az ajánlószelvényt. Az egyéni választókerületi jelöltséghez legkevesebb 750 ajánlásra van szükség. A területi listákat március 20-ig, az országos listákat március 21-ig kell bejelenteniük a pártoknak.

A parlamenti választásokra 6,6 milliárd forintot különített el a parlament, ebből az induló pártok összesen 100 millió forint támogatást kaphatnak. A Napi Gazdaság összeállításából kiderül, hogy becslések szerint 3 milliárd forintot költhetnek el a pártok a választási küzdelem során. Az érdekelt vállalkozások mindazonáltal úgy látják, hogy nem a következő hetek alapozzák meg idei nyereségüket.

A költéseknek leginkább a média, a nyomdaipar lehet a befogadója, de a nyomdászok arra panaszkodnak, hogy számos kiadvány külföldön készül, a televíziók pedig attól tartanak, hogy a politikai kampány keltette kommunikációs zaj miatt elmaradhatnak a céges megrendelések.

A legutóbbi parlamenti választások alkalmával egyébként a Fidesz 89 millió, az MSZP 49 millió, az SZDSZ 71 millió, a Centrum Párt pedig 11 millió forintért vásárolt reklámidőt az RTL Klubnál. A Napi Gazdaság körképében arra is kitér, hogy egy-egy tőkeellenes vagy az állami kontroll erősödését sürgető politikusi nyilatkozatra főként a forintpiac reagálhat idegesebben, míg a részvénypiacon a gyógyszergyártók és az energetikai cégek befektetői körében várható a hangulat romlása.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közölte: a választások második fordulója után is felkel a nap. Az új kabinet megalakulásáig a kormány teszi a dolgát - hangsúlyozta a kormányfő, aki mindenkit óvott attól, hogy a kampányt hecckampánnyá változtassa.

Hiller István, az MSZP elnöke pártja minimumcéljának nevezte, hogy ne múlja alul 2002-es teljesítményét. A szocialisták február 18-án Budapesten tartják kongresszusukat, amelyen döntenek a miniszterelnök-jelöltről, az országos listáról és a Sikeres Magyarországért, a biztonság, igazságosság, bátorság programja címet viselő választási programról. A Népszava értesülései szerint a párt országos listáját Gyurcsány Ferenc vezeti majd, őt Hiller István és Lendvai Ildikó frakcióvezető követi.

Pokorni Zoltán közölte: az emberek és a pártok többsége az április 9-i időpontra számított. A Fidesz alelnöke szerint Sólyom László is osztja azoknak a véleményét, akik szerint az ország érdeke, hogy minél rövidebb legyen a kampány, és minél hamarabb eljöjjön a közös cselekvés ideje.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke bízik abban, hogy végre valódi programokról is szó esik a politikai versengés során. A kisebbik ellenzéki párt február 18-án tartja kampánynyitó nagygyűlését.

Az SZDSZ számított az április 9-i időpontra, és felkészült a választásokra - jelentette ki Kuncze Gábor. A szabad demokraták vasárnapi küldöttgyűlésükön véglegesítik a választási programot és indítják kampányukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy szoknya, egy nadrág

A nagy nőcsábász hírében álló sikeres színész, Sóvári Péter és a jobb napokat látott kábeltelevíziós… Tovább olvasom