Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

3 milliárdos bírság kartellezés miatt

Csaknem 3 milliárd forint bírságot szabott ki kartellezés miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három útépítő vállalkozásra, amelyek összejátszottak annak érdekében, hogy pályázatokat nyerjenek el - derül ki a GVH pénteki közleményéből.
A versenyhatóság csütörtöki döntése alapján a Strabag Zrt-re 1,7 milliárd forint, az Egút Zrt-re pedig 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki. A Colas Dunántúli Zrt. egy kisebb súlyú jogsértésért 6 millió forint bírságot kapott.

A Strabag Zrt. valamint az Egút Zrt. a Heves és Nógrád megyei útépítésekre kiírt közbeszerzési pályázatok elnyerése érdekében kötött versenykorlátozó megállapodást, a Colas Dunántúli Zrt. pedig egy Heves város által kiírt tenderen játszott össze a He-Do Kft-vel. Mindkét ügyben érintett volt tehát a He-Do Kft., ám ez a vállalkozás mégsem kapott bírságot, mert segített a GVH-nak feltárni a visszaélést.

A versenyhatóság vizsgálata 2006. szeptember 18-án kezdődött, amikor a GVH munkatársai előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Strabagnál, az Egútnál és a He-Donál. Az eljárás során kiderült: a három vállalkozás 2002. és 2006. között számos Heves és Nógrád megyei út- és hídépítési, illetve felújítási közbeszerzési pályázat kapcsán folyamatosan egyeztetett egymással, ennek alapján felosztotta egymás között a piacot és rögzítette beadási árait. A tenderek összértéke közel egymilliárd forint volt.

Az eljárás végül 2008. január 29-én zárult le. A GVH határozata szerint ezt a legsúlyosabb versenyjogsértésnek tekinti. A kiszabott bírság összegének meghatározása során a GVH figyelemmel volt a tenderek összértékére, de további súlyosbító szempontokat is figyelembe vett. Például azt a körülményt, hogy a Strabag Zrt-nél, illetve az Egút Zrt-nél a versenyhatóság már korábban is 4 alkalommal megállapította, hogy a mostanihoz hasonlóan összejátszottak.

A GVH megítélése szerint a különös és többszörös ismételt jogsértést jelentős súlyosbító tényezőként szükséges értékelni. Ezzel egyébként a versenyhatóság határozatait felülvizsgáló bíróságok is egyetértenek. A bírság kiszabásánál a GVH azt is mérlegelte, hogy olyan súlyú legyen, amely a jövőbeni jogsértésektől elrettenti az érintetteket.

Olvasóink írták

 • 2. KamuNeni 2009. január 30. 16:58
  „Es magyarorszagon is fizetik a legtobb adot.”
 • 1. comet 2009. január 30. 15:00
  „És megvesztegetésért mikor fogják megbüntetni a Strabagot és korrupcióért a Kuncze féléket. Vagy a legfőbb ügyész úr nem tud róla, hogy a Strabag jelentős öszegeket juttatott több pártnak is fedő cégen keresztül?
  Vagy elhiszi hogy Ausztriából szeretet csomagnak szánták az összegeket a nyomargó pártfunkcionáriusoknak?
  Megsúgom hogy a Strabag a "befektetése" többszörösét vissza kapja, mert messze legdrágább ajánlatával tendert nyert megint, aminek árrése vastagon elbírja az effajta "egyé kiadások"-at.
  Hogy akkor ki fizeti a cehhet? Akik a Strabag számláit fizetik. Magyarországon épülnek a legdrágább utak, pedig a domborzati viszonyok ezt nem igazolnák. Ja, és itt keresenek legkevesebbet a tényleges munkát végzők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négymilliót kaptak a civilek Békésben

Összesen négymillió forintot kapott harmincegy Békés megyei civil szervezet a Békés Megyei… Tovább olvasom