Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

4-5 százalékos bérnövekedését javasol a kormány jövőre

A kormány jövőre a bruttó keresetek 4-5 százalékos növekedését javasolja, ami a reálkeresetek idei értékének megőrzését jelenti - közölte Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén, pénteken Budapesten.
Hozzátette: a kormány a kialakult helyzetben, a jövőre tervezett GDP 1,2 százalékos növekedése, és a 3,9 százalékos infláció mellett ezt tartja reálisan megvalósíthatónak. A kormány javaslata szerint - amennyiben az OÉT erről megállapodik - a bérek 2009 január elsejétől emelkednének azzal a feltétellel, hogy félévkor azt felülvizsgálnák, és ha kell korrigálják. A kormány a 69 ezer forintos minimálbér jövő évi megtartását tartaná elfogadhatóank, ám várják a felek javaslatait.

Borsik János, az Autonom Szakszervezetek Szövetségének elnöke, a munkavállalói oldal képviselője elmondta: keveslik, ezért nem fogadják el a kormány bruttó bérek emelésére vonatkozó 4-5 százalékos javaslatát. Nem támogatják a kormány féléves bérmegállapodási javaslatát sem, mert ez szerinte a korábbi években sem működött. A munkavállalói oldal legalább 80 ezer forintos minimálbért tartana elfogadhatóank jövőre, a jelenlegi 69 ezer forint helyett.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, a munkaadói oldal képviselője kiefejtette: az oldal egyöntetű véleménye, hogy jövőre a minimálbér az idei szinten maradjon, és egyáltalán nem javasolnak béremelést. Másrészt nem támogatják a garantált szakmunkás bérminimum fenntartását sem, és csak fenntartásokkal tartják jó ötletnek azt a kormány javaslatot, hogy a bérrel kapcsolatban félév múlva térjenek vissza annak felülvizsgálatára.

A VOSZ főtitkára hiányolta, hogy a foglalkoztatási szint jövő évi alakulásáról eddig senki sem beszélt, holott nem mindegy mennyivel többen lesznek jövőre a munkaerőpiacon. A kormány 1,2 százalékos gazdasági növekedési javaslatát "tervezési hibahatárnak" nevezte, ami lehet akár mínusz 1,2, vagy nulla is. Felhívta a figyelmet arra, hogy lehetenek olyan ágazatok, amelyek termelése akár 20, 10 százalékkal is visszaeshet jövőre. Rávilágított arra is, hogy miközben a kormányjavaslatban a jövő évi 1,2 százalékos gazdasági növekedés a korábban tervezet 3 százalékhoz viszonyítva 60 százalékkal mérséklődik, addig a bruttó bérek az 5-6 százalékról 4-5 százalélkra csökkennek, ami mindössze 20 százalékos mérséklődés, vagyis szerinte a bruttó bérnövekedésnek is nagyobb mértékben kellene csökkennie.

Csizmár Gábor azt válaszolta, hogy a kormány nem számol jövőre a foglalkoztatás bővülésével. Másrészt a minimálbéremelés mértékével kapcsolatban nem akart mondani semmit. Ugyanakkor a kormány által javasolt 4-5 százalékos bruttó béremelkedési javaslata jövőre 72.400 forintot jelentene.

Borsik János a munkavállalók képviselője elfogadhatatlannak nevezte a 69 ezer forintos minimálbér jövő évre vonatkozó szinten tartását.

Az OÉT elfogadta 2009 második félévi munkatervét. Az OÉT következő plenáris ülése október 31-én lesz, amikor folytatják a jövő évi béártárgyalások vitáját.

Olvasóink írták

 • 12. flexsnake 2008. október 18. 16:42
  „Hollandiába is 3 malév gép repül meg amerikába is de afrikába is csak nem egy helyre :D
  A 4-5% az teljesen reális, sőt én még csökkenteném is mert tul magasak a bérek!Egyszerűen a munkáltató már nem tudja fizetni a sokszor félmilkos politikusi fizetést mert mi vagyunk a politikusok munkáltatói és nem vagyunk elégedettek.
  Ki kell rugni.”
 • 11. Kolompár Rómeó 2008. október 17. 21:20
  „Aha. Akkor 4-5% lesz az infláció. Akkor mit hazudoznak 3.9%-ról? Ja, ezek a feriék! Így már értem!”
 • 10. efje 2008. október 17. 20:51
  „Ha jol tudom a netto ber kb. duplajat fizeti be a munkaado az allamkasszaba. Erre jon munkavallalo tb-je stb. Magyaran 300 ft az allamnak (amit a kormany rosszul kolt el), 100 ft a dolgozonak. Abbol a szazbol meg 20 megint valami adora megy el. Ezt a vak is latja hogy abnormalis. Nem epul itt kanaan! Nem kene ezen valtoztatni? Dehogynem.
  Naponta 3 Malev gep repul Izraelbe. Ez az elgondolkoztato!”
 • 9. k 2008. október 17. 20:23
  „Ugyebár a 100eft-os minimálbér amit ígértek!
  Meg hát nettó 80eft kellene, akkor talán meg lehet élni 2009-ben, bár ki tudja addig még mit emelnek 1,5x-2x-re!”
 • 8. hitler 2008. október 17. 19:31
  „Forradalom kell uraim mert addig semmi sem fog változni, éh bérért
  fogtok dolgozni. E helyzet megért a felkelésre és a forradalomra .”
 • 7. grenadle 2008. október 17. 18:48
  „Valamit rosszul számoltak, mondanom sem kell, nem a mi javunkra tévedtek:
  http://www.fn.hu/makro/20081017/jobban_elunk_mint_jovore/”
 • 6. rvil 2008. október 17. 16:18
  „én meg azt javaslom ez a kormány huzzon el a fenébe...eleget baszogatták már ezt a kurva országot,h egy klasszikust idézzek...mi egyszerű dolgozók meg fogunk pusztulni....ha gyurcsány még egyszer ki meri ejteni a száján az adócsökkentés gondolatát én tárgyalás nélkül lelövetném....a népszerűségének biztos jót tett ez a böffenet ..nézzetek szét mi lett ebből az országból...koldusok országa...az emberek 80%-a lehjtott fejjel siet munkába közben azon filózik melyik csekket is fizesse be és melyik várhat esetleg a hónap közepéig hátha bejön addig vmi plussz...nagy barmok vagyunk ...ekkora böszmeséget még nem látott európa és mi meg csak nézzük,néztük...örültünk a hangzatos nem lesz gázáremelés és egyébb közhangulat javító mondatoknak,amikor nyilvánvalóan tudtuk,hogy ez nem igaz..
  ezt a mostani adócsökkentést is már majdnem elhittem és kezdtem örülni egy kicsit...nesze nektek pannon birka,lejtőn lefelé dübörgő gazdaság..”
 • 5. Mike3 2008. október 17. 14:28
  „töröljék ki a seggüket ezzel! az árak meg megint 20%-al fognak feljebb menni. egyszerűen fogalmam sincs, hogy miből fogunk megélni.”
 • 4. aa1 2008. október 17. 14:20
  „4-5 %...és az élet hány százalékkal lesz drágább?? Aztán ha az ember megpróbál tenni valamit, ahogy előttem mondták "feketén" akkor jön az apeh meg a rendőrség..a vége ugyanaz, nyomorgás..rabszolgaság van itt nem demokrácia”
 • 3. grenadle 2008. október 17. 14:07
  „"Csizmár Gábor azt válaszolta, hogy a kormány nem számol jövőre a foglalkoztatás bővülésével."

  Ügyes!!!!! Figyelik, "nem számol a bővülésével". Két dolog lehet stagnál (azt gondolják, hogy mi ezt gondoljuk), illetve csökken (na ez fog bekövetkezni!) A VOSZ-os főnök szövegéből inkább ez következik.”
 • 2. Szabcsa2 2008. október 17. 13:37
  „A 69000 Ft-os bruttó minimálbér az nettóban mindössze 56000 Ft.A VOSZ főtitkára próbáljon már meg megélni ennyiből és utána dumáljon arról, hogy elfogadhatatlan a minimálbér emelése!”
 • 1. FFFF 2008. október 17. 13:07
  „Nevetséges ez a minimálbér ,és még csodálkoznak hogy az emberek nem mennek dolgozni v csak feketén v külföldre .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: Adócsökkentés talán csak évek múlva

A magyarországi pénzügyi élet szereplői úgy látják, ha újra 3-4 százalékra emelkedik a gazdaság növekedése, akkor 300-500 milliárd forint adócsökkentés lehetősége teremtődik meg - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök péntek délelőtt, miután konzultációt folytatott a pénzügyi szféra széleskörű szereplőivel, bankok vezetőivel és elemzőkkel. Tovább olvasom