Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

40 milliárdot költött az OEP a januári felvásárlások miatt

Az évi gyógyszerkassza kilencedét, azaz 40 milliárd forintot költött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) januárban az orvosságok árának támogatására.
Ennek több mint 80 százalékát az új, csökkentett tb-támogatási rendszer január közepén történt bevezetése előtt. Az emberek felvásárlásba kezdtek ugyanis, miután nyilvánosságra került, hogy csökken a gyógyszerek tb-támogatása. A támogatási kulcsok január 16-án történt csökkenésétől egyébként 40-50 milliárd forintos megtakarításra számít az OEP.

Az egészségbiztosító gyógyszerügyi főosztájának vezetője megtakarítási lehetőséget lát a generikus (másolatkészítmény) medicinák forgalmának bővítésében és a bevezetett folyamatos árlicitben is. Az árcsökkentési ajánlatokat február 15-ig tehetik meg a cégek, és az új referenciaár áprilistól érvényes.

Betegekre vonatkozó modellszámításokat is végeztek: ha az úgynevezett normál támogatású gyógyszerkörben a betegek valóban az olcsóbb orvosságra térnének át, úgy 37 milliárd forintos kiadásuk 19 milliárddal csökkenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mészárlás

a síiták ünnepén

Legkevesebb 40-en meghaltak és 102-en megsebesültek kedden a síita ásúra ünnepen Irakban elkövetett… Tovább olvasom