Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

40 halász csodás megmenekülésére emlékeztek a Balatonon - ismerje meg a legendás történetet

40 halász csodás megmenekülésére emlékeztek a Balatonon - ismerje meg a legendás történetet
Az idén is hálóhúzással, halászléfőzéssel, hálaadó szertartásokkal, diszkóval és tűzijátékkal emlékeztek a vonyarcvashegyiek 40 helybeli halász csodás megmenekülésére.
A legenda szerint 1729-ben – más források szerint 1739-ben – 46 halász dolgozott egy jégtáblán, amit a szél messze elsodort a parttól. A parton állók már veszni láttak mindenkit, de közben megfordult a szél, és visszahozta a jégtáblát a parthoz. Így végül csak hat halász veszett a jeges tóba, 40 megmenekült. A vonyarcvashegyiek erre a csodára emlékeznek 1994 óta minden évben augusztus elején.

Az idei rendezvény is hagyományosan a Halászparkban kezdődött, ahol a Balatoni Halászok Emlékművénél a község nevében Péter Károly polgármester, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. képviseletében Havranek Mihály horgászati igazgató, valamint a vonyarcvashegyi civil szervezetek képviselői helyeztek el koszorúkat a 40 halász emléke és általában a balatoni halászat előtt tisztelegve. Az ünnepségen részt vett Németh János keramikusművész is, aki a Szent Mihály-dombi "40 halász emlékhely" domborművét készítette.

Bővebb részletek, fotók a Balatontipp.hu-n.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mutatjuk a hatos lottó számait és nyereményeit

Mutatjuk a hatos lottó számait és nyereményeit
Elő a szelvénnyel! Tovább olvasom